BIST 10.277
DOLAR 32,28
EURO 34,77
ALTIN 2.402,99
HABER /  GÜNCEL

Dünyada milletvekili maaşları...

İşte ülkelerin kişi başı milli gelirleri ve milletvekili maaşları...

Abone ol

Hollanda'da vekiller ile vatandaşlar arasında hiçbir fark yok.

Avusturya, Fransa, Yunanistan, Lüksemburg, Portekiz, İspanya ve İsveç'te yalnızca yakalama ve tutuklama dokunulmazlığı var. Diğer ceza yargılaması işlemleri sürüyor.

MİLLETVEKİLİ MAAŞLARI İÇİN TIKLAYINIZ

- İngiliz vekiler hukuk davalarında yakalama ve tutuklamaya karşı dokunulmazlığa sahip.

TRAFİK CEZALARI

- Rusya'da 2007 ve 2008 yıllarında dönemin devlet başkanı Vladimir Putin trafik kuralları ihlali nedeniyle iki kez ceza ödedi.

- Almanya'da 2008'de Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Ulaştırma Bakanı Oliver Wittke aşırı hız cezası alınca görevinden istifa etti.

- 2008'de Avusturya Ulusal Meclisi trafik suçu işleyen milletvekili S. Winter ile P. Westenthaller'in dokunulmazlığını kaldırdı.

- Belçika'da milletvekili Tanguy Veys aşırı hız cezası aldı. Milletvekili dokunulmazlığı olan Belçika'da Parlamento, Genel Kurul'a gelen dosyayı kabul ederek milletvekilinin dokunulmazlığını kaldırdı ve trafik ihlalinden yargılanmasının yolunu açtı.

TÜRKİYE'DE MİLLETVEKİLİ ÖZLÜK HAKLARI

Yaşını dolduranlar, iki yıl vekilliğin ardından milletvekili maaşının yanı sıra milletvekili emekli maaşı da almaya hak kazanıyor. Aileleri ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerin yurtiçi ve yurtdışı sağlık harcamalarını ömür boyu TBMM karşılıyor. Genç vekiller, görev yaptıkları her 4 yıla karşılık 1 yıl erken emeklilik hakkı kazanıyor.