BIST 10.260
DOLAR 32,31
EURO 34,74
ALTIN 2.389,83
HABER /  GÜNCEL

Dünya Kobani Günü'nde pek çok ilde eylem

Diyarbakır'daki yürüyüş sonrası polisi taşlayan bir grup, biber gazı ve tazyikli su kullanılarak dağıtıldı. İstanbul, Ankara ve Van'daki yürüyüşler olaysız sona erdi. HDP Van Milletvekili Aysel Tuğluk, "Kobani düşerse çözüm süreci biter" dedi.

Abone ol

1 Kasım Dünya Kobani ile Dayanışma Günü'nde Türkiye'de pek çok ilde Halkların Demokratik Partisi (HDP), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) çağrısı ile yürüyüşler düzenlendi.

Diyarbakır'da TSİ 12.00'de İstasyon Meydanı'nda başlayan yürüyüşe binlerce kişi katıldı.

Yürüyüş sırasında çevre illerde gelen çok sayıda polisin yanı sıra zırhlı araçlı askeri birlikler de kritik noktalarda mevzilendi. Özellikle AKP il başkanlığı, kamu binaları ve bankalarının etrafında geniş güvenlik önlemleri alındı.

İhlas Haber Ajansı (İHA) yürüyüş sonrası yapılan basın açıklamasının ardından dağılan kalabalıktan bir grubun Bağlar ilçesindeki Fatih Caddesi'nde polise taş attığını bildirdi.

İHA'nın haberine göre, polis grubu biber gazı ve tazyikli su kullanarak dağıttı.

Hakkari'de de bir grubun güvenlik güçlerinin zırhlı araçlarını taşlaması üzerine polisin gaz bombası ile müdahalede bulunduğunu bildiriliyor.

Muş'ta ise göstericiler ile polis arasında çıkan çatışmada bir kişi yaralandı, 14 gösterici gözaltına alındı.

Van'da Hacıbekir Caddesi'nde başlayan ve Musa Anter Parkı'nda son bulan yürüyüş olaysız geçti.

"Kobani düşerse çözüm süreci biter"

Suriye sınırındaki Çaykara Köyü'nde toplanan kalabalık grup ile birlikte Kobani'ye destek eylemine katılan Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk ise çözüm sürecinin geleceğinin Kobani’ye bağlı olduğunu söyledi.

Aysel Tuğluk, Kobani’nin düşmesi durumunda çözüm sürecinin de biteceğini söyledi.

"İnsanlık görevi"

1 Kasım Dünya Kobani Günü kapsamında İstanbul-Tünel Meydanı'nda toplanan yüzlerce kişi ise Galatasaray Meydanı'na yürüdü.

İstanbul'daki BBC Türkçe muhabiri Rengin Arslan, grubun "Bijî berxwedana Kobane" (Yaşasın Kobani direnişi) ve "Selam selam, İmralı'ya bin selam” şeklinde sloganlar attığını aktardı.

Yürüyüş öncesi bir konuşma yapan HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel Kobani ile dayanışmanın bir insanlık görevi olduğunu söyledi.

Polisin yürüyüş nedeniyle geniş güvenlik önlemleri aldığı gözlendi.

Galatasaray'ın etrafındaki ara sokaklara çok sayıda çevik kuvvet yerleştirildi.

İstanbul'daki yürüyüş olaysız sona erdi.

"Kobani IŞİD'e mezar olacak"

Başkent Ankara'da da yaklaşık 300 kişi Olgunlar Sokak girişinde bulunan Madenci Anıtı önünde bir araya geldi.

Ankara'daki BBC Türkçe muhabiri Sinan Onuş grubun buradan; "Faşizme karşı omuz omuza", "Katil IŞİD, işbirlikçi AKP", "Kobani halkı yalnız değildir", "Kobani IŞİD’e mezar olacak" sloganları eşliğinde Yüksel Caddesi’ne kadar yürüdüğünü aktardı.

Burada basın açıklaması yapan grup daha sonra dağıldı.

Polisin eylem öncesinde ve sonrasında Kızılay çevresinde aldığı yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekti.