BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Dünya Enerji Kongresi başladı

22. Dünya Enerji Kongresi Güney Kore’nin Daegu kentinde başlarken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Enerji Politikası Üçlemin...

Abone ol

22. Dünya Enerji Kongresi Güney Kore’nin Daegu kentinde başlarken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Enerji Politikası Üçleminin Üstesinden Gelinmesi” oturumuna katıldı. Bir sonraki kongrenin İstanbul’un ev sahipliğinde Türkiye’de yapılacağını belirten Bakan Yıldız, enerji sektörünün tüm temsilcilerini ülkede ağırlamaktan mutlu olacaklarını kaydetti.
Toplantıda enerji politikaları ve enerjide arz güvenliğini oluşturmanın ve bütün bunları halka adaletli bir şeklide yaymanın önemini anlatan Bakan Yıldız, bunları çevreye rağmen değil, çevreyle birlikte yapabilmenin dikkat istediğini, büyüyen ülkeler açısından bu dikkatin son derece önemli olduğunu belirtti. Hükümetlerin enerji sektöründe vatandaşları ile özel sektör arasındaki ilişkiyi doğru kurdukları kadar başarılı olabileceklerini vurgulayan Yıldız, enerjide dünyadaki bütün finansmanının tarifeler yoluyla vatandaş tarafından karşılandığını belirtti. Yıldız, Türkiye’de yüzde 6-8’lik büyüme rakamlarının son 10 yılda sürdürülebilir hale getirildiğini ve yaklaşık 8 milyar dolarlık bir yatırımı her yıl gerçekleştirdiğini belirtti. Bakan Yıldız, “Vatandaşlarımızın alım gücünün hangi ülkede olursa olsun dahilinde kalabilmek şu anda dünyadaki 90 milyon varillik günlük tüketimi dengede tutabilmeyi gerektiriyor. Bunların yapılabilmesi için de liberalleşen, serbestleşen, gerçek ekonomi üzerinde rol oynayabilecek bir finansman yapısı ve bir enerji sermayesinin oluşması lazım. Uluslararası sermaye şu anda her ülkede belli karlılık oranlarıyla bunu finanse etmek durumunda. Atlamamamız gereken önemli bir husus da şu; teknoloji sahipleri, yardımcıları ve vatandaşlar arasında ne kadar adil paylaştırılıyorsa bu rakam, o kadar daha fazla başarılı oluyor demektir” dedi.
Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarıyla alakalı dünya ortalamasının 2 katı bir kullanım oranını yakaladığı için primer enerji kaynaklarına ilişkin maliyetleri balanse edip düzenleyebildiğini kaydeden Yıldız, “Dünya Enerji Kongresi’nde uluslararası sermayeyle birleştirilecek hükümet politikalarının aslında çevreye olan borcunu ödemek üzere kurgulanması lazım. Kendimizden daha çok sevdiğimiz çocuklara ve geleceğimize daha iyi bir dünya bırakabilmek adına bunun mutlaka yapılması lazım” diye konuştu.

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARINA İLİŞKİN POLİTİKALAR
Yenilenebilir enerji kaynaklarına ilişkin politikaların önemini anlatan Bakan Yıldız, enerji kaynaklarının kullanımına ilişkin dengenin de hassasiyetinden bahsederek, bu dengeyi koltuk değneklerine benzetti. Bakan Yıldız, “Koltuk değnekleriyle sürdürülebilir bir şekilde yürüyemezsiniz, hatta ülkenizi koşturamazsınız. Bugün Dünya Enerji Kongresi’nde verdiği sübvansiyondan vazgeçen ülkeleri buradan saymayalım. Ülkesine göre 17 milyar avro, 30 milyar avro civarında sübvansiyon verip de bu politikalardan nasıl vazgeçerim diye düşünen ülkeler var. O zaman politikaların sürdürülebilir olmasını sağlamak hükümetler için aslında en önemli noktalardan bir tanesi” ifadelerini kullandı.
Kongrede Enerji Hanım uygulamasını anlatan Bakan Yıldız, “Somut olarak elle tutulabilir, kendileri için küçük ama bizim için büyük adımlar oluşturacak 2,5 milyar dolarlık bir tasarruf hedefi koyduk. Evde beyaz eşyayla, tarımsal sulamada pompajla, sanayide sanayi uygulamalarıyla beraber evlerde yalıtımla Türkiye gibi 8 milyar dolarlık enerji yatırımı yapan bir ülkede her yıl 8 milyar dolar tasarruf yapma imkanı çıktı. Bu çok ciddi bir rakam. Yani yatırımlarımızı kendi içimizden finanse etme imkanı çıktı. Bu bizi çok heyecanlandıran bir husus ve 2023 yılına kadar inşallah bu hedeflerimizi yakalayacağız” şeklinde konuştu.
Taner Yıldız, konuşmasının sonunda kongre katılımcılarını 23. Dünya Enerji Kongresi için İstanbul’a davet ederek, kendilerini Türkiye’de görmekten onur duyacaklarını belirtti.
(İHA)