BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Dünya dili İngilizce nasıl doğdu?

79 ülkede ve dünya üzerinde yaklaşık 1.8 milyar insan tarafından evrensel dil olarak kabul edilen İngilizce nasıl doğdu?

Abone ol

İNTERNETHABER- Dünyanın evrensel dili İngilizce geçmişinde bir çok dilin kelimelerinden oluşan karma bir dil olarak karşımıza çıkıyor. İngilizce'nin günümüze kadar bu denli yaygınlaşmasının en önemli sebepleri karma bir dil olması ve geçmişte ticaret amaçlı kullanılması gösterilebilir. 

Akdeniz'in dünya ticaretinin kalbi olduğu yüzyıllarda, bu ticaretin tarafları arasında bir ortak dil doğdu. Venedik, Cenova, Floransa gibi şehirler bu ticari sirkülasyonun Avrupa yakasındaki ana duraklarıydı. Bu sebeple, bu yeni dilin önemli bir kısmı İtalyanca kelimelerden oluşuyordu. Ancak, Arapça, Farsça, Türkçe ve Yunanca da kayda değer yer tutuyordu bu dilde.

Gemicilerin, tüccarların, esirlerin, askerlerin kendi arasında konuştuğu bu melez dile Latince adıyla, "Lingua Franca" dendi. Eskilerin deyimiyle "Frenk Dili". Müslümanlar, neredeyse Haçlı Seferlerinden beri bütün Avrupalılara "Frenk" diyordu. Frenk Dili ya da bazı kaynaklarda "Sabir" denen bu dilin bazı örnekleri, Fransız yazar Moliere'in Kibarlık Budalası adlı tiyatro komedisinde var. O dönemin diplomatlarının ve tüccarlarının ortak anlaşma dili olması sebebiyle, bugün bazı dil bilimciler, her devrin uluslararası anlaşma diline "Lingua Franca" diyor. Ve bu durumda günümüzün 'lingua franca'sı da İngilizce oluyor.