BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Dünya bu acıya duyarsız kaldı!

90 bine yakın kişinin hayatını kaybettiği Pakistan’da, öldürücü soğuklar başladı. Önceki gün iki çocuk zatürreden, dün de 8 kişi soğuktan donarak öldü..

Abone ol

90 bine yakın kişinin hayatını kaybettiği Pakistan’da, öldürücü soğuklar başladı. Önceki gün iki çocuk zatürreden, dün de 8 kişi soğuktan donarak öldü, binin üzerinde kişi de zatürre teşhisiyle hastaneye kaldırıldı
Türkiye devlet olarak ‘kardeş ülke’ Pakistan’a yardıma koşarken, milyonlarca dolar yardım vaat eden Batı ülkelerinden bir kuruş bile gelmedi. BM ve NATO ise, “400 bin kişi ölüm sınırında” uyarısında bulundu

Pakistanlılar depremin ardından ölen 90 bin kişinin yasını bile tutamadı. Depremin üzerinden 2 aylık bir süre geçmesine rağmen verilen sözler lafta kalırken Pakistanlıların çilesi de her geçen gün artıyor. Sarsıntıdan sonra evsiz kalan 3.5 milyon insan dondurucu soğukta sokaklarda ya da yazlık çadırlarda sabahlıyor. Ülkede kış şartlarının daha ağırlaşması, temiz içme suyu yokluğu, anne ve çocukların gıdasızlıktan kıvranmaları derken şimdi salgın tehlikesi başladı. Zatürre teşhisiyle hastaneye kaldırılan 2 çocuk önceki gün hastanede hayatını kaybetti. Dün de 8 kişi donarak öldü.

Dram büyüyor
Bu arada zatürre, hipotermi ve diğer solunum yolu hastalıkları yüzünden binin üzerinde kişinin hastaneye kaldırıldığı bildirildi. Hastane yetkilileri, özellikle çocukları korumak için büyük gayret sarfettiklerini ancak imkanların son derece kısıtlı olduğunu gözyaşları içerisinde dile getirdiler. “Her şey daha da kötüye gidiyor” diyen yetkililer, binlerce kişinin zatürrenin yanı sıra ateşli diğer hastalıklara yakalandığını, bir kaç gün içerisinde ciddi anlamda yardım ulaşmazsa, toplu ölümlerin başlayacağını bildirdi.

2. felaket olabilir
BM ve NATO, hafta sonundan itibaren şiddetli Himalaya soğuklarının başladığı bölgede soğuk, hastalık ve açlık sebebiyle ikinci bir ölüm dalgası yaşanabileceği konusunda bütün dünyayı bir kez daha uyarmıştı. Deprem bölgesinde arama kurtarma çalışmalarını yürüten NATO ekibinin başkanı olan Portekizli Yarbay Mario Lemos Pires de, “Orada gördüğümüz felaket tasavvur edilemez büyüklükteydi” açıklamasından sonra “Bölgeye yapılan yardımlar bu şekilde devam ederse ağır kış şartlarında dışarıda hayat mücadelesi veren 3 milyon 200 bin depremzededen ancak 2 milyon 800 bini hayatta kalabilir” diye uyarıda bulunmuştu.
Birleşmiş Milletler’in (BM) yanı sıra uluslararası insani yardım kuruluşları ve Pakistan hükümeti de, depremzedelere yardımların artırılarak devam ettirilmemesi durumunda çoğu çocuk on binlerce kişinin hayatını kaybedebileceğini belirtiyor.

Hastaneler doldu
Muzafferabad’daki ana hastanenin yöneticisi Beşir Rahman, yaptığı açıklamada, hastaneye gelenlerin sayısının her geçen gün arttığını belirterek “Günlük ortalama 150 civarında iken son 12 saatte 200 dolayında hastanın soğukların yol açtığı hastalıklar yüzünden kendilerine müracaat ettiğini” bildirdi. Rahman “Hastaların çoğunluğu çocuklar ve yaşlılar” dedi. Rahman, birçok kişinin Muzafferabad’da kurulan 22 sahra hastanesine gittiğini, böylece zatürre ve akut solunum yolları enfeksiyonu şikayetleriyle hastaneye başvuranların sayısının binden
fazla olduğunu söyledi. Bunun çok sıra dışı bir rakam olduğunu vurgulayan Rahman, “İnsanlar çadırlarda yaşıyor ve kendilerini soğuktan koruma imkanına sahip değiller” diye konuştu.
Bölgede ise en önemli eksiklik kış şartlarına uygun barınma. Depremzedeler kışlık çadır, battaniye, uyku tulumları bekliyorlar. Kışa uygun barınaklar acilen bölgeye ulaştırılamazsa durumun daha da kötüleşeceği toplu ölümlerin yaşanacağı bildiriliyor. Ayrıca verilen sağlık hizmetinin yetersiz kaldığı ve depremzedelerin bir de tecrübesiz görevlilerle mücadele ettiği bildiriliyor. Bölgeden gelen yetkililerin ifadelerine göre “Milyonlarca insanın etkilendiği depremde okullar, binalar toplu mezar olmuş durumda. Hükümet helikopterlerle ancak gıda paketleri atabiliyor. Kente bir ay sonra ulaşabilen köy insanları var. Köprüler, yollar yıkılmış vaziyette. Pakistan’da dram çok ağır.”

Dünya seyrediyor
Depremzedeler dondurucu soğuklarda sokaklarda aç susuz hayatta kalma mücadelesi verirken medeni dünya milyonlarca çığlığı duymayacak kadar sağır... Oysa depremin hemen sonrasında başta Batı’lı ülkeler olmak üzere dünya Pakistan’a, 5.4 milyar dolarlık yardım sözü vermişti. Ancak sözler sadece sözde kaldı. Her fırsatta Medeniyet tellallığı yapan ve kimseye pabuç bırakmayan Batı dünyasının Pakistan’a, yaralarını sarması için şimdiye kadar yaptığı yardım ise 211 milyon dolar... Bütün bu feryatlara rağmen Afrika’daki vahşi hayvanları ve kutuplarda katledilen fok balıkları korumak için kampanya başlatan ya da karaya vuran tonlarca ağırlıktaki balinaları kurtarmak için seferber olan, “Medeni” dünya, depremzede çocuklara bir tas sıcak çorba vermekte aciz kaldı.
Pakistan’da 8 Ekim’de meydana gelen depremde 90 binden fazla kişi hayatını kaybetmiş, Keşmir’in Pakistan’a bağlı kesiminde 3.5 milyon kişi evsiz kalmıştı.

Ölümün kıyısında
Depremin vurduğu Pakistan soğuklarla baş etmeye çalışırken, ulaşım yolları da bir bir kesiliyor, yardımlar da istenen noktaya varamıyor. Muzafferabad’a 15 kilometre uzaklıktaki bir yerleşim biriminde nehrin iki yakasını birleştiren köprünün bir ayağı yana kaydı. Pakistanlılar buna rağmen, yaklaşık 15 metre yüksekliğindeki köprüden ölümü göze alarak yolculuk etmeye devam etti.

Kaynak : TÜRKİYE