BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Dünya basını ne dedi?

Türkiye'nin seçimi dünyada izlendi. Dünya basını şu başlıklarla çıktı.

Abone ol

EL Pais Gazetesi

Cumhurbaşkanlığı seçimiyle başlayan gerginlikte ilk kez Erdoğan ile ordunun karşı karşıya geldiğini yazan El Pais " İslamcı Erdoğan, Silahlı Kuvvetler'in onlarca yıldır ilkelerin bekçisi olduğu laik bir ülkeyi reforme etmek istiyor" diye yazdı.

El Mundo Gazetesi

AK Parti hükümetiyle ordu arasında yaşanan gerginliğe cevabın dün Türk halkı tarafından verildiğini kaydederek"Erdoğan ordu ile bilek güreşini oy sandıklarında kazandı" ifadesini kullandı. 

Ta Nea, "Milliyetçilerin 5 yıl aradan sonra Parlamento'ya girmelerinin
Türk-Yunan ilişkilerinde de çalkantılara yol açabileceğini" belirtti.


Lavanguardia Gazetesi

Oy sandıkları ılımlı islamı güçlendiriyor yorumunda bulundu.

RTL Kanalı

AK Parti'nin seçimlerde oyları silip süpürdüğünü, partinin Türkiye'nin AB üyesi olabilmesi için tüm gücüyle çalışacağını" kaydetti.

Bild Gazetesi

Türkiye'deki seçimnlerde toprak kayması gibi zafer.  Alman gazeteleri Türkiye'de yapılan seçimlere geniş yer verdi.

Berliner Morgenpost Gazetesi

AK Parti'nin seçim programının temelde anayasa değişikliğine giderek, TSK'nın potikadaki etkisini amaçladığı iddia edildi.

The Guardian Gazetesi

Sonuç ordunun baskısına yanıt niteliği taşıyor başlığını kullandı. MHP için " aşırı milliyetçiler yüzde 14 ile meclise girdi" ifadesi de dikkat çekti. Gazete Erdoğan'ın erken seçim çağrısı yaparak büyük kumar oynadığını söyledi.

Independent Gazetesi

Halkın ordunun siyasete müdahalesine karşı verilmiş ültimatomu olarak değerlendirdi.

Times Gazetesi

Halkın AK Parti'nin islami bir devlet kuracığına dair ürkütücü planları bulunduğuna dair endişeleri reddedip AK Parti ve Erdoğan'ı bir kez daha iktidarda görme hakkı verdiğini yazdı.

Gazete AK Parti'ye oy verenlerin büyük bir kısmının islami bir ülke istemediğini, söz konusu seçmenin liberaller entelektüeller, iş çevreleri ve tüccarların oluşturduğu ifadesinde bulundu.

Financial Times Gazetesi

"Türk seçmeni AK Parti'ye ezici sonuçla destek verdi" diye başlık attı. Gazete sonuçların laikler ve ordu için darbe niteliğini taşıdığını da belirtti.

Kommersant Gazetesi

Kommersant, sonuçları, "Adalet ve Kalkınma Türkiye'si" başlığıyla duyurdu. Bir diğer Rus gazetesi olan Komsomolskaya Pravda gazetesinde de "Türkiye'deki Seçimleri İktidardaki İslamcı Parti Kazandı" diye yorumladı.

Apoyevmatini Gazetesi

Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) meclise girmesinin ise İstanbul Fener Rum Patrikhanesi konusunda zor saatler yaşanmasına yol açacağı yorumunda bulundu.