BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,87
ALTIN 2.428,85
HABER /  GÜNCEL

Dündar yazdı hükümet harekete geçti!

Sabancı suikastının gerçekleştiren Mustafa Duyar'ın cezaevindeki faili meçhul cinayetinin sırrı çözülecek

Abone ol

Mustafa Duyar dosyasının 12 yıl sonra açılması olayın peşini bırakmayan gazeteci Can Dündar'a umut verdi: "Tarihler belli, isimler belli. Çözülmesi çok kolay, tek ihtiyacımız biraz cesaret. Bu dava birçok faili meçhul cinayeti aydınlatır."

Adalet Bakanlığı, 1999 yılından bu yana Mustafa Duyar'ın öldürülmesinin peşini bırakmayan gazeteci Can Dündar'ın 23-24-25 Ocak'ta Milliyet'te yayınlanan "Semra Duyar anlatıyor" başlıklı yazı dizisinden sonra idari inceleme başlattı. Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in talimatıyla başlatılan incelemede Can Dündar'ın bilgisine başvuruldu. Özel görevli müfettişler, Semra Duyar'ı da dinledi ve olayda tanıklığı bulunan diğer kişilerin de ifadesini aldı.

12 yıllık süreci ntvmsnbc'ye değerlendiren Can Dündar, "Çözülmesi çok kolay, tek ihtiyacımız biraz cesaret" dedi.

Can Dündar, şunları söyledi:

"Yakın tarihte büyük bir kara delikti Mustafa Duyar dosyası ve ben o delik aydınlatılırsa ardından pek çok karanlık noktanın da aydınlanacağını düşünüyordum. Devletin de bu konuyu bu kadar görmezden gelmesini hakikaten inanamıyordum. Şimdi nihayet, incelemeye konu olması bile umut verici. Soruşturmanın sonucunda savcıların harekete geçmesini gerektirecek önemli bulgular çıkacağına inanıyorum. Bulgular bizi sadece Mustafa Duyar'ın öldürülmesi meselesinde değil, belki Sabancı suikastinde ve pek çok faili meçhul kalmış cinayette cevaplanamamış soruların cevaplarına ulaştıracaktır.

Olayda tarihler belli, isimler belli, sevk emirlerini kimin ne zaman verdiği belli. Çözülmesi çok kolay, tek ihtiyacımız biraz cesaret. Cesaret olursa dava açılır, bu ölümde bazı devlet görevlilerinin de işbirliği yaptığı ortaya çıkarılır.

Bütün ipuçları var. Çok açık bir yönlendirme var cinayet için, dün verdiğim ifadede de bunu anlattım, tarih tarih sıraladım. Mustafa Duyar'ı öldürenlerin bile sonradan öldürülmeye çalışılması her şeyi net ortaya koyuyor. Bugüne kadar bu insanların ifadelerine bile başvurulmadı. O kadar garip ki bu.. Şimdi ilk kez ifade verecekler, biraz geç belki ama çok da geç değil."

SABANCI SUİKASTINI GERÇEKLEŞTİRDİ

Can Dündar, daha önceki yazısında Sabancı suikastini gerçekleştiren Mustafa Duyar'ın cezaevinde öldürülmesi olayında idarenin 10 ağır kusurunu sıralamıştı:

- Duyar'ın Sabancı için vur emrini Bayrampaşa cezaevinde almış olması...

- Kırklareli Cezaevi'nde bir mahkümun Duyar'ın çete tarafından öldürüleceğini ihbar etmesine rağmen, ihbarı yapanın açık edilmesi ve çete mensuplarınca cezalandırılmasına gözyumulması...

- 1997 Eylülünde çetenin iki adamının Afyon cezaevine nakledilmesi... Bu iki nakilden üç ay sonra Mustafa Duyar'ın, Afyon'a gönderilmesi...

- Afyon'dan kalması için Duyar'ın orada evlendiği Semra Duyar'la aynı koğuşta birlikte kalmasına gözyumulması...

- Duyar'ın konuşmak istediğini bildirmesinden sonra röportaj için Adalet Bakanı'ndan izin alan Dündar'a, "Duyar görüşme karşılığı para istiyor" gerekçesiyle izin verilmemesi...

- Duyar'ın konuşacağı anlaşılınca, onu öldürme kararlılığını açıklayan çeteye mensup 5 kişinin daha Afyon cezaevine nakledilmesi...

- Böylece çete mensuplarının sayısının 10'a yaklaşması...

- Mustafa Duyar'ın koğuşuna bırakılan "konuşursan ölürsün" anlamındaki tehdit yazısının ciddiye alınmaması...

- Çete mensuplarının Duyar'ı öldürmesine ve saldırıya uzun süre müdahale edilmemesi...