BIST 10.471
DOLAR 32,62
EURO 35,01
ALTIN 2.429,95
HABER /  EKONOMİ

Dudak uçuklatan satış

Dev ilaç firması Novartis paraya kıydı.. Nestle'nin ABD şirketi Alcon'u satın almak için bakın kaç para ödeyecek?

Abone ol Novartis ilaç firması, Nestle'nin ABD şirketi Alcon'daki yüzde 77 hissesini 39 milyar dolara almak için anlaştı.

Avrupa'nın ikinci büyük ilaç üreticisi İsviçreli Novartis yaptığı açıklamada, ilk olarak Nestle'nin Alcon firmasındaki yüzde 25'lik hissesine 11 milyar dolar vereceğini ve geriye kalan yüzde 52 hisseyi de Ocak 2010 ve Temmuz 2011 arasında 28 milyar dolara satın alacağını bildirdi.

Novartis, Alcon'un yüzde 25'lik hissesini satın almak için nakit rezervlerini kullanacağını ve 5,5 milyar dolar borçlanacağını belirtti.

Dünyanın en büyük gıda üreticisi Nestle de bu alışverişin 2008 yılı gelirlerine olumlu etkisi olacağını açıkladı.

Novartis, kontak lens ürünlerinin yanı sıra, göz için ilaç ve tıbbi cihazlar üreten Alcon firmasının hisselerini satın alarak, bu firmayı kendi kontak lens birimi Ciba Vision ile birleştirmeyi planlıyor.

Dünyanın en büyük göz sağlığı ürünleri üreticisi Alcon'un satışları 5,6 milyar doları buluyor. Novartis'in kendi kontak lens ve göz ilacı işinden geçen yılki geliri ise 2,5 milyar dolardı.

Bu anlaşma İsviçre tarihindeki en büyük anlaşmalardan biri olarak değerlendiriliyor.

İsviçre firması Nestle, geçen yıl Novartis'ten, ABD'nin en büyük bebek maması üreticisi Gerber'i yaklaşık 8 milyar dolara satın almıştı.