BIST 10.471
DOLAR 32,84
EURO 35,16
ALTIN 2.449,30
HABER /  POLİTİKA

DTP kapatılan dördüncü Kürt partisi

Son 20 yılda Kürt sorunun çözümü için kurulan 8 partiden 4'ü HEP, DEP ve HADEP ve DTP Anayasa Mahkemesi tarafından kapatıldı.

Abone ol

Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla Kürt sorununu çözmek için siyaset sahnesine çıkıp kapatılan parti sayısı 4 oldu.

Son 20 yıldır Kürt sorununu çözmek ve bölgedeki insanların sesini Meclis"te duyurmak için çalışan 8 parti kuruldu.

1990"da HEP ile başlayan süreç DEP, ÖZEP, ÖZDEP, HADEP, DEHAP, ÖZGÜR PARTİ ve DTP ile sürdü.

DEP ve DTP, TBMM'de temsil edildi. HEP, DEP ve HADEP, Anayasa Mahkemesi tarafından "terör örgütü ile organik bağları olduğu gerekçesiyle" kapatıldı.

ÖZEP, ÖZDEP ve DEHAP kapatma davaları sonuçlanmadan kendini feshetti.

İşte kapatılan Kürt partilerin kısa hikayeleri:

Halkın Emek Partisi (HEP)

HEP 7 Haziran 1990'da Ahmet Türk ve Feridun Yazar tarafından kuruldu. 1991 seçimlerinde SHP ile seçim ittifakına giren hep 18 milletvekiliyle Meclis'e girdi. 3 Temmuz 1992'de kapatma davası açıldı.

"Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozma amacını taşımak ve bu yolda faaliyette bulunmak” iddiasıyla kapatılması istendi. Anayasa Mahkemesi 11 üyenin oybirliği ile HEP"in kapatılmasına karar verdi.

Özgürlük ve Eşitlik Partisi (ÖZEP)

25 Haziran 1992"de kurulan partinin kurucuları arasında SHP"den istifa eden HEP kökenli 18 milletvekili bulunuyordu. Aynı yıl parti HEP"e katılarak kendini fes etti.

Özgürlük ve Demokrasi Patisi (ÖZDEP)

HEP'in kapatılma ihtimaline karşı Özgürlük ve Demokrasi Partisi 19 Ekim 1992'de kuruldu. Ardından kapatma davası açıldı.

ÖZDEP"li yöneticiler davanın sonuçlanmasını beklemeden 30 Nisan 1993"te fesih kararı aldılarsa da, bu karar Anayasa Mahkemesi"ne ulaşmadan partinin kapatılmasına karar verildi.

Demokratik Halk Partisi (DEP)

HEP'in kapatma davası sürerken 7 Mayıs 1993'de Demokratik Halk Partisi kuruldu. Genel Başkanlığına Yaşar Kaya getirildi. Ancak kısa süre sonra Yaşar Kaya ve yedi parti yöneticisi tutuklandı. SHP"den siyasete giren ancak partiden ihraç edilen Kürt milletvekilleri bir süre sonra DEP"e katıldı.

DEP'li milletvetvekillerinin Meclis'te Kürtçe yemin girişiminde bulunmalarının ardından dört milletvekili meclis çıkışında gözaltına alındı, yargılanarak 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı. DEP de Anayasa Mahkemesi tarafından kapatıldı.

Halkın Demokrasi Partisi (HADEP)

11 Mayıs 1994'de bu kez Murat Bozlak ve bazı eski DEP"li milletvekili tarafından Halkın Demokrasi Partisi kuruldu. Partinin kongresinde PKK bayrakları ve Öcalan posterleri açılması Türk bayrağının indirilmesi nedeniyle gözaltına alınan Bozlak ve bazı parti yöneticileri tutuklandı. Anayasa Mahkemesi partiyi kapattı. Aralarında Genel Başkan Murat Bozlak"ın da yer aldığı 46 HADEP"linin 5 yıl süreyle siyaset yapmasını da yasakladı.

Demokratik Halk Partisi (DEHAP)

24 Ekim 1997'de Demokratik Halk Partisi kuruldu. 2002'de Anayasa Mahkemesi'nde, "örgütlenmesini tamamlamadan seçimlere girdiği" iddiasıyla hakkında kapatma davası açıltı. DEHAP 19 Kasım 2005'de kendini feshetti.

Demokratik Toplum Partisi (DTP)

Anayasa Mahkemesi'nce kapatılan Demokratik toplum Partisi (DTP) için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 16 Kasım 2007'de DTP hakkında kapatma davası açtı. Başsavcılığa göre DTP, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü aleyhine eylemlerin odağı haline gelmişti.

Partinin kapatılması için 141 neden sıralanırken, partinin eylemleri ile üyelerinin beyanlarına dayandırılan iddianamede bölücü nitelikteki fiillerin partinin genel başkan dahil bütün organlarınca açıkça benimsendiğine dikkat çekildi.

DTP'nin terör örgütü tarafından kurdurulduğu ve yönetildiğine dair bilgiler, parti üyelerinin açıklamaları ve eylemleri, kesinleşmiş mahkeme kararları ve yerel savcılıkların açtığı soruşturmalar davaya delil olarak gösterildi.

Bazı milletvekillerine ve yöneticilerine de yasak istendi.