BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,14
HABER /  GÜNCEL

DTK'dan Öcalan bırakılsın talebi!

Demokratik Toplum Kongresi, Öcalan'a özgürlük isterken PKK'nın da terör listesinden çıkarılmasını istedi.

Abone ol
Demokratik Toplum Kongresi'nin 1. Olağan Genel Kurulu, Diyarbakır'da toplandı. DTK, Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılmasını isterken PKK'nın da örgütün terör listesinden çıkarılmasını istedi. 
 
Diyarbakır’da toplanan Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) İki gün süren genel kurul toplantısının ardından sonuç bildirgesi yayımlandı. Bildirgede hükümetten Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılması ve PKK'nın terör örgütü listesinden çıkarılması talep edildi. Özerkliğin inşaası için çalışmalar sürmeli denildi. Bildirgenin ilk maddesinde  Kürt sorunun çözüm arayışları ve Öcalan’ın taslağı yer aldı.

“Genel kurulumuzda süreci destekleme  iradesi ortaya çıktı. AKP hükümetinin Abdullah Öcalan’ın önerilerine cevap vermediği ve sorumluluğunu yerine getirmediği tespitine varılmıştır. Bu konseptte Devlet Sayın Öcalan tarafından önerilen ve KCK tarafından kabul edilen çözüm süreci  müzakere taslağına olumlu cevap vermelidir. Kongremiz de bu taslağı paylaşır ve pratikte her türlü çalışmayı yürütür.”
 
"ÖCALAN BIRAKILMALIDIR"

Sonuç bildirgesinde, Abdullah Öcalan’ın ve siyasi tutuklu olduğu savunulan diğer mahkumların bırakılması istendi ve şu ifadelere yer verildi:
 
“Çözüm sürecinin istenilen şekilde devam etmesi ve müzakerelerin doğrudan doğruya yapılması için Öcalan’ın özgürlüğüne kavuşması gerekir. Aynı  zamanda başta hasta tutsaklar olmak üzere tüm siyasi tutsaklar serbest bırakılmalıdır.“

"PKK TERÖR ÖRGÜTÜ LİSTESİNDEN ÇIKARILMALI" 
 
Genel kurul da son olarak, demokratik özerkliğin inşası ile ilgili çalışmaların sürmesi kararlaştırıldı. Kamu güvenliği paketinin çözüm süreci önünde engel olacağı belirtildi ve "PKK kamuoyunda kürtlerin siyasi örgütü olarak kabul edilmektedir.Bundan dolayı en kısa sürede terör örgütleri listesinden çıkarılmalıdır." ifadelerine yer verildi.

ADALET DİVANI KALDIRILDI
 
DTK Genel Kurul’unda, daha önce kurulması kararlaştırılan ancak Öcalan’ın karşı çıktığı ‘Adalet Divanı’ da gündeme geldi. Adalet Divanı kaldırılarak yerine ‘Toplumsal Diyalog ve Uzlaşma Komisyonu’ kuruldu. Demokratik Toplum Kongresi'nin Eylül ayındaki olağan genel kurulunda kurulan ve mahkeme görevi görecek olan ‘Adalet Divanı’na, Öcalan ‘Paralel devlet olur’ diyerek tepki göstermişti. DTK, terine kurulan ‘Toplumsal Diyalog ve Uzlaşma Komisyonu’nun sorunlar için arabuluculuk yapacağını söylüyor.