BIST 10.895
DOLAR 32,18
EURO 34,97
ALTIN 2.507,26
HABER /  POLİTİKA

DP’de Soylu sonrası planlanıyor

DP’de kan değişimi olacak. Kulislerde ‘Çiller’ sesleri var…

Abone ol



ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA- 9 Mart seçimleri sonrasında görevinden ayrılan ve kongre kararı alan Süleyman Soylu’nun yerine eski Genel Başkan Tansu Çiller’in aday olacağı ve yeniden partinin liderlik koltuğuna oturacağı konuşuluyor.
Süleyman Soylu, kongrede yeniden aday olup seçilmiş ve ardından da partisini 29 Mart seçimlerine hazırlamıştı. Soylu, Mehmet Ağar’la yıldızı barışmayan ancak Tansu Çiller ile diyalogu sıkı tutan bir liderdi. Partinin son kongresinde delegelerin ve partililerin Çiller’e yoğun ilgisi dikkat çekmişti. Soylu’nun seçileceği ve seçimden sonra Çiller’in göreve geleceği kongre sırasında da sık sık dile getirilmişti.

 
29 Mart seçimlerinin sonuçları açıklandıktan hemen sonra, “Beklentileri karşılayamadığı ve daha önce koyduğu çıtanın altında bir oy oranında kaldığı’ için istifasını açıklayan ve partinin kongreye gideceğini bildiren Süleyman Soylu, kararından dönmedi.

ÇITAYI TUTTURAMADI
Soylu, 29 Mart Yerel Seçimi’nde aldığı 3.7’lik oy oranını, 22 Temmuz seçimlerindeki, 5.4’ün üstüne çıkaramadığı gerekçesi ile ayrılma kararı aldığını belirtirken, istifa kararının diğer gerekçelerini şöyle sıraladı:
“Seçim sürecinde, medyadan gereken desteği bulamadık. Hazine yardımından yoksunuz. Maddi sıkıntılar var. Buna rağmen tüm Anadolu’yu dolaştım. Yaklaşık beş yüz noktada, bazen sabah saat 02:30’a kadar, vatandaşın ayağına giderek, konuştum. Bu nedenle savcılık tarafından evime gönderilen müzakerelerin haddi hesabı yok. Bu şartlar altında, 1,5 milyon oy aldık, seçim sonucundan ise 3.72 oy oranı elde edebildik. Bir il belediyesi, 40 ilçe belediyesi ve geri kalanı belde belediyesi olmak üzeri 151 belediye aldık ve bütün bunlarla beraberde aslında bir reel sonuç var ki, 5.4 – 3.72’ye düştü. Partiyi hangi noktada aldığımızı düşünürseniz, bu alınan sonuç başarısızlık değildir. Ama istediğim sonuç bu değildi. Ben bunu net bir şekilde partime zarar vermemek adına yaptım.”


Soylu, partisinden MHP ve CHP’ye hatta AKP’ye kaymalar olduğunu ve bunu engelleyemediğini de belirterek, “Partimiz Kongresinde nefeslenecek ve yoluna devam edecektir hem de bu parti bu kongresinde iktidar kadrolarını çıkaracaktır, ben buna inanıyorum” diye konuştu.

KARAR VERECEK
Kongrede kimlerin aday olacağına ilişkin henüz bir netlik bulunmayan DP’de Soylu’nun aday olmayı düşünmediği, adaylığı düşünen bir çok ismin de Tansu Çiller’in dönüp dönmeyeceğine ilişkin kararı beklediği de öğrenildi. Muhsin Yazıcıoğlu’nun cenazesi için hafta başında Ankara’ya gelen Çiller’in, burada siyasi temaslarda da bulunduğu öğrenildi. Çiller’in DP’nin geleceğine ilişkin yoğun bir temasta olduğu ve önümüzdeki günlerde bu konuda net kararını açıklayacağı ileri sürüldü. Çiller’in, DP’nin başına geçme ihtimalinin yüksek olduğunu belirten DP kaynakları, ‘Kongrede Soylu seçimden sonra Çiller’ formülünün hayata geçebileceğine inanıyorlar.

FARKLI İSİMLER

16 Mayıs'ta olağanüstü kongre için karar alan ve dün yapılan GİK Toplantısında istifa kararından vazgeçmeyeceğini ve kongrede aday olmayacağını açıklayan Soylu'nun yerine gelecek çiller dışındaki isimler arasında Mehmet Ali Bayar, İlhan Kesici ve Abdüllatif Şener'in de adı geçiyor. İlhan Kesici'nin Demirel ile arasının soğuk olduğu, Bayar'ın 'şansını' yitirdiği Şener'in ise köken itibariyle 'dışarıdan biri' olarak görüldüğü kulislerde yapılan yorumlar arasında. Ancak, Çiller dönme kararı verirse, kongrede karşısına rakip çıkmayacağı net olarak belirtiliyor.