BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Dört eski bakanla ilgili Yüce Divan oylaması

Yolsuzluk ve rüşvet iddiaları üzerine AKP'li dört eski bakan için Meclis'te kurulan Soruşturma Komisyonu bugün toplanıyor. Toplantıda eski bakanların Yüce Divan'a gönderilip gönderilmemeleriyle ilgili oylama yapılacak.

Abone ol

17-25 Aralık 2013 operasyonları sonrası "yolsuzluk ve rüşvet" iddiaları üzerine AKP'li dört eski bakan için Meclis'te kurulan Soruşturma Komisyonu çalışmalarında kritik güne gelindi. Komisyon, bugün TSİ 11.00'de toplanıyor.

Toplantıda, AKP'li eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, eski Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış ile eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın Yüce Divan'a gönderilip gönderilmemeleri için ilk oylama yapılacak.

22 Aralık'ta yapılması planlanan oylama, Çağlayan, Güler ve Bağış'ın servet ve para hareketleriyle ilgili Mali Suçları Araştırma Kurulu'nun (MASAK) hazırladığı bilirkişi raporuna karşı, son dakikada yanıtları nedeniyle ertelenmişti.

Son karar Genel Kurul'da

Pazartesi günü yapılacak oylama sonrası komisyon, raporunu 10 Ocak'a kadar tamamlayarak Meclis Başkanlığı'na sunacak. Muhalefet de varsa muhalefet şerhini yazacak. Meclis Başkanlığı, raporun kendisine ulaşmasının hemen ardından çoğaltarak milletvekillerine dağıtacak.

Rapor, en geç 30 Ocak'ta oylanmak için Meclis Genel Kurulu'na gelecek.

Komisyon oylamasında bakanlardan bazılarına ya da hiçbirine Yüce Divan'a sevk kararı çıkmazsa muhalefet, eski bakanların Yüce Divan'a gitmesi yönünde önerge verecek. Genel Kurul'da gizli oylamayla muhalefetin önergesi oylanacak. Önerge kabul edilirse bakanlar için Yüce Divan yolu açılacak.

276 oy gerekiyor

Genel Kurul'daki oylamada Yüce Divan'a sevk için en az 276 oy gerekiyor. AKP'nin TBMM'de 312 sandalyesi bulunuyor. Bağımsızlar ve muhalefet eksiksiz oy kullansa dahi oyları 224'te kalıyor.

Oylamanın gizli yapılması ise milletvekillerinin kullanacağı oyların rengini etkileyebiliyor. Bu nedenle komisyonun raporu, bakanların bir kısmı veya tümü için Yüce Divan'a sevki yönünde olmasa dahi Genel Kurul'da yapılan oylama kararın farklı olmasını sağlayabiliyor.

TBMM Genel Kurulu, bakanların Yüce Divan'a sevkine karar verirse yargılama sırasında Anayasa Mahkemesi, Yüce Divan görevi yapıyor.

Yüce Divan'da 1964'ten bugüne bir eski başbakan (Mesut Yılmaz) ve 15 eski bakan yargılandı.

Başbakan ve bakanlar, sadece Yüce Divan'da yargılanabiliyor ve yargılamaya ilişkin süreç, Anayasa'nın 100. maddesi ile TBMM İç Tüzüğü'nün 107 ve devam maddelerinde ayrıntılı olarak yer alıyor.