BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 34,96
ALTIN 2.324,51
HABER /  GÜNCEL

'Dönerin mucidi öldü'

Almanya'ya döneri tanıtan kişi olarak tanınan Kadir Nurman vefat etti.

Abone ol

BBC ve SkyNews, Almanya'ya döneri tanıtan Kadir Nurman'ın vefatını duyurduğu haberinde onun için 'dönerin mucidi' sözlerini kullandı.

Almanya'nın başkenti Berlin'de 80 yaşında ölen Nurman, 1972'de Berlin'de dürüm döner satmaya başlamıştı.

Berlin'de geçtiğimiz hafta yaşamını yitiren Kadir Nurman'ın vefatını tüm dünyaya duyuran BBC, Nurman için 'Almanya ve diğer ülkelerde sıkça tercih edilen bir 'fastfood' ürünü haline gelen dürüm dönerin mucidi' sözlerini kullandı. BBC, 1960 yılında Almanya'ya göç eden Nurman'ın döneri için 'Yıllardır Türkiye'de tercih edilen bir yemekti, Kadir Nurman'ın getirdiği yenilik ise, döneri düz bir ekmek üstünde sunmak oldu' dedi.

Almanya'da halen döner satan 16 bin satış noktası ve 120 bin çalışanın olduğuna, bunların bin tanesinin Berlin'de hizmet verdiğine dikkat çeken BBC, döner eti ve döner pişirmek için gerekli olan cihazları üreten Alman şirketlerinin AB pazarının yüzde 80'inin elinde tuttuğuna da dikkat çekti.

BBC, Nurman'ın icadı için patent almadığını belirtikten sonra Nurman'ın 2011 yılında Frankfurter Rundschau ile yaptığı bir mülakatı anımsatarak 'Birçok Türk'ün dönerden geçimini sağlamasından ve milyonlarca insanın onu yemesinden mutlu olduğunu söylemişti.' dedi.