BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  DÜNYA

Türk sporunun üzerinde doping lekesi var

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Türk sporunun üzerinde doping lekesinin olduğunu belirterek, "Türkiye Doping Kontrol Merkezi akreditasyo...

Abone ol

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Türk sporunun üzerinde doping lekesinin olduğunu belirterek, "Türkiye Doping Kontrol Merkezi akreditasyon müracaatını yaptı. Bu saatten sonra sporun üzerinde böylesine bir lekenin, sorumsuzluğun ve vurdumduymazlığın kalmasını istemiyoruz. Buna göz yummayacağız. Sıfır tolerans” dedi.
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, bu yıl uluslararası organizasyonlarda dereceye giren 200 sporcuyu kabul etti. Kabulde, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, federasyon başkanları ve antrenörler de yer aldı. Bakan Kılıç, "Bu teşkilat sizin için var. Spor teşkilatı olarak sizleri dünyanın en büyük spor ülkesine dönüştürmeye çalıştığımız Türkiye’nin geleceğine hazırlıyoruz” şeklinde konuştu.
Dünyada spora en fazla yatırım yapan ülkenin Türkiye olduğuna dikkat çeken Kılıç, "Olimpiyat yapan ülkeler dahil bizdeki kadar spor tesisi imalatı yok. Türkiye’nin bütün illerini, bütün ilçelerini, bütün branşlarını yeni, olimpik, kaliteli, konforlu ve tüm sporcularımız tarafından sorgusuz sualsiz kullanılabilecek tesislerle buluşturmak üzere gece gündüz çalışıyoruz" diye konuştu.

“MÜTEAHHİT BAKANLIK OLMAKLA SUÇLANIYORUZ”
“Zaman zaman müteahhit bakanlık olmakla suçlanıyoruz” diyen Bakan Kılıç, şunları kaydetti:
"Olsun. Türkiye’nin 40’a yakın ilinde yüzme havuzu yoksa yüzme havuzu olmadan olimpiyatlarda, Dünya Avrupa Şampiyonalarında yüzme branşında madalyalar kazanmak mümkün olamıyorsa elbette öncelik bu havuzları yapmak olmalı. Türkiye"nin tüm illerinde atletizm pistleri yoksa, Türkiye’nin tüm illerinde bütün branşların antrenmanlarını rahatlıkla yapabileceği çok amaçlı antrenman spor salonları yoksa her branşta yüzlerce binlerce şampiyon yetiştirmeyi hayal etmek sadece hayalden ibaret kalır. İnsan ve tesis, bu ikisini birlikte organize etmeye mecburuz.”
2013’te 213 spor tesisi sloganıyla İstanbul’da Başbakan Erdoğan’ın katılacağı bir programla 213 spor tesisin açılacağını duyuran Bakan Kılıç, bir yandan da 789 tane spor tesisinin imalatına devam edildiğini bildirdi.

"TÜRKİYE OLİMPİK SPORLAR ENSTİTÜSÜ KURULACAK"
Kabul öncesinde Hacettepe Üniversitesi Rektörü ve yöneticileriyle bir araya geldiklerini kaydeden Bakan Kılıç, Türkiye Olimpik Sporlar Enstitüsü’nü Hacettepe Üniversitesi ile kurmaya karar verdiklerini ifade etti.
Bu çalışmanın 200 milyonluk bir yatırımla gerçekleşeceğini söyleyen Kılıç, “Beytepe Kampüsü’nde bütün laboratuarlar, doping kontrol merkezi, konaklama tesisleri, antrenman salonları ile oksijen odaları dahil olmak üzere bambaşka bir kampüsü Türk sporuna ve sporcusuna kazandırmak üzere ilk adımımızı attık. Almanya, Japonya ve en yenisi Fransa’da bulunandan daha iyisini sporcuların hizmetine sunmak için harekete geçtik” şeklinde konuştu.

“SPORUN ÜZERİNDE DOPİNG LEKESİNİN KALMASINI İSTEMİYORUZ”
Türk sporunun üzerinde doping lekesinin olduğunu vurgulayan Bakan Kılıç, Türkiye Doping Kontrol Merkezi’nin akreditasyon müracaatının yaptığını bildirdi. Kılıç, “Bu saatten sonra sporun üzerinde böylesine bir lekenin, sorumsuzluğun ve vurdumduymazlığın kalmasını istemiyoruz. Buna göz yummayacağız. Sıfır tolerans dedik. Federasyonundan kulübüne, antrenöründen sporcusuna herkes en ağır bedeli en ağır şekilde ödeyecektir. Temiz sporcularımızın madalya ve başarılarını kimsenin gölgelemeye hakkı olmamalı. İnsan bedenine insani olmayan müdahalelerde hiç kimse bulunmamalı. Spor temiz kalmalı” ifadelerini kullandı.
Düzenlenen törenle Akdeniz Oyunları’nda dereceye girenler ile doping ve sertifikasyonları tamamlanmayan sporcular hariç, kulüpler, antrenörler ve sporculara toplam 15 bin 507 tane Cumhuriyet altını karşılığı 9 milyon 955 bin 494 lira ödül verildi.

İHLAS KOLEJİ’NİN MİLLİ OKÇUSUNA DA ÖDÜL VERİLDİ
Çin’de yapılan Dünya Gençler Okçuluk Şampiyonası’nda Türk Milli Takımı ile dünya ikinciliğine ulaşan İhlas Koleji öğrencisi Mete Gazoz da Bakan Kılıç’tan ödülünü aldı.
Çin’de okçuluğun önde gelen ülkeleri ABD, Rusya ve Çin Taipei’yi eleyerek finale kadar yükselen Olimpik Yay Yıldız Erkek Takımı’nın önemli bir parçası olan Mete Gazoz, Çin’de yaşadığı heyecanı anlattı.
İhlas Koleji öğrencisi Mete Gazoz, "Doğal olarak heyecan vardı, mutluluk vardı. Çünkü ülkemizi temsil ettik ve büyük bir başarıya imza attık. Güzeldi. Mutlu gittik, mutlu döndük” dedi.
Ok atmaya 3 yaşında başladığını dile getiren Gazoz, “Babam aynı zamanda antrenörüm. O yüzden de imkanlar vardı. Babam evde antrenmanlar yapardı. Ben de onun oklarıyla ve malzemeleriyle oynuyordum” şeklinde konuştu.
Törende ayrıca, milli sporcular Bakanı Kılıç’a baston, forma ve çiçek hediye etti. Kazandıkları kupaları da beraberinde getiren sporcular, Bakan Kılıç ile birlikte fotoğraf çektirdi.
(İHA)