BIST 10.209
DOLAR 32,43
EURO 34,83
ALTIN 2.398,77
HABER /  DÜNYA

Donald Trump'un kabus günü! Canını çok sıkan işler oldu

ABD Başkanı Donald Trump 6 ülkenin vatandaşlarına getirdiği yasak yüzünden tokat üstüne tokat yedi. Temyiz mahkemesi de Donald Trump'ın kararının üstünü çizdi.

Abone ol

AMERİKA 9. Federal Temyiz Mahkemesi dün akşam oybirliğiyle aldığı ve nüfusunun çoğu Müslüman yedi ülkenin vatandaşlarına seyahat yasağını reddeden kararıyla Trump yönetimine ağır bir hukuki darbe vurdu.

Beyaz Saray'ın savunmalarla geçen zorlu gündemine yeni bir sorun daha eklendi.

Mahkeme kararının açıklanmasından önce Başkan Donald Trump'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le Ocak ayı sonunda yaptığı telefon konuşmasının ayrıntılarının basına sızdırılması, yönetimi zor durumda bıraktı. Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, konuşmanın sızdırılmasına büyük tepki gösterdi.

BEYAZ SARAY'DAKİ SIZINTI Trump'ın Beyaz Saray'dan sürekli olarak haber sızdırılmasından "çok kaygı duyduğunu" belirten sözcü, bu sızdırmaların mevcut protokollere aykırı olduğunu ve potansiyel suç niteliği taşıdığını savundu.

TRUMP ANLAŞMALARDAN Bİ HABER Mİ?
Reuters ajansının özel haberine göre Rusya lideri, aralarında nükleer silahların konuşlandırılmasını yasaklayan yeni START antlaşmasının da bulunduğu konularda görüşme önerisini getirince Trump, anlaşmanın ne olduğunu danışmanlarına sormak için konuşmaya ara verdi. Trump ardından da bunun Rusya'nın yararına olduğunu söyleyerek öneriyi reddetti. Sözcü Spicer ise, telefon konuşmasıyla ilgili yorum yapmadı, ancak "Başkan Trump'ın ne konuşulduğunu bilmemesi sözkonusu değil" dedi.

TRUMP'IN CANINI EN ÇOK BU HABER SIKTI
Rusya lideri olan konuşmasının sızdırılması, bir başdanışmanın yarattığı skandal ve Beyaz Saray'daki sızıntı arasında Trump'ı en çok rahatsız eden haber, federal temyiz mahkemesinden geldi. Biri eski başkan George W. Bush, biri Jimmy Carter, biri de Barack Obama tarafından atanmış üç yargıçtan oluşan mahkeme heyeti, oybirliği ile aldığı kararda, hükümetin nüfus çoğunlukları Müslüman olan yedi ülke vatandaşlarının ABD'ye seyahat yasağı kararının üstünü çizdi.

YASAK DONDURULMUŞ OLDU
Yargıçlar, seyahat yasağının otomatik olarak Müslüman karşıtı olduğunu ilan etmediler, bu da esas olarak mahkemenin bu konuda hüküm vermeyi erken bulduğu şeklinde yorumlandı. Ancak temyiz mahkemesinin bu kararı ile, seyahat yasağı, en azından yakın bir gelecek için dondurulmuş oldu.

Trump yönetiminin konuyu Yüksek Mahkeme'ye götüreceğine kesin gözle bakılıyor. Ancak burada da yargıçlar şu an itibariyle Demokrat ve Cumhuriyetçi eğilimleri bakımından 4-4 olarak eşit biçimde ikiye bölündükleri için, konunun mahkemede kilitlenmesi sözkonusu. Yüksek Mahkeme'nin, konuyla ilgili yetkisizlik kararı da verme ihtimali de mevcut.

DANIŞMAN IVANKA'NIN REKLAMINI YAPINCA...
Bütün bu olanlar üzerine Trump'ın canı bir de danışmanlardan birinin Ivanka reklamı yapması ile sıkıldı. Beyaz Saray, Trump görevine geldiğinden bu yana ilk kez başkanın yakın bir danışmanını, Fox televizyon kanalında sarfettiği sözlerle etik kuralları ihlal ettiği için uyardı. Trump'ın yakın danışmanı Kellyanne Conway televizyonda "gidin, İvanka'nın ürünlerini satın alın" şeklinde sözler sarfetmişti.