BIST 10.191
DOLAR 32,26
EURO 34,74
ALTIN 2.403,27
HABER /  GÜNCEL

Domuz gribi aşısı gelecek, tatil bitecek

Domuz gribi salgını tehlikesine karşı okulların tatil edilmesi uygulamasına yakında son verilecek

Abone ol

İNTERNETHABER
ANKARA- Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seraceddin Çom, virüsün yayılmasını önlemek için okul tatillerinin bir süre devam edeceğini, ancak aşı uygulanmaya başlandıktan sonra buna gerek kalınmayacağını söyledi.

Domuz gribine rastlanan okulların tatil edilmesinin bir süre daha gündemde olacağını bildiren Çom, ''İhtiyaç varsa, virüsün yayılmasını engelleyeceğine kanaat getirirsek bir müddet daha vaka görülen okulları kapatmayı düşünüyoruz'' dedi.

Çom, iyileşme süresi 1 hafta olduğu için virüse rastlanan okulların bu kadar süre tatil edilmesinin yeterli olduğunu söyledi.

Hasta öğrencilerin virüsü diğer öğrenci ve öğretmenlerle aile bireylerine bulaştırmaması için okulları kapatma yoluna gittiklerini belirten Çom, gelecek olan yeni parti domuz gribi aşılarıyla öğrencileri aşılamaya başladıktan sonra bu tür önlemlere ihtiyaç kalmayacağını kaydetti.

Yılbaşına kadar 18 milyon doz aşının Türkiye'ye ulaşmasının beklendiğini anlatan Çom, ''Okullarda ve toplumda aşılama belirli bir seviyeye ulaştıktan sonra okulların tatil edilmesine gerek kalmayacak. Elimize geçen doz miktarıyla alakalı bir aşı planı uygulayacağız. Aşılamada, öğrencilerde virüs görülen ya da görülme ihtimali olan okulların bulunduğu illere öncelik vereceğiz'' dedi.

Bazı illerde virüs tespit edilen 1-2 öğrenci bulunduğunu, ama bunun okulların tatil edilmesini gerektirecek nitelikte olmadığını vurgulayan Çom, televizyondan eğitim konusunda Milli Eğitim Bakanlığı'nın çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti.

ÖZELLERDE TESTİN ANLAMI YOK

Bazı vatandaşların paniğe kapılarak özel sağlık kuruluşları ya da laboratuvarlarda domuz gribi testi yaptırdığını, ancak buna gerek olmadığını anlatan Çom, şunlara dikkati çekti:

''Türkiye'de sadece Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı ile İstanbul Üniversitesi'nin viroloji laboratuvarlarında A(H1N1) virüsünün tanısı konulabiliyor. Hekimler uygun görürse numune alıp bunu laboratuvarlara gönderiyor. Özel sağlık kuruluşları ya da laboratuvarlarda yapılan testlerle domuz gribi bulunup bulunmadığı tespit edilemez. Bu testlerle ancak bir grip virüsü olup olmadığı belirlenebilir. Mevsimsel grip virüsü müdür, yoksa pandemik influenza mıdır bilinemez. Bunun doğruluk oranı da yüzde 30'dur. Vatandaşlar bunu bilerek bu tür testlere rağbet göstersinler, paralarını da boşa harcamasınlar.''