BIST 10.471
DOLAR 32,75
EURO 35,08
ALTIN 2.441,95
HABER /  GÜNCEL

Dolar ve borsada son durum

Kabus altıncı haftaya girdi. Küresel kriz önlenemiyor. Asya borsaları sarsılıyor. Japonya da bile panik var.

Abone ol

Küresel piyasalarda satış dalgası devam ediyor. Asya borsalarında yüzde 12’yi aşan kayıplar yaşandı, İMKB 24 binin altına indi. Faiz dört yılın zirvesine çıkarken, doların ateşi az da olsa düştü..

DÖVİZDE SON DURUM 
İSTANBUL ALIŞ SATIŞ
ABD Doları 1,6500  1,6520
Avro 2,0520  2,0540
Sterlin 2,5300  2,5450

BORSADA KÜÇÜK KAR

İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında (İMKB) işlem gören hisse senetleri günlük bazda ortalama yüzde 0,66 değer kazandı.

İMKB Ulusal 100 Endeksi, ikinci seansta 787,03 puan artarak 24.336,73 puandan kapandı. Hisse senetlerinin ikinci seanstaki ortalama değer artışı yüzde 3,34 oldu.

İlk seanstaki 626,98 puanlık azalış dikkate alındığında, Borsa endeksi günün tamamında 160,05 puan yükseldi. Hisse senetleri günlük ortalama yüzde 0,66 değer kazandı.

IMF'YE MUHTAÇ OLABİLİRİZ

JAPONYA'DA BORSA ÇÖKTÜ, HÜKÜMET
OLAĞANÜSTÜ TOPLANIYOR

Tokyo borsası 26 yılın en düşük düzeyine inerken, Başbakan Taro Aso kabinesini olağanüstü toplantıya çağırarak, en kısa zamanda bir kurtarma paketinin yürürlüğe konmasını istedi.

Japonya'nın en önemli endeksi olan Tokyo'daki Nikkei bu ay yüzde 30 değer yitirdi. Bu öğleden sonra ise Cuma günkü kapanışına göre yüzde 6 daha değer yitirerek 1982'den bu yana en düşük seviyesine indi.

Uzmanlar borsadaki yabancı kaçışının sürdüğüne dikkat çekiyor ve dövizde her an bir sancı yaşanabileceğini vurguluyorlar.Piyasaları sarsan ise belirsizlik... Kimse krizin nerelere varabileceğini kestiremiyor.

DÖVİZDE LİKİTİDE EKSİĞİ

A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar, "Artık A veya B planı değil alfabenin tüm harflerine göre bir plan tutmak gerekiyor. En temel sorun dövizde satış tarafında likidite eksikliğinin olması. Yerli yatırımcı sattı, bu satış fiyatlarda bir miktar dengeleme yaptı. Bu noktada düzenleyici kuruluşların devreye girmesi gerekir. Merkez Bankası rezervlerinin piyasası desteklemesi gerekiyor. Akla gelen ilk seçenek IMF olarak gözüküyor. Bu seçeneği göz ardı etmemek gerekiyor. Ancak burada Türkiye'nin çıkarlarını da korumak gerekiyor" dedi.

2001 KRİZİNDEN FARKI NE?

FAİZLERDE SON DURUM

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarında, 23 Haziran 2010 vadeli, bugün valörlü tahvilin saat 12.00 itibariyle basit getirisi yüzde 26,77, bileşik getirisi yüzde 24,81 seviyesinde bulunuyor.

Bugünkü krizin 2001 krizinden ayrıldığını, 2001'de kamu ve mali sektörün borçlu olduğuna, bu kez özel sektör ve bireylerin borçlarının fazla olduğuna dikkati çeken Salar, çarkların dönebilmesi için özel sektörün fonlanmaya devam edilmesi gerektiğini savundu.

DÖVİZDE HERŞEY OLABİLİR

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “Dışarıda olumsuz hava devam ediyor. Hedge fonlardaki çıkışlar kaygı yaratmaya devam ediyor. Fon kaynaklı çıkışlar devam ettikçe YTL’den çıkış da sürecektir. Dolar/YTL kuru bugün dış kaynaklı satışla

İKİ ÜLKE BORSA KAPATTI

Romanya ve Tayland'da borsalar hızlı düşüşler nedeniyle geçici olarak kapatıldı. Bükreş Borsası'nda BET endeksinin yüzde 8,9 değer kaybetmesi üzerine borsada işlemler yaklaşık 90 dakika süreyle kapandı. 

Tayland'da Bangkok borsası da yüzde 10'dan fazla düşünce 30 dakikalığına otomatik olarak kapandı. Daha sonra işlemlerin yenide başladığı borsa günü yüzde 10,5 düşerek 387,43 puandan kapattı. 

rla, geçen hafta gördüğü en yüksek seviye olan 1.74’leri zorlayabilir” dedi.

DÜNYA BORSALARINDA SON DURUM
AVRUPA BORSALARI SÜRÜNÜYOR

Avrupa borsaları haftaya sert düşüşlerle başladı. İngiltere'de FTSE 100 Endeksi şu sıralar yüzde 4,98 azalarak 3690,02 puana, Almanya'da borsanın temel göstergesi Dax Endeksi yüzde 4,05 değer kaybederek 4121,83 puana geriledi. Fransa'da CAC Endeksi yüzde 5,81 gerileyerek 3008,09 puan oldu. Brüksel'de borsa yüzde 4,83, Madrid'de yüzde 6,20 düştü. 

BELÇİKA'DA BANKA KURTARMA OPERASYONU

Küresel finansal krizde, zora giren bankaları Fortis ve Dexia'yla sigorta şirketi Ethias'ı kurtarmak zorunda kalan Belçika, hisselerini

OTOMOTİV DEVİ SALLANDI

Japonya'nın en büyük otomobil üreticisi Toyota'nın satışları, ABD piyasasındaki talep daralması nedeniyle son 7 yıldır ilk kez düştü. 

Japon otomobil devi, ABD'de yüksek satış rakamlarına ulaşmıştı, ancak kriz nedeniyle Eylül ayında satışlar yüzde 32 geriledi.

n hızla değer kaybetmesi nedeniyle son büyük bankası KBC'ye de 3,5 milyar avro sermaye aktarma kararı aldı.

Brüksel borsasında bir yıl önce 100 avroya yakın işlem gören KBC hisseleri, geçen haftaki hızlı kayıplarla 12 yılın en düşük seviyesi olan 20,60 avroya kadar inmişti. 

JAPON YENİ OTOMOTİVİ SALLIYOR

Sanayileşmiş 7 ülkeyi temsil eden G-7 Grubu, Japon yeninin son günlerdeki hızlı yükselişi konusunda kaygı duyuyor. G-7 Grubundan yapılan ortak açıklamada, ''Son günlerde yenin aşırı oynaklığı ve bunun ekonomik ve mali istikrara olası etkileri bizi endişelendiriyor'' denildi.

Japon yeni, dolar karşısında Cuma günü son 13 yılın en yüksek seviyesine kadar çıkarken, Japonya'da otomobil ve diğer ürünlerin ihracatında sıkıntı yaşanabileceği endişeleri artırdı.