BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,11
ALTIN 2.305,40
HABER /  EKONOMİ

Dolar ve altında süper perşembe korkusu (Çeyrek ne kadar dolar kaç TL?)

Dolar ve altın fiyatları Süper Perşembe korkusu sardı. Yarın Avrupa Merkez Bankası, İngiltere seçimleri ve FBI eski başkanının açıklamaları piyasaları etkileyecek. Peki bugün dolar kaç TL, çeyrek altın fiyatı ne kadar? İşte piyasa notları...

Abone ol

Dolar ve altın fiyatları bugün sakin bir seyirde.Bankalararası piyasada dolar/TL 3,51'in üzerinde işlem görüyor. Altının gram fiyatı, güne düşüşle başlayarak 146 liranın altına geriledi. Çeyrek altın 240 liradan satılıyor.

Dolar/TL 3,50 seviyesinin üzerindeki hareketini sürdürüyor. ABD tarımdışı istihdam verisi sonrası Fed'in faiz artışına yönelik beklentilerle yönünü aşağı çeviren dolar bugün bankalararası piyasada 3,51 civarında işlem görüyor. Euro da 3,96'nın üzerinde seyrediyor.

Piyasalar içeride siyasi gelişmeleri dışarıda ise küresel piyasalar ve jeopolitik gelişmeleri takip ediyor. ABD Merkez Bankası Fed'in haziran sonrasında hızlı faiz artırımına gitmeyeceği beklentisi dolardaki seyirde etkili oluyor. Doların altı büyük para birimi karşısındaki performansını ortaya koyan dolar endeksi 96,5 civarında 7 ayın en düşük seviyesinde seyrediyor.

ALTIN FİYATLARINDA YÖN AŞAĞI DÖNDÜ

Altın fiyatları yönünü aşağı çevirdi. Dün, altının ons fiyatı ve döviz kurlarındaki yükselişe paralel gün içinde 147,1 liraya kadar çıkan gram altın, bu seviyelerde tutunamasa da günü önceki kapanışa göre yüzde 0,85 primle 146,2 liradan tamamladı.

Gram altın, bugüne düşüşle başlamasının ardından 145,9 liradan işlem görüyor. Kapalıçarşı'da çeyrek altın 240, Cumhuriyet altını da 977 liradan alıcı buluyor.

Altının ons fiyatı ise dün 1.296,3 dolar ile yılın en yüksek seviyesini görmesinin ardından bugün 1.290-1.295 dar bandında dengelendi.

Uzmanlar, dolar endeksinin düşük kalmaya devam etmesi ve beraberinde altının ons fiyatında gerileme yaşanması durumunda altının gram fiyatında 142 lira seviyelerinin tekrar gündeme gelebileceğini belirtiyor.

SÜPER PERŞEMBE NEDİR DOLAR VE ALTIN NE OLUR?

Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararı, FBI Eski Başkanı James Comey'nin Kongre'deki ifadesi ve İngiltere'deki genel seçimler yarın piyasaların yakın markajında olacak.

Tacirler Yatırım Başekonomisti Özlem Bayraktar Gökşen her 3 olayın olası etkilerini değerlendirdi. Gökşen, "Avrupa Merkez Bankası'nın kararı risk tarafında ekstra dalgalanma yaratacak nitelikte olmayacak. İngiltre seçimlerine ilişkin anketlerde May'in önde olduğu görülüyor. Ama İngiltere'deki anketlere dair her daim şüphe oluyor. Ancak biz seçim öncesinde fiyatlama olmasını beklemiyoruz çünkü Brexit ve Donald Trump'tan sonra dersini almış yatırımcı artık daha önceden fiyatlama yapmaktan çekiniyor.

FBI Eski Başkanı James Comey'nin ifadesinde bir sürpriz beklenmiyor. Soru cevap bölümünde ne kadar konuşmak durumunda kalacak, bu bir belirsizlik. Ben perşembe gününe geliniren risk iştahında çok ciddi bir kötüleşme beklemiyorum. Perşembe'nin sonuçlarının da süper olmama ihtimali var" diye konuştu.

Finans Yatırım Başekonomisti Burak Kanlı da piyasalarda bu gelişmelerden dolayı bir bozulmna beklemiyor. Kanlı; "İngiltere'deki seçimler ve Comey'nin ifadesinin majör bir etki yaratmasını beklemem. Draghi sürpriz yapmayı seven bir başkan, onu izlemek lazım. Ancak piyasayı bozacak bir sürpriz beklemem" diye konuştu.

Ak Yatırım ise yolladığı bir notta Comey riskinin yeterince fiyatlanmadığını belirterek şu değerlendirmeyi yaptı; "Eski FBI Başkanı Comey’in Senato’ya yapacağı sunum öncesinde ABD tahvil ve hisse senedi volatilitesinin düşük olduğu, diğer bir deyişle Comey’in yapacağı açıklamalardan yeterince çekinilmediğini görüyoruz."