BIST 9.755
DOLAR 32,57
EURO 34,99
ALTIN 2.431,06
HABER /  EKONOMİ

Dolar ne kadar ne olur 17.11.2016 yükseliş durmuyor!

Dolar ne kadar ne olur sorusunun yanıtını sizler için derledik. 17 Kasım 2016 canlı dolar kuru verilerine göre Dolar/TL bugün 3.35 liraya dayandı.

Abone ol

Güne 3.32 seviyesinden başlayan dolar/TL, Fed'in önümüzdeki dönemde daha fazla faiz artırımı yapacağı beklentisi ile 3.3490 seviyesini görerek tarihi rekorunu kırdı.

Uzmanların yorumlarına göre dolardaki yükseliş 'tam bir kaos.' Nedeni ise ABD'nin yeni başkanı Donald Trump ile FED Başkanı Janet Yellen arasındaki gerilim.

Dolar/TL, Fed'in önümüzdeki dönemde daha fazla faiz artırımı yapacağı beklentisi ile tarihi rekorunu kırdı. Kur, 3,3490 seviyesini görerek yeni rekorunu kırarken, saat 16.44 itibari ile 3.3460 seviyesinden işlem gördü.

Dolar/TL, dün 3,3270 seviyelerine kadar çıkarak rekor kırmıştı.

3.35 SEVİYESİ PSİKOLOJİK DİRENÇ

ING Bank Özel Bankacılık Stratejisti Pınar Uslu, dün beklentilerin altında gelen ABD ÜFE ve sanayi üretimi verisi nedeniyle dolar yükselişine ara verse de henüz eğilim in terse dönmediğini söyleyerek, "Fed'in Aralık'ta faiz artırımına gideceği beklentisi tümüyle fiyatlanırken, doların daha da güçlenebileceği olasılığı dikkate alınıyor. Euro/doların 1.07 seviyesinin altında kalması halinde teknik olarak 1.0550-1.05 bandına gerilemesi mümkün, bu durum TL dahil gelişmekte olan ülke para birimlerini baskı altında tutuyor. Yurt içi siyasi haber akışı ve jeopolitik risk algısı da TL'nin performansını etkileyen unsurlar arasında. Kurda 3.35 seviyesi psikolojik direnç olarak izleniyor" dedi.

ABD'de Trump'ın seçim vaatlerinin uygulamaya konulması halinde enflasyonun artacağı ve Fed'in öngörülene göre daha fazla faiz artırımına gidebileceği düşüncesi son günlerde ABD tahvil faizlerinde belirgin yükselişe ve doların küresel piyasalarda güçlenmesine yol açtı.

Doların diğer altı büyük para birimi karşısındaki hareketlerini takip eden dolar endeksi dün 100.570 seviyesini görerek Nisan 2003'ten bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

ABD'nin 10 yıllık gösterge Hazine tahvil getirileri yüzde 2.213'den kapandı.

DOLAR NEDEN YÜKSELİYOR?

Cumhuriyetçi aday Donald Trump'ın ABD seçimini kazanmasıyla birlikte piyasalarda geçen hafta başlayan tedirginlik, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) aralıkta faiz artırımı yapacağı beklentisinin güçlenmesiyle adeta kaosa dönüştü. Gelişmekte olan piyasalarda sert satışlar yaşanırken, dolar küresel çapta şaha kalktı.

DOLAR 14 YILIN ZİRVESİNDE

ABD'de yeni yönetimin enflasyonu artırıcı politikalar izleyeceği ve Fed'in daha fazla faiz artırımı yapmak durumunda kalacağı beklentisi ile dolar endeksi 100.52 ile 14 yılın zirvesine çıkarken, kur içeride de 3.32 TL'yi aşarak rekor kırdı. Euro da dolar karşısında 1.07 ile 11 ayın en düşük seviyesine geriledi. Euro/dolar paritesinin 2017'de 0.95 ile 2002'den bu yanaki en düyük seviyeye inmesi bekleniyor. Kasım ayının ilk haftasında, Trump'ın seçimi kazanmasının Fed'in faiz artırımına gitme olasılığını azaltacağını fiyatlayan piyasalarda hava bir anda tersine döndü.

Vadeli kontrat fiyatlamalarına göre, Fed'in 13-14 Aralık'taki bu yılın son toplantısında faiz artırımına gitme olasılığı yüzde 94 ile bu yılın en yüksek seviyesine çıktı. Trump'ın başkan seçildikten sonra yaptığı konuşmada büyümek içi altyapı yatırımlarına ağırlık vereceğini dile getirmesi ve harcama planlarının enflasyonu yükselteceğini belirten analistler, bu durumun Jannet Yellen başkanlığındaki Fed'in faiz artırımlarını hızlandırabileceği uyarısında bulunuyor. ABD'de Cumhuriyetçiler 10 yıl içerisinde altyapı yatırımlarına 500 milyar dolar ila 1 trilyon dolar arasında harcama yapmayı planlıyor.

TRUMP-YELLEN KAPIŞMASI

Trump'ın, Fed Başkanı Yellen'e karşı tutumu, bankanın para politikalarının geleceğini de tartışmaya açtı. Trump'ın Fed'e karşı üç seçeneği olduğu belirtiliyor. Bunlardan ilki yedi kişilik yönetim kurulunun çoğunluğunu kendi adaylarıyla değiştirmesi. Trump ayrıca, Şubat 2018'de görev süresi dolacak Yellen'in yerine başka birini atayabilir ya da Kongre'de Fed'in faiz kararlarına yeni kısıtlamalar getirebilir.

DOLAR NE ZAMAN DÜŞER?

Dolardaki yükselişin küresel kaynaklı olduğuna işaret eden FX Kapital Araştırma Uzmanı Enver Erkan da, gelişmekte olan ülke para birimlerinin tamamının değer kaybettiğini söyledi. Donald Trump'ın büyümeyi artırırken sıkı para politikasına zemin hazırlayacağını belirten Erkan, Fed'in faiz artırım ihtimalinin güçlendiğini söyledi. Fed'in faiz artırım olasılığının yüzde 90 seviyesinin üzerine çıkması ve yetkililerin de şahin tonda mesajlar vermesinin doların ateşini yükselttiğine dikkat çeken Destek Yatırım Menkel Değerler Araştırma Müdürü Murat Tufan, "Dolarda kalıcı bir geri çekilme yaşanabilmesi için Fed tarafından gelecek mesajlar oldukça kritik. Fed, 2017'de daha agresif bir faiz artışına giderse tüm gelişen ülke para birimlerini önümüzdeki sene de zor bir yıl bekleyecek" dedi.