BIST 9.107
DOLAR 32,38
EURO 34,99
ALTIN 2.325,69
HABER /  EKONOMİ

Dolar kuru hızlı yükseliş 14.04.2016 dolar ne kadar?

Dolar kuru bugün hızlı yükselişini sürdürüyor. 14.04.2106 tarihli canlı dolar kuru verilerine göre kur bugün 2.87 liranın üzerinde. Peki dolar ne olur, dolar yorumları ne diyor? İşte yanıtlar...

Abone ol

Dolar/TL küresel piyasalarda artan dolar talebinin etkisi ile dünkü yükselişini sürdürerek 2,87'nin üzerine çıktı.

Dolar/TL'deki yükselişle beraber dün Borsa İstanbul'da 85 bin eşiğini aştı. Hem kur hem de borsadaki yükseliş ise yatırımcının kafasını karıştırdı.

Güne dünkü kapanış seviyesinden başlayan dolar/TL, küresel piyasalarda dolar talebinin artmasıyla yükseliş eğilimini devam ettirdi ve 2,8705'i gördü. Dolar/TL, şu dakikalarda önceki kapanışa göre yüzde 0,65 değer kazanarak 2,8655'ten işlem görürken, avro/TL ise yüzde 0,40 primle 3,2230'dan alıcı buluyor.

Dün Çin'de açıklanan ihracat verilerinin beklentilerden iyi gelmesi ve ABD'de açıklanan "Bej Kitap" raporunda ekonomik aktiviteye ilişkin pozitif beklentilerin ağırlık kazanmasının ardından doların yükselişe geçmesi dikkati çekti. Yaklaşık son iki haftadır düşüş eğiliminde hareket eden dolar endeksi, dün yüzde 0,8 yükselmesinin ardından bugün de yüzde 0,4 artışla analistlerin direnç olarak nitelendirdikleri 95 seviyesini aştı.

DOLAR YORUMLARI KRİTİK SEVİYELER

Analistler, bugün Avro Bölgesi ve ABD'de açıklanacak enflasyon verileri ile İngiltere Merkez Bankası (BoE) kararlarının takip edileceğini belirterek, dolar endeksinin 95'in üzerinde kalıcılık sağlaması durumunda kısa vadede küresel dolar talebinin devam edebileceğini ifade ediyor.

Dolar/TL'de 2,87 seviyesinin kısa vadeli teknik görünüm açısından önemli direnç konumunda olduğunu aktaran analistler, bu seviyenin üzerinde yapılacak kapanışların yükseliş isteğini güçlendirebileceğini, aksi durumda 2,83 seviyesinin tekrar gündeme geleceğini tahmin ediyor.

DOLAR YENİDEN 2.91 LİRAYA YÜKSELEBİLİR

Destek Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Kutay Gözgör'in dolar tahminleri şöyle:

“ TCMB’nin faiz indireceği beklentisi, Çin ekonomisinde yaşanan toparlanma ve FED’in biraz daha şahin olabileceği beklentisi TL’nin daha az değer kazanmasında etkili oldu. Bu gelişmeler ışığında baktığımızda USDTRY paritesi 2,87 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlaması halinde yükselişlerini 2,89 – 2,9150 aralığına taşıyabilir."

DÖVİZ KURLARI BUGÜN SAAT 09.30 FİYATLARI

İstanbul ve Ankara'da dolar, avro ve sterlinin alış-satış fiyatları, saat 17.00 itibarıyla şöyle: 

HEM BORSA HEM DE DOLAR NASIL YÜKSELİR?

Vatan gazetesi yazarı Ali Ağaoğlu, dün hem Borsa İstanbul hem de Dolar/TL kurunda yaşanan yükselişin kafaları karıştırdığını yazdı. Ağaoğlu, "Hem borsa hem de dolar nasıl yükselir?" sorusuna şöyle yanıt verdi:

"Dün Borsa İstanbul, Kasım ayındaki seçim sonrasında gördüğü ve son 3 haftadır aşmakta zorlandığı 84 binli seviyeleri aşarak günü 85.696 seviyesinden kapattı. Küresel risk iştahının "tavan yaptığı", Japonya'dan yeni paket beklentisiyle de desteklenince sadece gelişen değil gelişmiş ülke borsaları 'elbirliği' ile yükseldiler.

Borsa yükselirken dolar/TL kurunda da sınırlı da olsa bir yükseliş vardı. Normal şartlar altında; kurdaki düşüş, borsanın yükselişini destekleyen bir unsur ya da tersine kurdaki yükseliş borsanın yükselişini sınırlayan bir etki yaratırdı.

dolar kuru bugün 2.87 lirayı aştı

Güne 2.8340 seviyelerinden başlayan dolar/TL, borsanın yükselişini sürdürdüğü sırada 2.8570'lere kadar yükseldi. Nasıl oldu derseniz, kur hareketlerini daha iyi anlamak için sadece dolar/TL kuruna değil, aslında "sepet kura" bakmakta fayda var. "Dolar/TL ve euro/TL kurlarının yarılarının toplamından oluşan" sepet kur, paritedeki hareketleri de ihtiva ettiği için kurlardaki hareketi çok daha iyi yansıtıyor. Dünkü hareketine bakıldığında kurlardaki yükselişin aslında çok sınırlı olduğu görülüyor. Sepet kurdaki hareket gün içinde 3.0275-3.0440 arasında kaldı.
Bunun da sebebi tamamen 1.14'lü seviyelerden 1.13'lü seviyelere gerileyen euro/ dolar paritesiydi."