BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,04
HABER /  EKONOMİ

Dolar kuru alış satış rekor üstüne rekor 18.11.2016 son dakika yorumları

Dolar kuru alış satış fiyatları bugün rekor üstüne rekor kırıyor. FED'in faiz artışı ihtimali Dolar/TL'yi çıldırttı. 18 Kasım 2016 son dakika dolar haberlerine göre dolar bugün 3.40 lirayı aştı. Dolar yorumları ise endişe verici.

Abone ol

Dolar kuru haftanın son işlem gününe son dakika haberleriyle başladı. Dolar/TL ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'ın faiz artışına yönelik açıklamalarının ardından dolarda global değer kazancı ve içerideki siyasi endişelerle 3,40'i aşarak tarihi zirveyi yeniledi. Euro da ilk kez 3,60'ın üzerine çıktı.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'ın faiz artışına yönelik açıklamalarının ardından dolarda global değer kazancı ve içerideki siyasi endişelerle dolar ve euro rekor kırdı.

Bankalararası piyasada dolar 3,4080 ile tüm zamanların en yüksek düzeyini gördü. Euro da 3,6091'ee çıkarak rekorunu tazeledi. 

DOLAR NEDEN YÜKSELİYOR?

Fed Başkanı Janet Yellen, aralık ayında faizin artabileceğine yönelik mesajlar verdi. Bu da yatırımcıların dolara olan talebini artırdı. 

Analistler, son dönemde açıklanan verilerin Fed'in faiz artırımını desteklediğini belirtiyor. ABD 10 yıllık tahvil getirileri yüzde 2,34 ile Aralık 2015'ten beri en yüksek düzeye çıktı.

Yurtiçinde başkanlık, anayasa değişiklikleri, referandum gibi unsurlar ile jeopolitik riskler TL'deki kırılganlığın artmasına neden oluyor. 

EKONOMİ KOORDİNASYON KURULU TOPLADI

Dolar ve euroda yükseliş sürerken Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK), Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında saat 16.00'da topladı. 

DOLAR TRUMP'IN SEÇİMİ KAZANMASIYLA YÜKSELİŞE GEÇTİ

ABD'de Donald Trump'ın başkan seçilmesi sonrasında dolarda global bazda yukarı yönlü hareket başladı. Trump'ın seçim vaatlerinin uygulamaya konulması halinde enflasyonun artacağı ve Fed'in öngörülene göre daha fazla faiz artırımına gidebileceği düşüncesi doların küresel piyasalarda güçlenmesini sağladı.

Dolar kuru alış satış rekor üstüne rekor 18.11.2016 son dakika yorumları
Doların başlıca altı para birimi karşısındaki değerini ortaya koyan dolar endeksi Trump sonrası hızlı yükseldi.

TÜRK LİRASI 2016'DA NE KADAR DEĞER KAYBETTİ?

Merkez Bankası, son dönemde döviz piyasasında artan volatilite sonrası aldığı piyasayı destekleme yönlü adımlar atsa da bu doların hızını kesmedi.

Türk Lirası'nın dolar karşısındaki değer kaybı yılbaşından bu yana yüzde 16'yı buldu. Kasım başından bu yana değer kaybı yüzde 9'u aştı.

DOLAR YORUMLARI SON DAKİKA GELİŞMELERİ HAYRA ALAMET DEĞİL

Dolardaki hızlı yükselişi yorumlayan uzmanlara göre, güçlü dolar varlığını sürdürmeye devam edecek.

MERKEZ BANKASI'NDAN DOLARA MÜDAHALE Merkez Bankası piyasaya ek döviz likiditesi sağlamak için rezerv opsiyonu katsayılarında değişikliğe gitti. Merkez böylece finansal sisteme 700 milyon dolarlık kaynak sağlayacak.

KapitalFX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, Yellen’in sunumunun FED’in faiz artırım projeksiyonlarından geri adım atmadığını gösterdiğini vurgulayarak, “Enflasyonun genel trendi son birkaç veride nispeten iyiye döndü. Bir diğer unsur; Yellen’in belirttiği faizlerin uzun süre düşük tutulmasının riskleri. Anlaşılan faizlerin uzun süre düşük kalmasının bir varlık balonu oluşturacağı endişeleri var. Bu noktada dolar kuvvetli kalmaya devam edecektir. Gün boyunca yatay seyreden ABD 10 yıllık faizleri Yellen ve enflasyon verileri sonrasında yükselişe geçti. ABD 10 yıllık faizlerinde yüzde 2.20-2.50 yükselişinin sürmesi ile biz doların 3.40 liranın üzerine çıkacağı düşüncesindeyiz” dedi.

3.35 AŞILDI 3.40 LİRA DA AŞILIR MI?

SAXO Capital Markets Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy, dolarda teknik olarak 3.35 lira hedefleri olduğunu hatırlatarak, “3.35 lira kritik bir seviye. Teknik olarak 3.35 liranın üzerine yerleşme başlarsa önce 3.40 liralar ardından 3.50-3.60 lira bandı var. Normalleşme içinse kesinlikle 3.30 -3.28 lira seviyelerinin altına inilmeli. Kalıcılık halinde 3.20-3.25 lira seviyelerine dönmek mümkün olabilir. Doların güçlü seyri devam ediyor. Sadece bize karşı değil Euro, yen gibi gelişmiş ülke para birimlerine karşı da değerleniyor. Global dolarizasyonun durması için FED algısının normalleşmesi, Trump’ın ne yapacağını görmemiz gerekiyor. Merkez Bankamız takip ediyor, henüz yan önlemlerle piyasayı gözlüyor. Ancak banttan çıkmaya başlarsa mutlaka Merkez Bankası proaktif davranacak ve müdahale edecektir” dedi.