BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,79
ALTIN 2.511,77
HABER /  EKONOMİ

Doğalgaz kullananlar dikkat!

Doğalgazdaki gaz sızıntısından oluşan ölümler yetkilileri harekete geçirdi. Evler tek tek denetime tabi tutulacak.

Abone ol

Doğalgaz kullanılan konutlara denetim geliyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından yapılan açıklamaya göre, denetimi şehiriçi dağıtım şirketleri gerçekleştirecek. Yeni uygulamayla, doğalgaz ölümlerinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

TÜKETİM NE KADAR OLDU?
Doğalgaz kullanılan konutlArda yaşanan zehirlenme olayları, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nu harekete geçirdi.Böylece ,denetim konusu masaya yatırıldı. Türkiye'de 72 il ve 64 bölgede doğalgaz kullanılıyor. 2012 yılında toplam 45 milyar metreküp doğalgaz tüketildi. Bu miktarın yüzde 49,5'i elektrik üretiminde,, yüzde 26'sı sanayi sektöründe, ve yüzde 24,5'i ise bölgelerde kullanıldı.

ÖLÜMLER ENGELLENECEK
Özellikle kış mevsiminde, doğalgaz kullanımına bağlı ölümlü kazalar yaşanıyor . Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu bu durumun önüne geçebilmek için şehir içi doğalgaz dağıtım şirketlerine denetim yetkisi verileceğini açıkladı. Açıklamaya göre, şehir içi dağıtım şirketleri abonelerden izin alarak konutlardaki doğalgaz tesisatını kontrol edecek.

Tesisatlar 3 yılda bir periyodik denetime tabi tutulacak. Periyodik kontroller, artı ve eksi 30 günden fazla sapma olmayacak şekilde gerçekleştirilecek. Bacalı tesisatların kontrolünde, ilgili mevzuat kapsamında sertifika almış, "Yapı denetim kuruluşları" ile, yetkili baca firmalarından uygunluk belgesi talep edilebilecek. Vatandaşlar yetkililere yanlızca "iç tesisat proje onay, kontrolörlük, test ve işletmeye alma bedeli ödeyecek". Yeni düzenlemeyle projelere izinsiz müdehalenin önüne geçilerek baca ölümlerinin engellenmesi hedefleniyor.