BIST 10.251
DOLAR 32,22
EURO 34,73
ALTIN 2.406,61
HABER /  GÜNCEL

Diyanet'ten 70 dakika fazla oruç yanıtı

Diyanet'ten '70 dakika fazla oruç tutuluyor' iddialarına yanıt geldi

Abone ol

İki önemli din uzmanı Diyanet'in halka fazladan oruç tutturduğu iddiasını ortaya attı. Diyanet İşleri Başkanlığı gün boyu süren suskunluğunu sonunda bozdu.

70 dakika fazladan oruç tutulduğu iddiasıyla ilgili Diyanet'ten gelen açıklama kısa ama öz oldu. Diyanet'in açıklamasına göre Türk halkı fazladan oruç tutmuyor.

FAZLADAN ORUÇ TUTMUYORUZ

İbadet vakitlerinin doğru bir şekilde belirlenmesi hususunda gerekli hassasiyetin gösterildiği belirtilen Diyanet açıklamasında, "Halkımız, Başkanlığımızın büyük bir hassasiyetle üzerinde durduğu namaz vakitleri konusunda hiçbir tereddüt yaşamadan ibadetlerini gönül huzuru içerisinde yapmaya devam edebilirler" denildi.

70 DAKİKA FAZLA TUTUYORUZ

Ramazan ayına girilmesiyle imsak ve sahur vakitleri tartışma yaratmıştı. Süleymaniye Vakfı Başkanı Diyanet'in imsak vaktini yanlış hesapladığını iddia etmişti. Aynı zamanda İstanbul Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan vakıf başkanı Profesör Dr. Abdülaziz Baydırdı'ya göre bu yanlış hesaplama nedeniyle vatandaşlar 70 dakika fazladan oruç tutuyorlar.

Baydırdı,  “Diyanet’in imsak vakti 03.53, bizimkisi ise 05.04. Arada 70 dakikalık fark var. Biz büyük bir ekiple hesaplamayı yaptık. Gecenin ortasında ezan okunurmu?” diye sormuştu.

"Diyanet yanlışı biliyor ama açıklamıyor" diyen Baydırdı, "Bunun hesabını Allah'a veremezler" demişti..

1 SAAT 45 DAKİKA ÖNCE’

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayraktar Bayraklı da aynı görüşü savunmuştu. Bayraklı'ya göre ise 1 saat 45 dakika fazladan oruç tutuluyor:

Bakara Suresi’nin 187. ayetine bakarsak, Abdülaziz Bayındır Hoca’nın söylediği doğrudur. Şimdiki imsakiyede, siyah iplik ile beyaz ipliğin görülmesi mümkün değil. İstanbul’da saat 04.00’te oruca giriyoruz, dışarısı kapkaranlık. Bizi 1 saat ya da 45 dakika önce oruca başlatıyorlar.


16114.jpg