BIST 10.199
DOLAR 32,40
EURO 34,76
ALTIN 2.404,47
HABER /  DÜNYA

DİSK BAŞKANI BEKO’DAN 1 MAYIS AÇIKLAMASI

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlama konusunda ısrarlarını sürdürerek, “İşçilerle polisin karşı karşıya gelmesini istem...

Abone ol

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlama konusunda ısrarlarını sürdürerek, “İşçilerle polisin karşı karşıya gelmesini istemiyoruz. Eğer inisiyatif bizde olursa 1 Mayıs’ı barış içinde kutlayacağımıza inanıyorum” dedi.
Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, 1 Mayıs kutlamaları öncesi DİSK yöneticilerine bir ziyarette bulundu. Ziyaret sırasında DİSK Genel Başkanı Kani Beko, valiliğin izin vermemesine rağmen 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlama konusunda kararlı olduklarını anlattı. Türkiye’de barış rüzgarlarının estiği bir ortamda İstanbul’un sokaklarında çatışma olmasını istemediklerini dile getiren Kani Beko, “Yıllarca bu ülkede başta Diyarbakır olmak üzere nevruz kutlamaları yapılırken gözaltılar oldu, kan döküldü. Fakat son olarak Diyarbakır’da 1 milyona yakın insan bir araya geldi, polis müdahale etmeyince kimsenin burnu kanamadı. 1 Mayıs’ta eğer polis müdahale etmezse işçilere yakışan ve dünya emek hareketine yakışan bu günü yan yana omuz omuza kutlamak istiyoruz. Bu 1 Mayıs’ın bir başka önemi ilk defa Dünya Sendikalar Konfederasyonu Genel Sekreteri İstanbul’a gelecek. Bizimle birlikte 1 Mayıs kutlamalarına katılacak. İstanbul’dan çok kötü bir fotoğraf Türkiye ve dünyaya vermek istemiyoruz. Birlik, beraberlik için biz de güvenlik güçlerinden işçilere katkı sunmasını bekliyoruz. İşçilerle polisin karşı karşıya gelmesini istemiyoruz. Eğer inisiyatif bizde olursa 1 Mayıs’ı barış içinde kutlayacağımıza inanıyorum” diye konuştu.
Beko, kutlamalara ilişkin dün akşam Başbakan Erdoğan’la bir toplantı yaptıklarını ifade ederek, “2 saat kendisine anlattık. Taksim’i defalarca dolaştık. Vali Bey bundan önceki yapmış olduğumuz toplantıda ‘alan çalışmasını gelin beraber yapalım’ demişti. Alan çalışmasını emniyetin yöneticileriyle beraber yaptık. Orada en az 30 bin metrekareye yakın bir alanda insanlar çok rahat bir şekilde 1 Mayıs kutlaması yapabilirler. Taksim’de normalde 1 milyona yakın insan sirkülasyonu var. İnsan sirkülasyonu olan bir yerde inşaat çalışmaları varken, bu çalışmalar yapılırken oradaki şirket önlemlerini almış. Bir de Büyükşehir Belediyesi ikinci bir önlemi alır ve inisiyatif bizde olursa, bizde üçüncü bir önlemi alırsak kimsenin burnu kanamaz. İnatlaşmanın bir anlamı yok. Miting her yerde olur. Ama 1 Mayıs’ı başka alanlarda yapamayız. Çünkü 1 Mayıs 1977 yılında 36 arkadaşımız Taksim’de katledildi, onların anısına biz 1 Mayıs’ı Taksim’de yapmak zorundayız. Orası bizim için çok kutsal bir yer. Önce vali ve içişleri bakanı Taksim’i işçilere kapatacağına, öncelikle Taksim’de katledilen arkadaşlarımızın katillerini bulup, adalete teslim etsinler” dedi.
(İHA)