BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Dışişleri'nden flaş Musul açıklaması!

Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, konsolosluk çalışanlarının aileleriyle görüşecek.

Abone ol

Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Musul'da alıkonulan 31 TIR şoförünün ailesiyle yapılan görüşmeye ilişkin, "Biz devletin kurumları olarak, elimizden geleni yapıyoruz. Kendilerine krizin nasıl başladığını anlattık. Her gün bununla ilgili gelişmeler değerlendirilmeye devam ediyor" dedi. 

Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Irak'ta yaşanan gelişmelere bağlı olarak düzenlediği basın toplantısında, Nisan ayında yapılan seçim sonrasında Irak Meclisi'nin 1 Temmuz tarihinde toplanacağını ve hükümet kuracağını belirten yetkili, Irak'ta normale geçilmesi için siyasi çalışmaların yapılmasının beklendiğini ifade etti. 

IŞİD'in 3 Türkmen köyüne saldırıda bulunduğunu hatırlatan yetkili, ağırlıklı üzerinde durulan konunun soydaşlara yardım olduğunu ifade etti. Neçirvan Barzani'nin oldukça dostane açıklamalarının olduğunu söyleyen yetkili, uluslararası alanda Irak kriziyle ilgili gelişmelerin de devam ettiğine dikkati çekti. 

31 TIR şoförünün ailelerinin Dışişleri Bakanlığı'nı ziyaret ettiğini belirten yetkili, gelişmelerle ilgili ailelere bilgi verildiğini, şirket yetkililerinden de yapılan çalışmalar hakkında bilgi alındığını ve ailelerin sorularına cevap verildiğini, temasların sürdürüleceğini belirtti. 

Yetkili, "Kriz çıktığından bu yana TIR şoförü ailelerle temas halindeyiz. Bundan sonra da aynı teması devam ettireceğiz. 4 vatandaşımızın iş bağlantılarından dolayı Süleymaniye'de olduklarını öğrendik" dedi.

Yetkili, "THY seferleri ile Irak'tan Türkiye'ye intikal eden Türk ve yabancı yolcu sayısı 11-25 Haziran tarihleri arasında 16 bin 179 yolcu ve 260 bebek. THY ile Türkiye'den Irak'a intikal eden yolcu sayısı 10 bin 601 ve 172 bebek. Karayoluyla Irak'tan Türkiye ye gelen vatandaş sayısı 11-26 Haziran tarihleri arasında 64 bin 886. Karayoluyla ülkemizden Irak'a çıkış yapan vatandaş sayısı 53 bin 248, 11-26 Haziran tarihleri arasında" diye konuştu. Yardım faaliyetlerinin devam ettiğini belirten yetkili, başta Türkmenler olmak üzere yardıma ihtiyacı olan Iraklılara yardım malzemelerinin ulaştırıldığını dile getirdi.

"AN BE AN GÜVENLİK DURUMUNU KONTROL EDİYORUZ"

Yaşanan gelişmelere bağlı olarak Bağdat Büyükelçiliği'nin güvenliğinin sağlanmasına ilişkin yetkili, "An be an güvenlik durumunu kontrol ediyoruz. Irak makamlarıyla temas halindeyiz. Arap ülkeleri büyükelçilikleriyle temas halindeyiz. Büyükelçi görevinin başında, verileri iletiyor. Tehlike söz konusu olursa tahliye planlarımız yapılmış durumda. Bugün için böyle bir tehlike görmüyoruz. Tahliye planını koymuyoruz" ifadelerini kullandı. TIR şoförlerinin aileleriyle yapılan görüşmenin oldukça yararlı olduğunu söyleyen yetkili, aynı toplantının konsolosluk mensuplarının yakınlarıyla görüşüleceğini ifade etti. 

Yetkili, "Bu görüşmenin daha mutlu bir ortamda olması, yani vatandaşlarımızın serbest bırakılması" dedi.Davutoğlu'nun Irak'a gitmesi yönünde bir girişimin olup olmadığına ilişkin bir soruya Dışişleriyetkilisi, "Bağdat'a ziyareti ile ilgili yapılmış bir program yok. Önümüzdeki dönem olur mu, bilemiyorum" cevabı verdi.

"FİDYE KONUSUNDA SOMUT OLARAK BÖYLE BİR ŞEY YOK"

Bir gazetecinin, "Musul'da alınan rehineler için fidye talebi var mı" sorusuna yetkili, "Somut olarak böyle bir şey yok. Dolayısıyla bugünkü görüşmede hem vatandaşlarımızın aileleri, hem şirket yöneticileriyle görüştüğümüzde böyle somut bir veri almadık. Hem ailelere temas içindeler, hem de bölgeyle ilgili gelişmeleri yakından izliyor. Ailelerle şirket arasındaki ilişkilerin çok iyi olduğunu gördüm. Doğrusunu söylemek gerekirse kendi aralarında olumlu bir işbirliği olduğunu müşahede ettim. Bu kriz sürdüğü sürece biz bu kardeşlerimizin aileleriyle yakın teması devam ettireceğiz" cevabını verdi.

İstihbarat örgütlerine ilişkin bir soruya yetkili, "Bu mekanizma somut olarak işliyor. Bu emniyet güçleri arasındaki işbirliği çok güçlü şekilde devam ediyor" karşılığını verdi.

31 TIR şoförünün ailesiyle yapılan görüşmede ailelere verilen yanıtın sorulması üzerine yetkili, "Biz devletin kurumları olarak, elimizden geleni yapıyoruz. Kendilerine krizin nasıl başladığını anlattık. Her gün bununla ilgili gelişmeler değerlendirilmeye devam ediyor. Geleceğe yönelik, biz size pembe ufuklar çizemeyiz ama ne yaptık bugüne kadar bunu anlatıyoruz, bize güvenmemizi bekliyoruz' dedik. Umarım bundan sonraki buluşmamız olumlu devam eder" dedi.