BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Discoveryye beş parça çarptı

Discovery uzay mekiğinin kalkışı sırasında buz veya izolasyon maddesi olduğu sanılan 5 parçanın, mekiğin ısı kalkanına çarptığı belirlendi.

Abone ol

Discovery uzay mekiğinin kalkışı sırasında buz veya izolasyon maddesi olduğu sanılan 5 parçanın, mekiğin ısı kalkanına çarptığı belirlendi. NASA yetkilileri, bunun ciddi bir sorun yaratacağını düşünmüyorlar.

7 kişilik mürettebatıyla Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) gitmek üzere uzaya fırlatılan Discovery'nin devasa yakıt tankından 5 adet, buza veya köpük yalıtım maddesine benzer parça koptu. Ancak olay kalkışın kritik kabul edilen ilk 2 dakikasında meydana gelmedi.

NASA'nın uzay operasyonlarından sorumlu yetkilisi Bill Gerstenmeier, kopan ve mekiğin ısı kalkanına çarpan parçaların önemli bir sorun yaratacağını düşünmediklerini belirterek, "Parçalar kalkışın kritik noktasında kopmadı. Kopan parçaların mekiğe hasar verecek derecede hız kazandığını sanmıyoruz" dedi.

Amerikan uzay mekiklerinin 15 kat yüksekliğinde ve 2 tona yakın çok soğuk sıvı hidrojen ile oksijen taşıyan dev yakıt tankları, her kalkışta sürekli parçalar kopan köpük yalıtım maddesiyle kaplı bulunuyor.

Bu köpük parçalarından bir tanesi Columbia mekiğinin termal kalkanına kalkışta çarparak hasar vermiş ve mekiğin 1 Şubat 2003'te Dünya'ya dönüşü sırasında atmosferde parçalanarak 7 astronotun ölümüne neden olmuştu.

Kazadan bu yana NASA, sorunu çözmek için çok çaba sarfederken, mekik yörüngedeyken, Dünya'ya dönmeden önce gerekli onarımın yapılması amacıyla tüm ısı kalkanını astronotlara ayrıntılı şekilde kontrol ettiriyor.

-JAPON "UMUDU" UZAYDA-

UUİ ile yarın kenetlenecek uzay mekiğinin yük bölümünde, UUİ'ye şimdiye dek eklenecek en büyük modül olan Japonya'nın bir milyar dolar değerindeki bilimsel laboratuvarı Kibo'nun (Japonca umut) ikinci bölümü bulunuyor. Discovery, ayrıca UUİ'nin bozulan tuvaleti için de yeni bir pompa götürüyor.

UUİ'nin 3 sakini tuvaletin bozulmasından bu yana yaklaşık 1 haftadır her gün fazladan su dökerek tuvaleti kendileri temizlemeye çalışıyorlardı.

NASA'nın mart ayında ilk bölümünü UUİ'ye monte ettiği Japon laboratuvarı Kibo'nun uzay mekiğinin yük bölümünün tamamını kaplayan ikinci bölümü 11 metre uzunlukta ve yaklaşık 15 ton ağırlığında. Modülün üçüncü bölümünün gelecek yıl monte edilmesiyle Japon laboratuvarı Kibo'nun tamamlanması öngörülüyor. Laboratuvar tüm parçalarıyla 2 milyar doları buluyor.

Kibo'nun montajı, boş bir nitrojen gazı tankının ve arızalı bir güneş paneli parçasının değiştirilmesi için Discovery'nin 14 günlük görevi sırasında 3 kez uzay yürüyüşü yapılması öngörülüyor.

Bir Japon ile bir kadının bulunduğu 7 kişilik mürettebatla TSİ 00:02'de fırlatılan Discovery, UUİ'nin bir astronotunu da değiştirecek.

Şubat 2003'te Columbia mekiğinin atmosfere girişinde parçalanarak düşmesinden bu yana 10. uzay mekiğini UUİ'ye gönderecek NASA, istasyonun inşasının tamamlanması için mekiklerin emekliye ayrılacağı 1 Ekim 2010'dan önce 10 mekik uçuşu daha yapmayı planlıyor.