BIST 10.178
DOLAR 32,36
EURO 34,65
ALTIN 2.388,85
HABER /  GÜNCEL

Diş korkusuna psikolojik destek

Türkiye’nin ilk özel diş ve ağız sağlığı hastanesi olan Dentistanbul Diş Hastanesi, bir ilke daha imza attı. Hastane 'diş tedavisinden korkanlar' için özel bir birim k

Abone ol

Türkiye'nin ilk özel diş ve ağız sağlığı hastanesi olan Özel Dentistanbul Diş Hastanesi, yaşadıkları korku yüzünden diş tedavisini yaptıramayan veya zorlanan hastalar için psikolojik danışmanlık hizmeti vermeye başladı. Bu hizmet sayesinde bazı hastalar için oldukça korku ve kaygı dolu bir süreç anlamına gelen diş ve ağız sağlığı ile ilgili tedaviler bir sorun olmaktan çıkıyor. Belki de tedaviye gelirken dişleriyle ilgili yaşadıkları problemden çok, tedavi sırasındaki korkularıyla nasıl baş edeceklerini kara kara düşünerek gelen hastaların, isterlerse Hastane’nin Psikolojik Danışma ve Destek Servisi’nden yardım alabilecekleri söylendiğinde, yüzlerindeki kaygılı ifade rahatlamaya dönüşüyor.

Diş Korkusu Çok Yaygın ve Çeşitli

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de diş tedavisinden veya diş hekiminden korkma (odontofobi) oldukça yaygın. Özel Dentistanbul Diş Hastanesi tarafından diş ve ağız sağlığıyla ilgili bir problemi olan hastalarla yapılan araştırmaya göre, diş veya ağız sağlığıyla ilgili herhangi bir hastalık nedeniyle diş hekimine başvuran her üç hastadan biri tedavi sırasında korku nedeniyle engelleyici düzeyde zorlanma yaşıyor veya tedaviyi bitirmeden bırakıyor.

Hastaneye başvuran hastalar arasında diş tedavisiyle ilgili korku yaşayanların sayısı kadar, korku çeşitlerinin fazlalığı da oldukça dikkat çekici. İğneden, hekimden, kan görmekten, tedavi aletlerinden, tedavi koltuğuna uzanmaktan, hatta acı vermese bile ağzına herhangi bir aletle temas edilmesinden korkmak gibi bir çırpıda sayılabilecek pek çok korkudan söz edilebilir.

Önce Psikolojik Destek Sonra Diş

Dentistanbul Diş Hastanesi’ne gelen tüm hastalara başvuru sırasında kısa bir “değerlendirme formu” verilerek dental tedavisiyle ilgili herhangi bir psikolojik engeli olup olmadığı saptanıyor. Zorlanacağı görülen hastalara psikolojik destek öneriliyor. Destek almayı kabul eden hastalar, Uzman Psikolog Nazım Serin tarafından psikolojik testlere dayalı bir değerlendirmeden geçiriliyor. Bu uygulamayla, basit bir diş tedavisi korkusu gibi görünen davranışların altında geçmişe ait bazı önemli sorunların yer alabileceği göz önüne alınarak, diş tedavisi korkusuyla baş etmeye yardımcı en uygun yaklaşım belirleniyor. Değerlendirme aşamasından sonra ise, diş tedavisi yaptırma korkusuyla en kısa zamanda baş etmeyi sağlayacak psikoterapi tekniklerinden yararlanılıyor.

İnsan Sağlığına ve Yaşam Kalitesine Katkı

Sürecin bundan sonraki aşamaları için Hastane’nin psikoloğu Nazım Serin şunları söylüyor: “Bu uygulamanın Türkiye’de bir ilk olması bizim açımızdan son derece heyecan verici. Dentistanbul Diş Hastanesi’ndeki çalışmalarımızla diş ve ağız sağlığı alanındaki psikolojik hizmetlere bir model oluşturacağımızın bilinci ve sorumluluğuyla hareket ediyoruz. Verdiğimiz psikolojik destek ve bilinçlendirme hizmetlerinin toplumun geneline yayılması için çaba harcıyoruz. Ancak, yaşadığımız kısa süreç bile, insanların bu hizmeti son derece memnuniyetle karşıladıklarını ve talebin hızla artacağını gösteriyor. Aile ve çevre tarafından bilerek veya bilmeyerek toplumun her kesiminden bireylerin zihnine küçük yaşlardan itibaren kazınmaya başlanan diş tedavisi ve diş hekimi korkusunun en aza indirilmesi yolunda attığımız bu adımın insan sağlığına ve yaşam kalitesine çok anlamlı bir katkı oluşturduğu inancındayız. Buradaki en önemli nokta, ülkemizde sırf korku nedeniyle tedaviden kaçınan çok fazla sayıda kişinin psikolojik destek sayesinde yaşamının daha sonraki aşamalarında da korkmadan hekime gidebilme şansını yakalayabilmesi. Dentistanbul Diş Hastanesi olarak korkuyla mücadeleyi hekim, hasta ve hastanenin diğer tüm çalışanlarıyla birlikte başlattık. Elbette bu kıvancı da hep beraber paylaşıyoruz.”

Çoğu insanın belleğinde korku, stres verici ve bunaltıcı ortamlar olarak yer etmiş olan hastanelerin, insanın fiziksel sağlığı kadar ruh sağlığı ve mutluluğunun da özenle gözetildiği ortamlara dönüştüğü Dentistanbul Diş Hastanesi gibi kurumlar, Türkiye’nin sağlık alanındaki çekiciliğini hem yurt içinde hem de yurt dışında arttırıyor.