BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Diplomasinin kalbi İstanbul'da atacak!

İstanbul Haziran ayında pek çok diplomatik toplantıya evsahipliği yapacak.

Abone ol

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, II. Uluslararası Somali Konferansı 31 Mayıs–1 Haziran 2012 tarihlerinde İstanbul'da gerçekleştirilecek.

BM ile işbirliği içinde "Somali'nin Geleceğinin Hazırlanması: 2015 Hedefleri" temasıyla düzenlenecek konferansa 50'nin üzerinde ülke ve uluslararası örgüt temsilcileri davet edildi. Konferansın birinci günü uzmanlar, işadamları ve bürokratların katılımıyla su, enerji, yol ve dirençlilik konu başlıkları altında dört forum düzenlenecek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve Somali Cumhurbaşkanı Şeyh Şerif Ahmet'in açılış konuşmalarıyla başlayacak ikinci gün ise Somali'deki geçiş döneminin Ağustos 2012'ye kadar sonlandırılmasını teminen atılabilecek ilave adımlar, geçiş dönemi sonrasına dair yakın ve orta vadeli stratejiler hakkında görüş alışverişinde bulunulacak.

MEDENİYETLER İTTİFAKI

Dönemin İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero ile Başbakan Erdoğan'ın eş sunuculuğunda, dönemin Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan tarafından 2005'te başlatılan Medeniyetler İttifakı girişiminin İştirakçiler Forumu da, 31 Mayıs-1 Haziran 2012 tarihlerinde İstanbul'da düzenlenecek. Foruma 50'nin üzerinde ülke ve uluslararası örgüt temsilcileri davet edildi.

Forum sırasında, geleceğe dönük bir bakışla ittifakın ulaştığı neticelerin değerlendirilmesi, 2012-2013 yılları için acilen gerekli ihtiyaçların, uzun vadeli kaynak ihtiyaçlarının, Medeniyetler İttifakı'nın önceliklerinin ve daha önce gerçekleştirilen küresel forumların neticeleri ile ilgili yeni projelerin, finansal altyapının güçlendirilmesi de dahil olmak üzere bir dizi konunun ele alınması öngörülüyor.

KÜRESEL SORUNLAR

Dünya Ekonomik Forumu Davos toplantılarının bölgesel forum toplantısı da 4-6 Haziran 2012 tarihleri arasında İstanbul'da yapılacak. Dünya Ekonomik Forumu Sekretaryası, Türkiye'nin merkezi konumu ve küresel anlamda artan rolü çerçevesinde toplantının Türkiye'de yapılmasına karar verdi.

Meksika'nın Los Cabos kentinde 19 Haziran'da düzenlenecek G-20 zirvesi ve bilahare Rio'da yapılacak Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi öncesinde gerçekleşecek toplantıda dünyanın karşı karşıya kaldığı küresel, ekonomik ve finansal sorunların ele alınması planlanıyor.

CLİNTON TERÖRLE MÜCADELE İÇİN GELECEK

Türkiye dahil 29 ülke ve AB'nin katılımıyla oluşturulan ve uluslararası terörizmle mücadelede son dönemde başlatılan en önemli girişimlerden biri olarak değerlendirilen "Terörizmle Mücadele Küresel Forumu"nun (TMKF) en yüksek karar organı olan Koordinasyon Komitesi'nin 2. toplantısı da, 7-8 Haziran 2012 tarihlerinde İstanbul'da düzenlenecek. Toplantıya, eş başkan olan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da katılacak.

Türkiye, 22 Eylül 2011'de resmen hayata geçirilen TMKF'nın iki yıl süreyle ABD ile birlikte eşbaşkanlığını üstlenmişti.

AB İLE SİYASİ DİYALOG TOPLANTISI

Öte yandan, 7 Haziran 2012'de İstanbul'da, Türkiye-AB Bakanlar düzeyinde Siyasi Diyalog Toplantısı'nın da gerçekleştirilmesi öngörülüyor. Sonuncusu Nisan ayında Brüksel'de yapılan toplantıya Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile AB Komisyonu'nun Komşuluk Politikası ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle'nin katılması bekleniyor. Toplantıda, Türkiye-AB ilişkilerinin yanı sıra bölgesel konulardaki gelişmelerin ele alınması tasarlanıyor.

NÜKLEER YAYINLAMANIN ÖNERİSİ

Nükleer Yayılmanın Önlenmesi ve Silahsızlanma Girişimi (NPDI) 4. Bakanlar Toplantısı ise 16 Haziran 2012'de İstanbul'da düzenlenecek. Nükleer Yayılmanın Önlenmesi Andlaşması 2010 Gözden Geçirme Konferansı'nın sonuçlarını ileriye taşımak amacıyla, 2010 yılında on ülkenin (Avustralya, Kanada, Şili, Almanya, Japonya, Meksika, Hollanda, Polonya, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri) Dışişleri Bakanları seviyesinde kurulan NPDI'nin, 3. Bakanlar Toplantısı ise, 22 Eylül 2011 tarihinde New York'ta BM Genel Kurulu marjında gerçekleştirilmişti.

KEİ ZİRVESİ

Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) Teşkilatı'nın 20. Kuruluş Yıldönümü Zirvesi de 26 Haziran 2012'de yine İstanbul'da yapılacak. Zirve'ye, KEİ üyesi devletlerin yanı sıra, gözlemci üyeler, diyalog ortakları ve sektörel ortaklar, ayrıca belli başlı uluslararası ve bölgesel örgütlerin genel sekreterleri ve başkanları da davet edildi. Toplantıda 20. yılda KEİ'ye yeni bir vizyonla bakılması konusu ele alınacak. Türkiye'nin KEİ dönem başkanlığı ise altı aylığına 1 Temmuz'da başlayacak.

Bunlarla birlikte, 5. Türk Arap İşbirliği Forumu'nun Haziran ayı sonunda ya da Temmuz ayı başında yine İstanbul'da düzenlenmesi öngörülüyor.