BIST 10.046
DOLAR 32,44
EURO 34,84
ALTIN 2.423,60
HABER /  GÜNCEL

Dink'e göre en laik parti AK Parti

Dink'e göre gerçek laikliği AK Parti temsil ediyor ve yaşanılan olumsuzlukalrın kaynağı din değil, milliyetçilik...

Abone ol

19 Ocak 2007'de öldürülen Dink, 14 Kasım 2006'da bir grup ABD'li yetkiliye söylediği sözlere göre Türkiye'de en laik parti AK Parti ve demokratikleşmenin yolu kemalizmi bırakmak. Dink'e göre gerçek laikliği AK Parti temsil ediyor ve yaşanılan olumsuzlukalrın kaynağı din değil, milliyetçilik...

Taraf gazetesinin yayınladığı Wikileaks belgelerine göre Dink'in öldürülmesini "Türkiye için muazzam bir kayıp" diye nitelendiren ABD Başkonsolosu Jones, Dink'in cinayetten iki ay önce bir ABD heyetine söylediklerini satır satır rapor etti:
"Suikastiyla ilgili olaylar düşünüldüğünde, Dink'in 'Olumsuz anlar dinden değil, daha çok milliyetçilikten kaynaklanıyor' sözü önemli."

KEMALİZMİ BIRAKIR DEMOKRATİKLEŞİRİZ

Dink ABD'lilere şöyle dedi:" Biz tarih boyunca laikliğin dini kendi çıkarı için kullandığına tanık olduk. Demokratik oldukça gerçek laikliğe doğru ilerliyoruz. Türkiye'de gerçek laikliği AK Parti temsil ediyor. İslami bir partinin gücünü arttırması beni korkutmuyor. Kemalizmden vazgeçmenin, bizi şeriata değil demokrasiye götüreceğine inanıyorum." 

İSLAMİ AŞIRICILIK, İSLAMİ YÖNELİMLİ DEMOKRASİ VE KEMALİZM

"Aşırıcılığın her çeşidi 'derin devlet' tarafından kontrol edilebilir. Otuz yıl öncesinin Türkiyesi ile şimdinin Türkiyesi arasında büyük fark var. Otuz yıl önce, (eski Başbakan) Erbakan, Hrıstiyanlığı düşman, Batılıları kafir olarak tanımlayan baş aktördü ama bugün kökleri İslam'da olan bir parti var ve Batı2yla bağlantılarımızı güçlendiriyor. Bununla birlikte, bazı aşırıcılar da var ama küçük bir rol oynuyorlar."
Tarih boyunca, laikliğin dini kendi çıkarları için kullanmasına tanık olduk. İslam yönelimli özgürlüğün/demokrasinin yükselmesi dini azınlıklar için bir fırsattır. Türkiye'de gerçek laikik muhtelif dinlerin özgürlüklerini kullanmalarıyla sağlanabilir. Biz demokratikleşme yoluyla gerçek laikliğe doğru ilerliyoruz. Kemalistler hala korkuyor. Türkiye komşuları için iyi bir model olabilir."
Türkiye'de hangi partinin gerçek laikliği temsil ettiğini sorusuna Dink, "AK Parti" cevabını verdi. Bir dini azınlık mensubu olarak, İslam eğilimlli bir partinin gücünü arttırmasından korkup korkmadığı sorulduğunda ise " Hayır" dedi.