BIST 10.337
DOLAR 32,26
EURO 34,68
ALTIN 2.405,87
HABER /  GÜNCEL

Dinazorlardan önceki sır

Sahra çölünün kumlarında dinozorlardan 50 milyon yıl önce var olan hayvan ve bitkilerin sırları gün ışığına çıkıyor.

Abone ol

Fransız paleontolog Jean-Sebastien Steyer, çalışmalarının özellikle Batı Afrika'da ilkel çağa ait ilk fosil izlerinin ve 25 metre uzunluğundaki bir ağaç kütüğünün bulunmasıyla başladığını söyledi.

Ulusal Doğal Tarih Müzesinde çalışan Steyer, Paris'e dönüşünde yaptığı açıklamada, bu keşiflerin, dinozorlar öncesi dönemin iklimini daha iyi anlamaya olanak sağladığını kaydetti.

Amerikalı, Hollandalı, Güney Afrikalı ve Fransız paleontolog ve jeologların, paleozoik çağın son dönemi Permiyen'den kalma tortul kayaların yoğun olarak bulunduğu Nijer'in kuzeyinde yer alan Arlit bölgesinde çalıştığını belirten Steyer, "Arazi dümdüz, kızıl ve çakıllıydı. Mars'ta olduğumuzu sandık" dedi.

Buradaki saha çalışmalarında bilim adamlarının 2003'e kadar Permiyen dönemine ait hiç bilinmeyen, ot yiyen büyük kurbağa ve timsahlar familyasından olan Moradisaurus ve Bunostefos'a benzeyen Nigerpeton ve Saharastega adı verilen et yiyen kurbağagillere ait yeni örnekler bulduğunu söyledi.

2006'nın büyük buluşunun ise, şekil ve ölçüleri dolayısıyla kurbağagiller ve sürüngenlerinkine benzetilen ayak izlerinin bulunması olduğunu belirten Fransız bilim adamı, "İlk kez Batı Afrika'da Paleozoik kayalarda izler bulunuyor" dedi.