BIST 10.046
DOLAR 32,45
EURO 34,63
ALTIN 2.382,88
HABER /  DÜNYA

Dikmener ödülü Öztürkün

''Bülent Dikmener Haber Ödülü''ne, ''Şemdinli İddianamesi'' haberiyle Saygı Öztürk değer görüldü

Abone ol

Cumhuriyet Gazetesi eski yazıişleri müdürlerinden Bülent Dikmener adına düzenlenen ''Bülent Dikmener Haber Ödülü''ne, ''Şemdinli İddianamesi''ne ilişkin haberi nedeniyle Saygı Öztürk değer görüldü. Öztürk, törenle ödülünü aldı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Burhan Felek Salonu'nda
gerçekleştirilen törende, Müfit Alaçalı, Yalçın Bayer, Fikret Dağlıoğlu, Orhan Erinç, Yalçın Eryalçın, Doğan Katırcıoğlu, Ergin Konuksever, Turgay Olcayto, Deniz Som, Yılmaz Tunçkol ve Ulvi Yanardağ'dan oluşan seçici kurulun değerlendirmesi sonucu, bu yıl 27'incisi düzenlenen ödüle Saygı Öztürk'ün değer görüldüğü açıklandı.

Öztürk'e ödülünü TGC Başkanı Orhan Erinç sundu.

Cumhuriyet Gazetesi'nde yayınlanan ''Maliye Bakanı Unakıtan hakkında ikinci sahte fatura dosyası savcılığın arşivinde bulundu. Fezleke bir yıl bekletildi'' haberiyle Ayşe Sayın da ''Jüri Özel Ödülü''ne layık görüldü. Törene katılamayan Sayın'ın ödülünü Cumhuriyet Gazetesi Haber Müdür Yardımcısı Sevim Öztemur aldı.

Törenin ardından ''İfade Özgürlüğü ve Sınırlamalar'' konulu bir konuşma yapan Orhan Erinç, hazırlığında TGC'nin de katkısı bulunan Basın Yasası'na değindi.

''Basın Yasası, hazırlanış süreci açısından siyasetin en az karışabildiği yasa olma özelliğini taşıyor'' diyen Erinç, ancak daha sonra çıkarılan yeni TCK ve tasarı aşamasındaki Terörle Mücadele Yasası'nın, ifade özgürlüğüne yönelik hükümleri bulunduğuna dikkati çekti.

Erinç, Terörle Mücadele Yasa Tasarısı'nın mevcut hukuksal düzenlemenin geriye götürülmesi anlamına gelebilecek hükümler de içerdiğini savunarak, ''Dileriz siyasetçilerimiz, siyaseti hukuka tercih etme alışkanlığını bırakırlar'' dedi.

Basın Yasası'nın özelliğinin, gazetecilere hapis değil para cezası uygulanmasını öngören hükümler olduğunu hatırlatan Erinç, buna karşın söz konusu diğer iki yasada basını da kapsayan ve hapis cezasını içeren hükümlerin yer aldığını kaydetti.

Erinç, şunları söyledi:

''Gazeteci arkadaşlarımız, Basın Yasası kapsamında yargılanması gerekirken TCK üzerinden yargılanıyor. Siyasetçilerin, 'gazetecilere artık hapis cezası verilmeyeceği' sözleri havada kalmış durumda. Sizin de bildiğiniz gibi hapisle yargılanan arkadaşlarımız var. Hapis cezasıyla yargılanan gazeteci sayısı, radyo ve televizyon gazetecilerinin de eklenmesiyle ikiye katlanmış durumda.''