BIST 10.055
DOLAR 32,40
EURO 34,78
ALTIN 2.433,15
HABER /  GÜNCEL

Devrimci müslümanlardan cuma çıkşı protesto

Kendilerine Devrimci Müslümanlar diyen bir grup, Ramazan ayında yapılan lüks iftarları Şişli Camii’nde cuma namazı kıldıktan sonra protesto etti.

Abone ol

“Devrimci Müslümanlar” üyesi bir grup, Ramazan ayında verilen lüks yemekleri protesto ederek Şişli Camii’nde kendilerince cuma namazı kıldı.

Namazın ardından grubun cami içerisinde hutbe okumak istemesi üzerine buna izin verilmedi. Daha sonra dışarı çıkan grup hutbeyi caminin önünde okudu. Öte yandan polis ekiplerinin olası bir duruma karşı cami çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldıkları görüldü.

Grup adına basın açıklaması yapan Turgay Candan, “İçinde bulunduğumuz vahşi kapitalizm çağında; ezilenlerin ve yalın ayaklıların öncüsü Allah Elçisi Hz. Muhammed’in getirdiği Barış dinini, zulmün, kan ve gözyaşı siyasetinin aygıtı haline getirme çabaları alaşağı edilmelidir. Yani, zulme karşı isyanın başlangıç noktasıdır" dedi.

Kur'anın, kölelere özgürlük, insanlara eşitlik ve yeryüzünün servetle şımarmışlarına da öfkenin, gazabın müjdecisi olarak doğduğunu anlatan Candan, şunları söyledi:

"İşte bu ay, horlananların ve mahrum bırakılmışların ayağa kalkarak; Allah dışında hiçbir belirleyici ‘kaderimizi tayin edemez’ diye haykırıp bu ahde bağlılığı ifade için ‘savm’, yani ‘oruç’; yani ‘ihtiraslardan el etek çekmek’ ibadetiyle emir olunduğu aydır. Lakin bu Kutlu İbadet, gösterişin ve şatafatın gölgesinde, Ramazan Eğlenceleri tadında anlamsız bir ritüele, amaçsız bir diyete dönüştürülmüştür. Oysa emir olunduğumuz Kur'an-ı göre oruç, ‘zulme isyandır’. Bugünün dünyasında, kapitalizme ve emperyalizme itirazdır. Bu nedenle, biz Devrimci Müslümanlar, savaşlardan, kandan, zulümden, sömürüden, ihtiraslarından beslenenlerin "ellerini eteklerini mazlumların üzerinden çekmesi için' kapitalizme karşı 3 cuma namazı kılacak ve isyan orucu tutacağız.”

Açıklamanın ardından grup, Taksim Gezi Parkı’na yürüdü. Burada isyan orucu tutacaklarını belirten grup oturma eylemi yaptı.