BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,03
ALTIN 2.497,32
HABER /  GÜNCEL

Devlete atılan ilaç kazığı

Türkiye'yi sarsan ilaç soruşturmasında yolsuzluğun boyutlarını gizli belgeler ortaya koydu.

Abone ol

Devlet ilaca fazladan 1 milyar dolar ödemiş Türkiye'yi sarsan ilaç soruşturmasında yolsuzluğun boyutlarını gizli belgeler ortaya koydu. Yapılan incelemelerde şirketlerin 968 kalem ilacı, devlete yüzde 80'lere varan fahiş zamla sattıkları tespit edildi.

Aksiyon dergisinin son sayısında yer alan habere göre belgelerde Başkent Üniversitesi Rektörü Mehmet Haberal'ın da ismi geçiyor. Üniversite bir etkinliği için Profesör Haberal'ın bilgisi dahilinde bir ilaç firmasından 30 bin dolar istiyor. Ancak firma, yarısını verince bu sefer "20 bin dolarlık yol masraflarını karşıla." talebiyle karşı karşıya kalmış.

2004 yılına kadar SSK hastanelerine hiç indirim uygulamayan ilaç firmaları; sadece 2003 yılı içerisinde Başkent Üniversitesi Hastanesi'ne yaptıkları ithal ürün satışlarında 686 milyarlık indirim yapmış. Hastane bunu gider sayınca; devletin 81 milyar liralık (81 bin yeni lira) vergi kaybı ortaya çıkmış.

Savcı Nazmi Okumuş'un yapmakta olduğu soruşturma sadece Roche ilaç firmasını değil; 33 firmayı ve 209 ayrı ilacı konu alıyor.

Soruşturma çerçevesinde kelepçelenerek sorgulanan Roche ilaç şirketi Türkiye Genel Müdürü Faruk Yöneyman ile İstanbul Cumhuriyet Savcısı Nazmi Okumuş arasında ilginç bir diyalog yaşanıyor.

Emniyetteki sorgusunda 127 sorunun hepsine birden "Susma hakkımı kullanıyorum." cevabını veren Yöneyman'a Savcı Okumuş, "Sen Türk değilsin. Git İsviçre vatandaşı ol. İsviçre nüfüs cüzdanı taşı ve orada yaşa!" diyerek tepki gösteriyor. Bu sözler karşısında şoke olan Yöneyman; serbest kalınca Savcı Okumuş aleyhine tazminat davası açıyor.//