BIST 10.159
DOLAR 32,18
EURO 35,06
ALTIN 2.470,25
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Devlet Iğdır'da toprak dağıtacak

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Iğdır’ın içinde olduğu bazı illerde topraksız çiftçiye hazine arazilerinden toprak dağıtacak.

Abone ol

Topraksız çiftçilere hazine arazilerinin verilmesi yeni bir uygulama değil. 1985 yılından bu yana bu hizmet yapılmaktadır. Önceki yıllardan farklı olarak hazine arazilerinin az topraklı veya topraksız ailelere verilmesine bu yıl daha fazla önem verilecektir.

1985'ten bugüne kadar 25 yılda toplam 820 bin dekar alan çiftçilere verilirken, 1.5 yıl içinde 441 bin dekarlık alanın çiftçilere tahsis edilmesi hedefleniyor. Sistem, topraksız çiftçiye ilk 4 yılı ödemesiz toplam 14 yılda faizsiz biçimde Hazine arazisi satışını içermektedir.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın tarım reformu kapsamında yürüttüğü iki temel projesi bulunmaktadır. Bu projelerden ilkini arazi toplulaştırması, ikincisini ise az topraklı veya topraksız ailelere toprak dağıtımı oluşturuyor. Arazi toplulaştırma çalışmaları uzun yıllardır devam eden bir proje niteliğinde. Ancak 2010 yılında bu projeye ciddi bir hız kazandırılması hedefleniyor. 2009 yılına kadar 1 milyon hektar arazi toplulaştırılmıştı.

Tarım Bakanlığı arazide daha verimli üretim yapılabilmesine dönük yatırımları yapması için ihaleye çıkıyor. Bu ihale sonucunda başta sulama olmak üzere, arazinin daha verimli olması için yapılacak çalışmalara başlanıyor, masraflar ise bakanlık tarafından karşılanıyor. Bugüne kadar yapılan dağıtım sınırlı kaldı ve 11 ilde 820 bin dekar Hazine arazisi 12 bin 500 çiftçiye verildi. Ancak bu yıl alınan karara göre, sadece 2011 yılı içinde 441 bin dekarlık alanın 4 bin 500 çiftçiye dağıtılması benimsendi. Çalışmaların 2011 yılı içinde tamamlanması öngörülüyor. Arazi dağıtımı yapılacak çiftçilerde az topraklı veya topraksız olma koşulu aranacak. Arsa dağıtımından sonra 4 yıl boyunca hiçbir ödeme talep edilmeyecek. Bu tarihten sonra ise 10 yıl boyunca eşit taksitle ve faizsiz biçimde çiftçi ödeme yapabilecek. www.igdirli.com.tr