BIST 9.792
DOLAR 32,51
EURO 34,94
ALTIN 2.435,24
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

Devlet Bahçeli Birand'ı unuttu!

Devlet Bahçeli, dün hayatını kaybeden duayen gazeteci Mehmet Ali Birand'ı unutan iki liderden biri oldu.

Abone ol

Devlet Bahçeli Mehmet Ali Birand'ı unuttu mu? Türk medyasının efsane ismi dün hiç beklenmedik bir anda hayata gözlerini yumdu. Taziye mesajları birbirini izledi. İki parti lideri ise başsağlığı mesajı yayınlamamayı tercih etti.

İNTERNETHABER ÖZEL-  Safra kesesindeki stent değişimi için Amerikan Hastanesi’nde ameliyat olan Birand'ın kalbi operasyon sırasında durmuş, doktorların çabasıyla yeniden çalıştırılmıştı. Yoğun bakımdaki Birand saat 18.29 sıralarında hayatını kaybetti.

Birand'ın ölümü Türkiye'yi adeta bir şoka soktu. Medyada neredeyse yas ilan edildi. Tüm haber kanalları, duayen gazeteciyi derin bir saygı ile anarken, liderlerden de ardı ardına taziye mesajları yağmaya başladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yaptığı yazılı açıklama ile üzüntülerini dile getirdi. Gül, "Derin üzüntü duydum. Dünden bu yana devam eden umutlu bekleyişin ardından, bugün maalesef Mehmet Ali Birand'ı kaybettik. Türkiye'nin başı sağolsun.Mehmet Ali Birand, renkli kişiliği, kendine has üslubu, cesareti, bilgisi, tecrübesi, başarılı meslek kariyeri, yetiştirdiği değerli gazeteciler ve Türkiye'nin önemli meseleleri konusunda açık sözlülükle savunduğu fikirleriyle; sevilen, sayılan, yeri doldurulamayacak bir gazeteci ve haberciydi." sözleriyle acısını dışa vurdu.

Başbakan Erdoğan, Kanal D Haber merkezine telefonla bağlanarak hayatını kaybeden Mehmet Ali Birand'la ilgili duygularını dile getirdi. Kendisi ile yaptığı röportajlardan çok memnun kaldığını dile getiren Başbakan Erdoğan, ailece Birand'a hastalığından dolayı dua ettiklerini de sözlerine ekledi.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise Çin'de aldı acı haberi. Derhal bir yazılı açıklama yaparak, "Halkın doğru haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı çabasıyla, hayaliyle dünyamızdan ayrılan Mehmet Ali Birand'ın hayalinin birgün gerçekleşmesi dileğiyle usta gazeteci Birand'a rahmet, ailesine, basın dünyasına ve Türkiye'ye başsağlığı diliyorum." dedi.

Liderleri Meclis başkanı Cemil Çiçek, bakanlar, milletvekilleri, işadamları, spor dünyasından önemli isimler ve eski Cumhurbaşkanlarından Süleyman Demirel takip etti. Listede olmayanlar içinde bir isim ise dikkat çekti.

MHP LİDERİ BAHÇELİ'DEN SES YOK!

O isim MHP lideri Devlet Bahçeli'ydi. Bahçeli Birand'ın ölüm haberinden sonra adeta suskunluğa büründü. MHP cephesinden parti adına yapılan hiç bir resmi taziye mesajı olmadı. Sadece Oktay Vural, kişisel görüşlerini ve üzüntülerini anlatmakla yetindi.

MHP'NİN BİRAND'A BAKIŞI

Mehmet Ali Birand, 1988 yılında Milliyet için yaptığı röportaj ile Türkiye'nin en çok konuştuğu ama hakkında pek bir şey bilinmeyen Öcalan'ı Türkiye'ye tanıtmıştı. O dönemden sonra bazı kesimler tarafından adeta bir terörist muameseli gören Birand, MHP tarafından da çoğu zaman çok sert eleştirilere maruz kalmıştı. Birand, yaptığı haber  yüzünden ülkücüler tarafından sevilmeyen gazeteciler sınıfında kalmaktan bir türla kurtulamamıştı.

Birand, Türkiye'nin son 30 yılına damgasını vuran Kürt Sorunu ile ilgili en çarpıcı işlere de imza atan isimdi. Bir yandan yaptığı röportajlar ile yapılmayanları yapan Birand; yazdığı kitaplar ve makaleler ile de sorunun çözümüne katkı sunmaya çalışmıştı.

En çarpıcı işi kendisinin de yaşamını anlatırken söylediği gibi Türkiye'de Öcalan ile yapılan ilk röportajdı.

ÖCALAN'I TÜRKİYE'DE KİMSE TANIMIYORDU

Birand kişisel web sitesinde o röportajın hikayesini şöyle anlatıyordu:

"Öcalan’la o ana kadar kimseye konuşmamıştı. İlk defa Milliyet’e konuşması olay oldu. Gazete toplatıldı. Röportajın yayını yasaklandı. Röportaj bir yandan da hayatımı boyunca asker ile ilişkilerimin bozulmasına neden oldu. "

RÖPORTAJ YÜZÜNDEN ANDIÇLANDI, İFTİRAYA UĞRADI

28 Şubat sürecinde Çevik Bir ve ekibinin kendi ismini Sırrı Sakık'ın ifadelerine eklemesine, işinden kovulmasına, ölüm tehditleri almasına neden olan o röportaj için bakın ne diyordu Birand:

"Meslek hayatımda başıma en fazla bela açan röportaj. Andıçlanmama, iftiraya uğramama ve işsiz kalmama neden olan röportaj. Kararı siz verin; Abdullah Öcalan ile yaptığım bu röportaj sonucu yaşadıklarımı hak etmiş miyim?"