BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,61
ALTIN 2.394,51
HABER /  DÜNYA

Devlet babadan yardım bekliyorlar

Afyonkarahisar’da 10 yıldır ’Fenilketonüri’ hastalığı ile boğuşan 10 yaşındaki Emrah Çakmak, bürokratik engellerden dolayı 6 aydan beri özel...

Abone ol

Afyonkarahisar’da 10 yıldır ’Fenilketonüri’ hastalığı ile boğuşan 10 yaşındaki Emrah Çakmak, bürokratik engellerden dolayı 6 aydan beri özel gıdaları alamadığı için zeka geriliği tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.
Afyonkarahisar merkeze bağlı Çavdarlı köyünde, doğduktan 50 gün sonra çocuklarının hastalığını öğrenen ve 10 yıldan bu yana küçük Emrah’ı özel gıdalarla besleyen aile, paraları olmasına rağmen bürokratik engellerden dolayı yurt dışından getirilen gıdaları alamıyor.
Anne Feray Çakmak, oğlunun en büyük hayalinin doktorların kendisine, ‘Emrah artık sen iyileştin. Gelmene gerek yok, her şeyi yiyebilirsin’ demesi olduğunu söyledi. 6 aydan beri yaşaması için gerekli olan gıdalara ulaşamayan çocuk, konuşma yeteneğinde eksilme olduğu için düşüncelerini deftere yazarak anlatıyor. Yazdığı yazılarda, ’Ben de artık et ve çikolata yemek istiyorum’ diyen Çakmak, bu hayalinin bir an önce gerçekleşmesini istiyor.

“ARTIK PARAMIZ DA GEÇMİYOR”
Anne Feray Çakmak, çocuğunun özel gıdalar dışında et, süt ve süt ürünleri ile birlikte diğer gıdaları tükettiği zaman kan değerlerinin yükseldiğini ve beyninin hasar görme tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu kaydetti. Çakmak, gıdalar temin edilmezse çocuğunun zeka geriliği ile karşı karşıya kalacağını dile getirerek “Şu anda çok kötü durumdayız. Yiyeceklerini temin edemiyoruz. Devletten yardım bekliyoruz. 6 aydır bu gıdaları temin edemiyoruz. Artık paramız da geçmiyor. Çok pahalı olmasına rağmen, sürekli firmaya telefon ediyoruz ama bugün, yarın iki bayram geçti ve çocuğum ağzına çikolata süremedi. Türkiye’de bu hastalığı olan kişi sayısı 15 bine yaklaşmış. Ben şimdi gerekli mercilere sesleniyor ve benim gibi olan diğer aileler adına konuşuyorum. Çocuklar artık çocukluklarını yaşamalılar” dedi.

“ÇOCUĞUM ŞİMDİ ENGELLİ Mİ OLSUN?”
Emrah’ın yaşamını devam ettirmesi için gerekli olan özel gıdaların Fransa, Almanya ve İsviçre gibi ülkelerden geldiğini aktaran anne Çakmak, “Oralarda bu sıkıntı yok. Market olsun, bakkal olsun rahatlıkla alabiliyorlar ama burada var. Bir yerde var Ankara’da, biz oradan alışveriş yapabiliyoruz. Bu gıdalar haricinde sebze ve meyve ağırlıklı beslenebiliyor. O da gram ve ölçü ile. 10 seneden beridir böyle devam ediyoruz. Özel gıdalar olmasa sonuç zeka geriliği. Yani çocuğum şimdi engelli mi olsun? 10 yıldan beridir hem biz hem de kendisi mücadele ediyor. Okula gidiyor ve bu durum onu çok etkiliyor. Okulda arkadaşları her şeyi alıp yiyebiliyor, kantinden, bakkaldan olsun ama o hüzünlü olarak eve geliyor ve bize söylüyor. Ben bizim gibi olan bütün aileler adına Sağlık Bakanına ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sesleniyorum. Başbakanımız 3 çocuk diyor, Emrah da kardeş istiyor. Böyleyken nasıl olabilir?” diye konuştu.

“TORUNUMA BAKKALDAN BİR ŞEY ALAMIYORUM”
Dede Raşit Çakmak ise torununa bakkaldan ya da marketten hiçbir şey alamadığını, sadece Afyonkarahisar merkezde belirli bir alışveriş merkezinden bisküvi alabildiğini söyleyen Raşit Çakmak, “Bu durum beni çok üzüyor” ifadelerini kullandı.
Gıdaları parası ile temin etmekte zorluk çeken aile, şimdi kendilerine uzanacak yardım elini bekliyor. Bir fabrikada işçi olarak çalışan baba Engin Çakmak’ın da gıdaları alabilmek için ek işler yaptığı ancak buna rağmen özel besin maddelerine ulaşamadıkları öğrenildi.
(İHA)