BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,09
ALTIN 2.470,35
HABER /  GÜNCEL

Devlerin peşinden koştuğu çocuk

Adı Jean Carlos Chera, dünya takımları onun peşinde. Peki neden bu çocuğu bütün dünya izliyor, nedir bu çocuğun özelliği? 10 yaşında ama futbolu ile büyüklerini solladı.

Abone ol

Yaşı henüz 10. Ama 6-7 yaşındaki görüntülerinin yer aldığı internet siteleri kilitlenirken, Manchester United, İnter ve Porto onun için hemen sıraya girmişti. Santos ise herkesi geride bırakıp, 16 yaşına kadar küçük sihirbazla sözleşme yaptı

Bu yılın başından beri internet aleminde dolaşan bir video klip, yeni bir efsane başlattı: Jean Carlos Chera. Ulaşmadığı ülke kalmadı. Milyarlar, bilgisayar ekranı karşısında dakikalarca bu minik Brezilyalı futbolcunun inanılmaz top becerisine kilitlenip kalıyor.

Şu anda 10 yaşında olan Jean Carlos, o görüntülerde 6-7 yaşında. Kendisinden 4 yaş büyüklerle beraber oynuyor. İki ayağını da kullanıyor, aşırtma goller atıyor, 2-3 kişinin arasından çalımlarla geçiyor... Ama en önemlisi zekası. 20 küsur yaşındaki bir futbolcunun dahi sahip olamadığı cinliğe sahip. Videosunun internete sızmasıyla Manchester United'dan Inter ve Porto'ya kadar pekçok Avrupa kulübü peşine düştü. Ama Pele'nin 17 yaşında formasını giydiği Santos kulübü, Mart ayında hepsini geride bırakıp, Jean Carlos Chera'yı korumasına aldı. Brezilya kanunlarına göre profesyonel sözleşme imzalamak için yaşı çok küçük. Bu yüzden 16 yaşına geldiğinde yeni bir anlaşma yapmaları gerek. Santos basın sözcüsü Aldo Neto, onun kulüpten ayrılmasını engelleyemeyeceklerini belirtiyor.

Lakabı Maradona

Kasabasında Maradona lakabını alan Jean Carlos, Parana Sports Athletics Association (ADAP) kulübü tarafından keşfedildikten sonra ailesiyle beraber Campo Mourao'ya taşındı. Kulüp, resmi sitesine onun video klibini koyunca teknolojinin gücü ortaya çıktı. Arjantin gazetesi Clarin'in, Chera hakkında bir yazı yayınlamasıyla domino taşları devrilmeye başladı. Site 3 katına çıkan ziyaretçi sayısı yüzünden bazı videoları kaldırdı.


Jean Carlos sadece yetenekleriyla değil, geleceğine dönük sorularla da tartışılıyor. 3 yıl önce 13 yaşında iken futbol dünyasını sarsan ABD'li Freddy Adu gibi. Adu, 14 yaşında U17 milli takımını dünya şampiyonasında çeyrek finale taşıyan isimlerden biriydi. Bu genç Ganalı, annesinin de araya girmesiyle Inter ve M. United'ın tekliflerini reddederek, ABD'de kaldı. Sağlam alt yapı sistemi içinde akademik eğitimini tamamlamak için uğraşırken, milli takımlar seviyesinde de hızla olgunlaşıyor. Jean Carlos ise hâlâ sanal alem efsanesi. Rob Hughes'ün 15 Haziran'da International Herald Tribune'de çıkan yazısında belirttiği gibi bu çocuk Tanrı'nın Ronaldinho'ya verdiği hipnotize edici hareketlere şimdiden sahip. Neyse ki kulübü bu ilginin ona vereceği zararın farkında ve Jean Carlos'u korumaya kararlı. Onun basın önüne çıkmasına izin vermiyorlar. ADAP başkanının söylediği gibi "O hâlâ çocuk kalmalı". (Makalenin orijinali için: http://www.iht.com/articles/2005/06/14/sports/soccer.php)

KİMLİĞİ

Adı:Jean "Anderson"
Charlos Chera
Doğum tarihi: 5 Aralık 1995
Boy: 1.37 cm
Kilo: 35 kg
Mevki: Forvet
Favori Takımı: Barcelona
Favori Futbolcusu: Ronaldinho
ADAP Klübü Resmi Sitesi: http://www.adap.com.br/