BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  DÜNYA

’Dev ortaklı enerji yatırımı’ için imzalar atıldı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Aydın’a kurulacak santralin şehrin elektrik ihtiyacının yarısını karşılayacağını...

Abone ol

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Aydın’a kurulacak santralin şehrin elektrik ihtiyacının yarısını karşılayacağını belirterek, enerji konusunda taviz verilemeyeceğini söyledi.
Doğanlar Yatırım Holding bünyesinde faaliyet gösteren D-Enerji Grubu, Güney Kore’nin KOSEP ve SK E&C şirketleriyle Aydın Büyükefe’de 141 mw’lık Büyükefe Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali Projesi’ni gerçekleştirecek. Yatırım tutarı 175 milyon dolar olan projenin imza protokolü bugün Ankara’da yapıldı. Sheraton Otel’de gerçekleştirilen törene, Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci, Doğanlar Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan ve Güney Koreli temsilciler katıldı.
Protokol öncesi konuşma yapan Bakan Yıldırım, yapılan anlaşmanın Kore ve Türkiye dostluğu için önemli olduğunu belirterek, “Anlaşmanın ortaklara ve Türkiye ile Kore dostluğuna katkı sunmasını diliyorum” dedi.
İki ülke arasındaki dostluğun temellerinin 60 yıl önce Kore Savaşı’nda atıldığına dikkati çeken Yıldırım, “60 yıl önce Kore ve Türk askerleri birlikte mücadele ettiler. O dostluk ekonomi alanında da devam ediyor” diye konuştu. Yıldırım, Türk ve Kore halkının kan kardeşi olduğunu dile getirerek şöyle devam etti:
“Mesafelerin uzak olmasına rağmen o mücadelede destan yazan askerlerimiz, ilişkilerin diğer alanlarda da gelişmesine katkı sağlamıştır. Kore ve Türkiye ilişkileri sadece enerji değil, gemi inşa sanayi, elektronik ve birçok alanda devam etmektedir. Geçen yıl Kore Devlet Başkanı’nın yaptığı ziyarette de artık ilişkilerin stratejik bir düzeye getirilmesi kararı alınmıştır. Bu kararın ilk meyvelerini görüyoruz. Yine 1 yıl içinde hayata geçecek olan Serbest Ticaret Anlaşması Kore-Türkiye ilişkilerinde yeni bir sayfanın, yeni bir dönemin başlangıcı olacaktır.”

ALTYAPI VE ENERJİYE 200 MİLYAR DOLAR YATIRIM
Türkiye’nin 2023 Vizyonu’na önemli hedefler koyduğunu ifade eden Bakan Yıldırım, bu hedeflere ulaşmak için yatırımların devam etmesi gerektiğini söyleyerek, alt yapıda ve enerjide mevcut kapasitenin 2-3 katına çıkarılması gerektiğine işaret etti. Türkiye’de uzun vadeli yatırımların henüz başında olunduğunu dile getiren Yıldırım, “Koreli dostlarımıza Türkiye’de bundan sonraki yatırımlarını çok daha büyütme imkanlarının olduğunu bu vesile ile ifade etmek istiyorum. Türkiye son 10 yılda altyapı ve enerjiye 200 milyar dolar yatırım yaptı. Dünya krizle boğuşurken biz bu yatırımı sadece enerji ve alt yapıya yaptık” şeklinde konuştu.
Bakan Yıldırım, Aydın’a kurulacak santralin şehrin elektrik ihtiyacının yarısını karşılayacağını belirterek, “Ancak bu bir şey değil. Biz her şey için ‘kusura bakmayın’ diyebiliriz ama ‘enerji açığımız var, enerjimiz yetersiz kusura bakmayın’ diyemeyiz. Böyle bir lüksümüz yok. Büyümeyi, ekonomisini geliştirmeyi hedef alan hiçbir ülke mazeretin arkasına sığınamaz” dedi.
Türkiye’nin jeolojik yapısı, alttaki granit kaya kütlelerinin petrol ve doğalgazdan daha önemli enerji kaynağı olduğuna vurgu yapan Yıldırım, “Sadece 2 bin kilometrekarelik alandaki yer altı tektonik yapısının Türkiye’nin bugünkü enerji ihtiyacını karşılayacak potansiyelde olduğunu bilmenizi isterim. Teknolojinin gelişmesiyle beraber bu kaynaklar da ortaya çıkacak, sadece Türkiye’nin değil dünyanın ihtiyacını karşılayacak bir görevi Türkiye yerine getirmiş olacak” ifadesini kullandı.
Açılış konuşmalarının ardından dev yatırım için ortaklar arasında protokol imzaları atıldı.
(İHA)