BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Dev küpün üçte biri tamamlandı

Antalya’da bu yıl 50’ncisi düzenlenen Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali anısına yapılan ve üzerinde 50 yıl içerisinde ödül ...

Abone ol

Antalya’da bu yıl 50’ncisi düzenlenen Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali anısına yapılan ve üzerinde 50 yıl içerisinde ödül alan en iyi erkek ve kadın oyuncuların isimlerinin yer alacağı dev küpün üçte biri tamamlandı.
Antalya’da bu yıl 4-11 Ekim tarihleri arasında 50’ncisi gerçekleştirilen Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali için yaklaşık bir ay önce yapımına başlanan 5.5 metrelik küpe 50 yıl içinde ödül alan en iyi erkek ve kadın oyuncuların isimleri yazılmaya başlandı.
100 sanatçının isimlerinin yazılacağı dünyanın en büyük küpü, tamamlandığında 12 metre çevre çapı ve 5,5 metre yükseklik ve 5 ton ağırlığına ulaşacak. Antalya-Serik karayolu üzerinde bulunan çömlek atölyesinde yapımına başlanan küp için etrafı tente ile çevrilen özel bir alan hazırlandı. 35 yıllık Menemenli çömlek ustası Ahmet Taşhomcu, iki yardımcısı ile birlikte çömleğin yapımını hummalı bir şekilde sürdürüyor. Taşhomcu, yaklaşık bir ay önce başladığı küpün her gün 20 santimlik bölümünün tamamlandığını belirtti.

KÜP YÜKSELDİKÇE RİSK ARTIYOR
Daha önce Güney Kore’de inşa edilen 2 metre 30 santim yüksekliğinde, 5 metre 20 santim genişliğinde olan en büyük çömlek rekorunu da kırmayı hedefleyen Taşhomcu, “20 gün önce başladık. Şu an çevre çapı 6 metre, yüksekliği 1 metre 70 santime ulaştı. Hızla devam ediyoruz. Küp yükseldikçe çalışmamız zorlaştı ve risk arttı. Küp genişliyor, çamurun dayanma gücü düşüyor. Çamur genişledikçe yıkılma riski var” dedi.

HER GÜN 20 SANTİM
Daha önce İtalya’da düzenlenen Dünya Çömlek Yarışması’nda ikinci olan Ahmet Taşhomcu, “Her gün 20 santim çıkıyorum. İskele kuracağız. Menemen çamuru kullanıyorum. Dikkat ettiğim tek şey incelik ve kalınlığı. Çamurun dayanabilmesi için belirli bir kalınlıkta gidiyorum. 15 güne bitireceğim. 20 gün de olduğu yerde kuruyacak. Sonra kendi yerinde özel bir fırın kuracağız. Yaklaşık 4 gün bin derecelik bir ısıda yavaş yavaş pişecek. Altın Portakal ödülü almış en iyi kadın ve erkek 100 sanatçının isimlerini küpe yazmaya başladım. 1964 yılındaki ilk kadın oyuncu olan Türkan Şoray isminden başladık. Şu an 1969 yılına geldik” diye konuştu.
İtalya’da düzenlenen Dünya Çömlek Yarışması’nda ikinci olan Ahmet Taşhomcu, yaptığı dev küple adını Guinnes Rekorlar Kitabı’nda ölümsüzleştirmenin hayalini kuruyor.
(İHA)