BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

Dev enerji projesinde imzalar atıldı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, J.W. Mariott Otel'deki TANAP imza merasimine katıldı.

Abone ol

Türkiye ile Azerbaycan’ın enerji alanındaki dev iş birliği olan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) projesinde imzalar atıldı.

Ankara J.W. Mariott Otel'deki imza törenine ilgili tarafların temsilcileri katıldı.

Türkiye ve Azerbaycan’ın iş birliğiyle ortaya çıkan bu dev proje ile Avrupa’nın ve Türkiye’nin doğalgaz ihtiyacını karşılamayı ve bunun yanı sıra bölgede gaz çeşitliliğinin sağlanması hedefleniyor.

TANAP PROJESİ NEDİR?

TANAP, öngörülen 7 milyar dolarlık yatırımla hayata geçecek. Projenin ilk etabı 2018 yılında tamamlanacak. TANAP için oluşturulan konsorsiyumda SOCAR, BOTAŞ ve TPAO ilk ortaklar olarak yer alıyor. TANAP kapsamında, Türkiye’nin BOTAŞ ve TPAO ile beraber bu konsorsiyum içeresindeki hissesi yüzde 20 olacak. Projenin yüzde 80’lik hissesi SOCAR’a ait olacak.

AZERİ GAZI TÜRKİYE ÜZERİNDEN AVRUPA'YA SATILACAK

TANAP, gazın Azerbaycan’dan çıkarak, Gürcistan’dan geçip Türkiye üzerinden satılmasını ve iletilmesini öngörüyor. 16 milyar metreküplük gazının 6 milyar metreküplük kısmı Türkiye’ye gönderilecek, 10 milyar metreküplük kısmı da TANAP ile Avrupa’ya, Bulgaristan ve/veya Yunanistan sınırında teslim edilecek.

Giriş noktası Türkiye sınırı Türkgözü Sınır Kapısı olan 56 inçlik hattın, Avrupa’ya çıkış noktaları Yunanistan ve/veya Bulgaristan sınırları, Türkiye içi çıkış noktaları ise Eskişehir ve Trakya bölgesi olacak.

TANAP için öngörülen dört aşamanın ilki 2018’de ilk gaz akışıyla gerçekleşecek. 2020’de yıllık 16 milyar metreküp olacak kapasitenin, 2023’te 23‘e, 2026’da ise yıllık 31 milyar metreküp seviyesine çıkarılması hedefleniyor.

Proje Türkiye Ulusal İletim Hattı’nın batı girişini besleyerek, batı bölgesi arz güvenliğini kuvvetlendirecek.

İki ülke açısından çok büyük stratejik öneme sahip olan TANAP, Türkiye ve Avrupa için uygun fiyat ve tanımlanmış doğalgaz kapasitesiyle arz güvenliğini desteklerken, Azerbaycan’ın sahip olduğu doğalgaz kaynaklarının yeni pazarlara ulaştırılması gibi büyük kazanımları da beraberinde getiriyor.