BIST 10.220
DOLAR 32,21
EURO 34,76
ALTIN 2.426,64
HABER /  DÜNYA

Depremin ardından nükleer korku

Japonya sabah saatlerindeki depremin ardından bu kez de artçı depremle sarsıldı!

Abone ol

Japonya’da 8.9 büyüklüğündeki depremin ardından hasar gören nükleer santralde radyasyon sızıntısı tespit edildi. Fukuşima 1 ve Fukuşima 2 santrallerinden çıkan buharda radyoaktif sızıntı saptandı.





10 BİN KİŞİDEN HABER ALINAMIYOR. AYRINTILAR İÇİN TIKLAYIN

EVLERİNİZDEN ÇIKMAYIN UYARISI!

Televizyonlardan nükleer santral yakınlarında yaşayan halka evlerinde kalma çağrısı yaptı.

Tokyo Üniversitesi'nden Profesör Naoto Sekimura yakıtın çok küçük bir kısmının eridiğini ve sızdığını söyleyerek santral yakınlarında yaşayanlardan sakin olmalarını istedi.

Sekimura, yakıtın büyük bir kısmının reaktörün içinde kaldığını, operasyonun durdurulduğunu ve soğutma çalışmalarının başlatıldığını söyledi.

SANTRAL ÇEVRESİNDE OTURANLARA İYON TABLETİ DAĞITILABİLİR

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), Japon yetkililerinin kuruma, dünkü depremden etkilenen nükleer elektrik santrali yakınında oturanlara iyot tableti dağıtmaya hazırlandıklarını bildirdiğini açıkladı.

Merkezi Viyana'da bulunan UAEK, Japon yetkililerinin, nükleer tesisteki patlamayla ilgili kurumu bilgilendirdiğini ve "reaktör korunun (kalbinin) durumunu incelediklerini" kaydettiklerini bildirdi.

UAEK açıklamasında, Japon yetkililerinin ayrıca nükleer tesisin bulunduğu bölgedeki halka iyot dağıtmak için hazırlandıklarını da haber verdikleri belirtildi. İyotun, radyasyona maruz kalınması durumunda vücudun korunmasına yardım için kullanılabileceğine işaret ediliyor.     

Açıklamada, UAEK'nun teknik yardım önerisini yinelediği kaydedilerek, yardım için Japon hükümetinin talepte bulunması gerektiği vurgulandı.

Japonya'nın tarihindeki en şiddetli deprem ve yol açtığı tsunaminin ardından bugün başkent Tokyo'ya 240 kilometre uzaklıktaki 40 yıllık Fukuşima 1 nolu nükleer elektrik santralinde patlama meydana gelmiş ve bir nükleer reaktörün bulunduğu binanın duvarları yıkılmıştı.

Tesisin 20 kilometre yarı çapı alanındaki bölgede bulunanların tahliye edilmesi talimatı verilirken, hükümet en son, tesis çevresindeki radyasyon oranının düşük olduğunda ısrar etmişti.

Japonya’da dün yaşanan 8.9 şiddetindeki deprem ve ardından yaşanan tsunamide hayatını kaybeden ve kendisinden haber alınamayanların sayısının 1200’ü bulduğu bildirildi.

Fukuşima Nükleer Santrali'nde bugün sabah saatlerinde yaşanan patlamada ise çok sayıda yaralı olduğu ifade edildi.

Japon Kyodo haber ajansının aktardığına göre polis yetkilileri ölü sayısının şimdiden 433 olduğunu, ancak 10 metreye ulaşan tsunami dalgalarının yarattığı yıkım düşünüldüğünde, can kaybının 1,000’in üzerine çıkabileceğini ifade etti. 

TUSUNAMİ MEKSİKA'YA ULAŞTI
Japonya'da meydana gelen şiddetli deprem ve tsunaminin ardından dev dalgaların Meksika'nın kuzeybatısına ulaştığı bildirildi.

Yerel Ensenada Araştırma Merkezi'nden Modesto Ortiz, ''Dev dalgalar Ensenada'ya ulaştı bile. Deniz seviyesinde yarım metre kadar bir yükselme saptadık. Ancak dalgaların boyu bir ya da iki metreye kadar yükselebilir'' dedi. 


Meksika, Pasifik kıyılarında alarma geçmişti.


Japonya tarihinin en büyük depremi olduğu belirtilen 8.9’luk sarsıntıda kaybolanların sayısının da 784 olduğu ifade edildi.

Bakan Yukio Edano, bugün yaptığı açıklamada hükümetin felaketten etkilenen bölgelere yardım götürme konusundaki kararlığının altını çizerken “Bu Meiji Dönemi’nden bu yana yaşadığımız en büyük deprem, 1000’den fazla insanın hayatını kaybettiğine inanılıyor” dedi.

SANTRALDE PATLAMA

Nükleer ve Endüstriyel Güvenlik Ajansı’ndan yapılan açıklamada Fukuşima’da bulunan 1 numaralı nükleer santralin 1 numaralı reaktörünün kontrol odasındaki radyasyon miktarının normalin 1000 katına ulaştığı ifade edildi.

DUVAR ÇATISI YIKILDI

Japon medyası TEPCO’ya ait Fukuşima Daiçi nükleer santralinde Türkiye saatiyle saat 08:30 civarında patlama olduğu ve birçok kişinin patlama dolayısıyla yaralandığını bildirdi.

Japonya'nın resmi haber ajansı NHK, patlamada santralin duvarlarının ve çatısının yıkıldığını duyurdu.

"EVİNİZDEN ÇIKMAYIN"

Televizyonlardan nükleer santral yakınlarında yaşayan halka evlerinde kalma çağrısı yaptı.

Yerel yöneticiler ise Başbakan Naoto Kan’ın emri üzerine 1 Numaralı Santral’in çevresinde 10 kilometre, 2 Numaralı Santral’in çevresinde ise 3 kilometre çapında alanda yaşayan yaklaşık 3 bin kişinin boşaltılması için çalışmalara başladı.

Tokyo Üniversitesi'nden Profesör Naoto Sekimura yakıtın çok küçük bir kısmının eridiğini ve sızdığını söyleyerek santral yakınlarında yaşayanlardan sakin olmalarını istedi.

Sekimura, yakıtın büyük bir kısmının reaktörün içinde kaldığını, operasyonun durdurulduğunu ve soğutma çalışmalarının başlatıldığını söyledi.

Diğer yandan Japon yetkililer, artçı şokların boyu 2 metreye kadar çıkacak tsunami dalgaları yaratabileceği gerekçesiyle kıyı bölgelerde yaşayanların tahliye edilmesi emrini verdi.


:   Etiket: