BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  DÜNYA

Depremi neden bilemedin davası

İtalya'da 2009 yılında yaşanan Aquila depremi öncesinde ellerindeki verileri iyi değerlendiremedikleri gerekçesiyle, deprem uzmanları hakkında dava açıldı

Abone ol

İtalya'nın Aquila kentinde yüzlerce kişinin ölümüne yol açan 6 Nisan 2009 depremi öncesinde ellerindeki verileri iyi değerlendiremeyen deprem uzmanları hakkında dava açıldı. Öncü depremlere rağmen tarihi şehir merkezini yerle bir eden büyük depremi tahmin edemeyen jeofizik uzmanları, 309 kişinin ölümüne neden olmakla suçlanıyor.

Sabah gazetesinin haberine göre, dün başlayan davada, 5 bilim adamı ve 2 yöneticiden oluşan "Büyük Riskler Komisyonu" öncü depremler üzerinde yüzeysel bir değerlendirme yaparak sismik riski öngöremediği için "kasten adam öldürme" suçuyla yargılanıyor. Sivil Savunma Örgütü, Jeofizik Enstitüsü, Ulusal Deprem Örgütü gibi kurumların da temsilcileri olan bilim adamları, yüzlerce kişinin canına kastetmekle suçlanıyor. İtalya'nın önde gelen 6 jeofizik uzmanı suçlu bulunursa 15 yıl hapis cezasına çarptırılabilecek.

ÖNCÜ DEPREM RAHATLIĞI

Komisyonun depremden bir hafta önce yaptığı toplantıdan sonra halka, sismik faaliyetlerle ilgili gerçek bilgiler vermek yerine, medyaya dönük, gerçekçi olmayan ve öncü sarsıntıların büyük depremi engelleyeceği yönünde iyimser öngörüler içeren beyanlar vermesi eleştiriliyor. Savunmasını depremlerin önceden bilinemeyeceği üzerine kuran sanık uzmanlara destek olmak üzere, 5 bini aşkın bilim adamı Cumhurbaşkanına iletilecek bir mektuba imza attı.

BERLUSCONİ MAHKûM OLACAK

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin yolsuzluk davasından mahkûm olacağı öne sürülüyor. İngiliz avukat David Mills'e 600 bin Euro rüşvet vermek suçuyla yargılanan Berlusconi, Milano mahkemesine yeni şahitler önerdi. Ancak önceki gün yapılan duruşmada hâkimler davanın zaman aşımına uğramaması için yeni şahitlerin dinlenmesini kabul etmedi. Hâkimler Şubat 2012'de zaman aşımına uğrayacak davanın Aralık'ta karara bağlanması için çalışırken, Berlusconi, seçmenlerini meydanlara dökeceğini ve hâkimlere karşı büyük bir gösteri düzenleyeceğini açıkladı.