BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Deniz Baykal'dan çok sert çıkış!

CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal, Cumhuriyet'e '90 yıllık reklam arası' sözünü sert şekilde eleştirirken, "Bu Cumhuriyet nefreti ne?" diye sordu.

Abone ol

CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, AK Parti Balıkesir milletvekili Tülay Babuşçu'nun “600 yıllık imparatorluğun 90 yıllık reklam arası sona erdi” zehir zemberek bir tepki geldi.

BEYHUDE ARAYIŞLARA GEREK YOK

Deniz Baykal, iki günlük İzmir ziyaretine Adnan Menderes Havaalanı'nda basın toplantısıyla başladı. CHP İl Başkanı Bedri Serter, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve CHP'lilerin karşıladığı Baykal, Türkiye, bölge ve dünyada çok özel bir döneme girildiğini, Yeni bir siyasi konjöktör şekillendiğini söyledi. Herkesi kaygılandıran süreçten geçildiğini savunan Baykal, şöyle konuştu:

"Bu kaos karşısında en temel çıkış yolu; Türkiye'nin siyasi temellerindedir. Beyhude arayışlara gerek yok. Bizim değer ve önemin yetirince kavrayamadığımız kendi temel değerlerimizi, ilkelerimizi hatırlamalıyız. Yaşanan kriz; din ve siyaset ilişkisinden kaynaklanıyor. Hem Türkiye, hem bölge ve dünyada. Din ve siyaset ilişkisinin sağlıklı bir şekilde kurulamamış ya da kurulmuş ilişkinin bozulmasından kaynaklanan sıkıntılarla karşı karşıyayız. Din ve siyaset ilişkisi toplumsal yaşamın huzuru istikrarı açısından en temel unsurdur. Bu konuda en başarılı dengeyi kurmuş bir Müslüman ülke olarak dünyada sadece Türkiye vardır. Din ve siyaset ilişkini doğru zemine oturduğu için geride kalan 90 yılda hem ilerlemesi gelişmesi demokrasi, cumhuriyet, hukuk, insan haklarına saygı kadın erkek eşitliğini hayata geçirme doğrultusunda önemli ilerleme kaydettik. Böyle bir tabloyu başka Müslüman ülkede görmek mümkün değildir."

KANTARIN TOPUZUNU KAÇIRMADAN...

Dinin siyasete, siyasetin dine dönüştürülmek istendiğini öne süren Deniz Baykal, işlerin giderek çığrından çıktığını ifade ederken, "Bunun altın dengesini Türkiye nüfusu 17 milyonken kurduk. 1920'lerde kuruldu. Zaman zaman bir tarafın lehine denge bozulmuştur. Ancak kendi içinde dengesini bulmuştur. Çözmenin yolu bunu tahrip etmek değil" dedi.

Kadın, insan hakları ve demokrasinin çok önemli olduğunu belirten Baykal, bunlar olmazsa çağın içinde ayakta durmanın zor olduğunu anlattı. Baykal "Düzelteceğiz' diye başka yanlışlık yapıldı. Kantarın topuzunu kaçırmadan, şahkülü şaşırmadan bu dengeyi koruyalım. Türkiye ve dünya için başka çıkış yok" diye devam etti.

Din ve siyaset dengesi kadar hukuk ve demokrasi dengesinin de önemli olduğuna dikkatçeken Baykal, şunları söyledi:

"Demokrasi; tabii ki halkın seçimi ile başlar. Ancak, orada bitmez. 'Seçimden sonra demokrasiye gerek yok' anlayışı yanlıştır. Demokrasi seçimle başlar, insan hakları özgürlüğü, basın özgürlüğü, denetim, örgütlenme özgürlüğü, düşünce özgürlüğü, bağımsız yargı temeldir. 'Bağımsız yargı olmasın, biz seçimi yaptık' anlayışı yanlış. Her yerde seçim var. Kore'de de var. Hukuksuz demokrasi olmamalı. Hukuk ve demokrasi dengesi olmalı. Bu hesap verilebilir olmaktır. Hukuk herkesin hesabını verebilmesi demektir. Şeffalık nedir? Hesap verilebilirlik nedir? Herkes hesap vermeli. Vatandaş da, belediye başkanı, meclis üyesi, milletvekili, bakan, Başbakan ve Cumhurbaşkanı da hesap verir. Kendi şartları var ama hesap verecek."

BU CUMHURİYET NEFRETİ NE?

Baykal, Ak Parti milletvekili Tülay Babuşçu'nun adını vermeden Cumhuriyet dönemi için "90 yıllık reklam arası" benzetmesiyle ilgili de sert eleştirilerde bulundu. Baykal, şöyle konuştu:

"Bu nedir? Bu Cumhuriyet nefreti nedir Allah aşkına? Tarihimize geçmişe saygımız var. İftihar edeceğimiz üzüleceğimiz dönemler var. Ama bizim geçmişimiz; şanlı bir tarihimiz var. 90 yıl bu coğrafyada ayakta kalmayı başarmışız. Heryer yangın yerine dönüşmüşken, çevremiz yakılıp- yılırken, yangın Avrupa'ya sıçramaya başlamışken biz barış uyum istikrar ülkesi gibi varlığımızı sürdürüyoruz. Çünkü sağlam temelimiz var. Böyle bir ortamda Cumhuriyet dönemini bir parantez, reklam arası sayma anlayışı! Cumhuriyet'e karşı derin saygısızlık sevgisizlik nerden kaynaklanıyor? Allah akıl-izan versin."

CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, isim vermeden giderek birilerinin hafif bir şımarıklık içine girerek niyetlerini hesapların giderek daha açık ortaya koymaya başladığını söyledi.

erdogan-16-asker-ak-saray.20150116114336.jpg

BABUŞÇU O FOTOĞRAFA NE YAZMIŞTI?


AK Parti Balıkesir milletvekili Tülay Babuşçu, “Bu resim okunması gereken bir resim. Filistin’i vermediği bahanesiyle yıkılan Osmanlı İmparatorluğu ve Filistin Devlet Başkanı’yla Cumhurbaşkanı’mızın arka plan görüntüsü. Muhteşem bir zeka. Tabiiki Sn Cumhurbaşkanımızın zekası. 600 yıllık İmparatorluğun 90 yıllık reklam arası sona erdi” mesajına “RTE” adlı kullanıcıdan gelen, “Ey Haçlılar, 600 senelik imparatorluğun 80 yıllık arası sona erdi, geliyoruz, BüyükOsmanlıYürüyüşüBaşladı” mesajını da paylaşmıştı.