BIST 9.479
DOLAR 32,60
EURO 34,79
ALTIN 2.503,93
HABER /  GÜNCEL

Deniz Baykal'a gerçekte ne oldu? Ünlü profesör diyor ki...

Deniz Baykal, zinde ve spor yapan bir insan olmasına rağmen neden böyle rahatsızlandı? Baykal'ın beyninde 8 büyüklüğünde deprem yaşandığını söyleyen Hürriyet yazarı Osman Müftüoğlu bunun cevabını bugünkü yazısında verdi.

Abone ol

CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın aniden rahatsızlanarak hastaneye kaldırılması ve üst üste ameliyatlar geçirerek hayata tutunmaya çalışması herkeste şok etkisi yaptı. Yaşı ilerlemesine rağmen düzenli spor yapması nedeniyle zinde bir görünüme sahip olan Baykal'ın ani rahatsızlığının gerçek nedenini Hürriyet yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu yazdı. 

Baykal'ın beyninde 8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini ifade eden Müftüoğlu, bu depremin sebebinin beyne giden damarların yaşlanmasıyla içerisinde oluşan plaklardan kopan pıhtılardan kaynaklandığını belirtti. 

Beynin adeta sekiz büyüklüğünde bir depremle sarsıldığını belirten yazar, plaktan birdenbire kopan pıhtı parçacıklarının beynin farklı damarlarını tıkayıp yaşamı tehdit eden acil sağlık sorunlarına sebep olabildiğini ifade etti. Müftüoğlu yazısının devamında ise kimlerin risk grubunda olduğunu anlattı.

Deniz Baykal düzenli olarak spor yapan ve çok formda olan bir yüzücü. Fırsat buldukça da –özellikle yaz aylarında- günün en az bir saatini denizde yüzerek geçirir. Zaten bu nedenle de yaşını göstermezsen dinç ve zinde görünür.

BAYKAL'A GERÇEKTE NE OLDU?
Peki, ne oldu da Deniz Baykal'ın beyninde neredeyse sekiz büyüklüğünde bir deprem gelişti? Ne oldu da şu anda mücadele ettiği sorunla yüz yüze geldi? Deniz Baykal'a gerçekte ne olduğunu Prf. Osman Müftüoğlu şöyle anlatıyor;

-Deniz Bey’deki problemin şahdamarları yani beyni besleyen ana damarlar olan karotis arterlerinin içinde gelişen “plaklar” ve bu plaklardan kopan “pıhtı/emboliler” nedeniyle geliştiği anlaşılıyor.

O PLAKLAR NASIL OLUŞUYOR?

- Her damar yaşlandıkça az çok sertleşip kalınlaşıyor. Bu sürece “damar yaşlanması” deniyor. Yaşlanmanın ölçüsü herkeste aynı olmuyor. Bazılarının damarları diğerlerine göre daha hızlı kalınlaşıp sertleşiyor. Hatta yine bazılarında o damarların içinde kısaca “plak” adı verilen “damar tıkayıcı sert veya yumuşak pıhtılar” oluşuyor.

Rakamlara göre altmış yaşa kadar yüzde 1 oranında görülen bu gibi plakların görülme sıklığı seksen yaş sonrasında yüzde 10’ların üzerine çıkıyor.

PLAKLARIN 2 ÖNEMLİ SEBEBİ

Şahdamarlarında oluşan plakların basitçe iki neticesi var: birincisi plakların oluşturduğu daralmanın kritik seviyelere ulaşması ile beynin beslenmesinin bozulması. bu çok yavaş ilerleyen bir süreç. çoğu zaman da erken dönemde tanımlanıp önlenebiliyor.

ikincisi ise biraz gürültülü. beyin adeta sekiz büyüklüğünde bir depremle sarsılıyor. plaktan birdenbire kopan pıhtı parçacıkları beynin farklı damarlarını tıkayıp yaşamı tehdit eden acil sağlık sorunlarına sebep olabiliyor. bunların en başında da koma ölçüsüne varabilen şuur kayıpları ve felçler geliyor.

KİMLER RİSK ALTINDA?

KAROTİSTE yani şahdamarında “plak oluşma riski yüksek” olanların en başında aşağıdaki problemleri yaşayanlar var.

- Şeker hastaları
-İnsülin direnci olanlar
-Kan yağ dengesizliği yaşayanlar
- Hipertansiyonlular
- Sigara içenler
- Fazla kilolular
- Ağır stres yükü olanlar