BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,93
ALTIN 2.434,74
HABER /  GÜNCEL

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde seçim günü

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde sekiz yıl önce iç savaşın sona ermesinden bu yana ikinci kez cumhurbaşkanlığı seçimi yapılıyor.

Abone ol

Demokratik Kongo Cumhuriyeti seçim komisyonu başkanı seçim sandıklarının yüzde 99'unun hazır olduğunu ve oylamanın planlandığı gibi gerçekleşeceğini kaydetti.

Ülkede Cumartesi günü çıkan olaylarda en az 3 kişi ölmüş, bunun üzerine polis son kampanya mitinglerini yasaklamıştı.

Seçim öncesinde uluslararası kuruluş ve örgütler sükunet çağrısında bulundu.

Batı Avrupa'nın üçte ikisi büyüklüğünde olan ama çok kısıtlı bir ulaştırma düzenine sahip bulunan Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde, 60 bin oy sandığına seçim pusulalarının ulaştırılabilmesi yoğun bir çaba gerektirdi. Ulaşımı mümkün olmayan birçok bölgeye seçim malzemeleri helikopterlerle gönderildi.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde, son 10 yıldır iktidarda olan Joseph Kabila'nın karşısında 10 aday daha var. Bu adaylar arasında en kuvvetli rakip olarak yılların muhalefet lideri Etienne Tshisekedi görülüyor.

Tshisekedi, Cumartesi günü kendi taraftarlarıyla Kabila yandaşları arasında çıkan çatışmalarda 3 kişinin ölmesi ardından siyasi toplantıların yasaklanması üzerine, dün yapmayı planladığı seçim mitingini iptal etmek zorunda kaldı.

500 sandalyeli parlamento için 18 bini aşkın kişi adaylığını koydu.

Ülke, büyük maden zenginliklerine sahip olmasına rağmen nüfusun büyük kısmı yoksulluk içinde yaşıyor. Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde milletvekili maaşı ise ayda 6000 dolar.