BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,91
ALTIN 2.425,22
HABER /  GÜNCEL

Demirel'i yalanlayan 11 Eylül tutanakları

Darbe Komisyonu'na 12 Eylül darbesinden haberi olmadığını söyleyen Demirel'i yalanlayan tutanaklar ortaya çıktı.

Abone ol

Demirel, 11 Eylül 1980'de Evren ve komutanlarla yaptığı toplantıda askere övgülerde bulunup "Sorunları meşru yollardan çözelim. Ordu, iç ve dış tehdit büyürse işin içine girsin" diye konuşuyor.

Meclis Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu'nda verdiği ifadede, 12 Eylül darbesinden haberi olmadığını söyleyen 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in, 11 Eylül 1980'de Genelkurmay Başkanlığı'nda yapılan toplantıda, "Sorunları meşru yollardan çözelim" telkininde bulunduğu ortaya çıktı.

Demirel'in sözünü ettiği, Terörle Mücadele Koordinasyon Kurulu toplantısının tutanaklarına Sabah gazetesi ulaştı. Mehmet Nayır imzalı 12 Eylül darbesi dava dosyasına da giren bu tutanaklar, Demirel'in 'haberim yoktu' dediği darbe endişesini açıkça ortaya koyar nitelikte. Demirel'in; dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren, kuvvet komutanları ve MİT Müsteşarı Korgeneral Bülent Türker ile Sıkıyönetim Komutanı Orgeneral Necdet Üruğ'un da katıldığı toplantı sonunda yaptığı konuşmadan bazı bölümler özetle şöyle:

MEŞRU YOLLARDAN ÇÖZÜM: Bu toplantıda ülkenin içinde bulunduğu büyük belanın karşısında yapılan mücadele yeniden gözden geçirilmiştir. Bu mücadele bir stratejiye dayanır. Stratejinin özünde, devlete musallat olan bu tecavüzü mutlaka mağlup etmesi lazımdır. Tecavüz, devlete, ülkenin bölünmezliğine, Cumhuriyete müteveccihtir. Binaenaleyh bunu devletin, meşru zeminlerde kalarak meşru yollardan giderek, meşru gücü ile mağlup etmesi lazım.

POLİS GÖREVİNİ YAPMADIĞI İÇİN
Her şeye rağmen, bu duruma sürüklenmiş her ülkede yapılan işlerin çok daha ötesinde büyük bir gayret sarfediliyor. Sizlere; takdirlerimi, teşekkürlerimi, tebriklerimi sunuyorum. Emirlerimizde bulunan subaylarımıza, astsubaylarımıza, erlerimize de takdirlerimi, teşekkürlerimi sunuyorum. Komutanlarımızı geleceğin teminatı sayıyorum. Polis iyi yetişmiş olsaydı sıkıyönetime hacet kalmazdı. Polis teşkilatı görevini yapmadığı için Türk Silahlı Kuvvetlerimize görev düşmüştür. İç ve dış tehdidin boyutları büyüme ihtimali olduğu zaman işin içine girsin. Yoksa kolluk kuvvetleri hizmeti yapar durumda olmasın.

AHENK İÇİNDE ÇALIŞIN
Ortaya birçok ihtiyaçlar, tahliller kondu. Bunların hepsi ahenk içinde çalışmanın gereğiydi. Hükümetle ilgili olanların tümüyle takibi ele alınacak, takip görecek. Genelkurmay Başkanlığımız, Milli Savunma Bakanlığımız ile ilgili olanlar yine aynı biçimde takibe tabi olacak.

BİZİ ARAYIN
Yazı ile istediğiniz şeyler zamanında olmuyorsa Sayın Genelkurmay Başkanımızı, İçişleri Bakanımızı, kimi ilgilendiriyorsa aramak suretiyle takip yapmanızı; görev yaparken şevkinizin kırılmaması için şart görüyorum.