BIST 10.267
DOLAR 32,23
EURO 34,77
ALTIN 2.411,74
HABER /  GÜNCEL

Deklarasyona hukukçulardan tepki!

Bilişim Hukuku Derneği, 20 gazetenin ortak deklarasyonuna tepki gösterdi!

Abone ol
"Gazetelerin içeriği sareçe gazetelerindir" deklarasyonuna bir tepki de Bilişim Hukuku Derneği'nden geldi. Açıklamaların kendilerini şaşırtmadığını, gazetelerin gün geçtikçe internet medyası karşısında kan kaybettiğini söyleyen Avukat Kürşat Ergün, açıklamanın Anayasa'ya aykırı olduğunu iddia etti. Ergün, hukuk çerçevesinde internet yayıncılarına destek olmaya devam edeceklerini bu konuda gerekli her türlü desteği göstereceklerini kaydetti.

Gazetelerin, internet medyasına karşı yayınladığı ortak deklarasyonuna Bilişim Hukuku Derneği'nden tepki geldi. Gazetelerin yayınladığı deklarasyonun Anayasa'ya aykırı olduğunu kaydeden Avukat Kürşat Ergün, kaynak gösterilse dahi alıntı yapılamayacağı yönündeki iddianın hukuki bir dayanağının bulunmadığını iddia etti. 

Yazılı basın kuruluşları tarafından kamuoyuna yapılan açıklamanın kendilerini şaşırtmadığını, gazetelerin gün geçtikçe internet medyası karşısında kan kaybettiğini belirten Ergün, gelişen teknoloji karşısında hedef kitlenin interneti tercih etmesinin doğal olduğunu söyledi. 

Gazetelerin, özellikle yurtdışından doğruluğunu test etmeden hatta kaynak göstermeden aldıkları haberleri yayınladıklarını hatırlatan Ergün, aynı gazetelerin internet yayınlarında hala aynı işi yaptıklarını söyledi. Ergün açıklamasında şunları söyledi:

"İlginç bir şekilde gazeteler; diğer gazetelerden, ajanslardan, internet sitelerinden, haber portallarından, sosyal paylaşım ağlarından ve bütün bu sayılanların yabancı ülkelerdeki örneklerinden almış oldukları haberleri gerçekliğinden hiçbir şüphe duymadan ve hatta kaynak göstermeden yayınlarken, benzer eylemin kaynağını belirterek gerçekleştirildiği istisnai durumlara istinaden internet medyasını emek hırsızlığı ile suçlayabilmektedirler.  
 
Gazetelerin bu hezeyanı karşısında, internet medyasını hukuk aracığıyla koruma görevini misyon olarak gören Bilişim Hukuku Derneği olarak, aşağıda yer vereceğimiz açıklamaları yapmayı üzerimize düşen bir borç olarak görmekteyiz."
 
"ANAYASA'YA AYKIRIDIR" 

Gazetelerin ortak deklarasyonunun Anayasa’da yer alan ‘haber alma’ hakkını ihlal ettiğini söyleyen Ergün, Anayasa'da yer alan Temel hak ve hürriyetler, özlerine dokunulmaksızın yalnızca Anayasa’nın ilgili maddelerinde belirtilen sebeplere bağlı olarak ve ancak kanunla sınırlanabileceğini ifade etti. 20 gazetenin açıklamasının, tehdit içerikli olduğunu da iddia ederek, deklarasyonun hiçbir hukuki zeminin olmadığını kaydetti. Ergün şunları söyledi:

"Gazeteler deklarasyonda belirttiklerinin aksi yönünde hareket edeceklere karşı hukuki takipte bulunulacağını beyan etmişlerdir. Açıkçası, başvurulacak bu hukuki takipte hangi yasanın, hangi maddesine dayanılacağı tarafımızca merak edilmektedir. Çünkü konu ile ilgili yasal mevzuat ortadadır. 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 36. Maddesinde; “kaynağını göstermek suretiyle basın veya radyo tarafından umuma yayılmış bulunan günlük havadisler ve haberler serbestçe iktibas olunabilir.” Denilmektedir.
 
Anayasa ve kanunlar karşısında herkes eşittir ve hiç kimsenin bir diğerine karşı imtiyazı söz konusu olamaz. İmtiyaz ve baskı kullanarak uygulanmaya çalışılan sindirme politikaları çağın hızlı gelişimi ve hukukun güvenlik çemberi karşısında yok olmaya mahkûmdur.
 
Yukarıdaki açıklamalarımız ışığında Bilişim Hukuku Derneği olarak, hukuki sınırlara riayet ettiği müddetçe hiçbir tereddüt duymaksızın internet medyasının yanında olduğumuzu, kamuoyuna saygı ile duyururuz."