BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,94
ALTIN 2.433,26
HABER /  DÜNYA

Davutoğlu’nun Suriye tahmini

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Biz yakın zamanda Suriye’de seçimle başa geçmiş bir meclis olacağını umuyoruz” dedi.<br/>TBMM Başkanı Cem...

Abone ol

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Biz yakın zamanda Suriye’de seçimle başa geçmiş bir meclis olacağını umuyoruz” dedi.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi (AGİTPA) 22. Genel Kurulu’nun açılışına katıldı. Toplantıda konuşan Davutoğlu, 11 Eylül saldırılarının AGİT için yeni zorluklar doğurduğunu belirterek, “Artık geleneksel yöntemler yoktu. Teröristler farklı şekilde tüm dünyada çalışmaya başladı ve demokratikleşme ve özgürlükler siyasi retoriği çerçevesinde daha liberal siyasi söylemler gündeme geldi. 11 Eylül ile birlikte değişen bir hedef ve araç yapısı söz konusu oldu AGİT çerçevesinde. Bir tanesi güvenlik kavramı, diğeri Orta Avrupa’dan, Kafkaslardan Afganistan ve Orta Doğu’ya kayan bir coğrafi anlayış oldu. Özellikle Afganistan ve Irak savaşları gündemi değiştirdi ama yine de biz bu çatışmaların temel sebeplerini 90’larda çözmeyi başaramadık. Son 10 yılda donmuş çatışmalar var. Maalesef yaratıcı çözümler bulamıyoruz ve bu zorluklarla karşılamaya hala devam ediyoruz ama artık unsurdan dolayı AGİT’e yeni bir ivme kazandırmanın zamanı gelmiştir” dedi.

"IRKÇILIK VE İSLAMOFOBİ YÜKSELİŞTE"
Bakan Davutoğlu, bütün Avrasya’da aşırıcılığın arttığını, ırkçılığın yükselişe geçtiğini, İslamofobi ve yabancı düşmanlığının yeni tehditler olarak istikrarın karşısında durduğunu belirterek, “Sadece devletler arasında değil de toplumun içinde de kıtamızın istikrarını etkileyen unsurlar bunlar. Bu sebeple yeni bir stratejiye ihtiyacımız var” diye konuştu.
AGİT sayesinde eskiden birbirini düşman olarak kabul eden ülkelerin bir araya gelebildiklerini kaydeden Bakan Davutoğlu, “Helsinki sürecinin belki de en çarpıcı başarılarından bir tanesi bu oldu; küresel barışa olan katkısı oldu. Biz şu anda Helsinki sürecini Orta Doğu’da, Kuzey Afrika’da ya da sorun yaşadığımız diğer bölgelerde canlandırmaya çalışıyoruz. Önümüzde bazı sınırlar var ama bizim sınırları aşan yeni bir siyasi yaklaşım geliştirmemiz gerekiyor. Günümüzde Fas’tan Yemen’e, Somali’den Afganistan’a çok büyük bir coğrafyada önemli dönüşümler görüyoruz ve Türkiye bütün bu konularda aktif bir rol oynuyor. AGİT’in tecrübesi ve Helsinki barış girişimi bu bölgelerde yaşanan çatışmalara çok büyük bir yol gösterecektir. Yeni ülkeler; Libya, Tunus, Mısır, Fas, Yemen gibi ülkelerde demokrasinin tam anlamıyla tesis edilmesi son derece önemli ve biz yakın zamanda Suriye’de de seçimle başa geçmiş bir meclis olacağını umuyoruz. Güvenlik, istikrar, hukukun üstünlüğü ve demokratik prensiplerin tesis edilmesi bizim de AGİT olarak gündemimizde olmalı ve bu ülkelerin meclisleriyle de bağlantı kurabilmeliyiz. Bu süreçte bizim yapacaklarımız bölge için önemli modelin oluşmasını sağlayacak” şeklinde konuştu.
(İHA)