BIST 10.267
DOLAR 32,27
EURO 34,77
ALTIN 2.409,48
HABER /  DÜNYA

Davutoğlu’ndan net Suriye mesajı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Bizim pozisyonumuz açık ve nettir. Suriye’de sürmekte olan zulmün bir an önce bitmesi ve Suriye halkının ...

Abone ol

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Bizim pozisyonumuz açık ve nettir. Suriye’de sürmekte olan zulmün bir an önce bitmesi ve Suriye halkının iradesinin yansıtıldığı güçlü bir Suriye’nin inşası için yeni bir süreç başlamasıdır” dedi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ürdün ziyareti öncesi Esenboğa Havalimanı’nda basın toplantısı düzenledi. Yarın Amman’da düzenlenecek Suriye Halkının Dostları Çekirdek Grup Toplantısı’na katılmak üzere Amman’a gideceklerini belirten Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin 7 Nisan’daki İstanbul ziyaretinde Suriye’nin dostları grubu çekirdek toplantısını yaptıklarını söyleyerek, Suriye’de akan kanı durdurmak ve Suriye halkının iradesini yansıtan bir geçiş sürecinin oluşturulması için temaslara yoğunluk kazandırıldığını kaydetti. 13 Mayıs 2013 tarihinde ikinci bir toplantı yapıldığını ve geniş kapsamlı değerlendirme yapıldığını dile getiren Davutoğlu, iki ana prensip çerçevesinde çalışmalara devam kararı aldıklarını belirterek, “Bunlar, diplomatik çalışmalar hız kazandırmak ama aynı zamanda muhalefeti her türlü imkanla desteklemek” diye konuştu.
Amman’da daha önce alına kararlarla 11 ülke Suriye’nin Dostları Grubu olarak toplanacaklarını bildiren Davutoğlu, gelinen son aşamanın ele alınacağını söyledi. Davutoğlu, Rusya ve Çin’le de görüşüp 11 ülkenin ortak yol haritasının belirleneceğini belirterek, “Suriye halkının taleplerini karşılayarak, Suriye halkının güvenliğini teminat altına alan bir çözüm sürecini başlatarak ortak bir iradeyi başlatacağız” şeklinde konuştu.

SURİYE’DE GEÇİŞ HÜKÜMETİ KURULMASI
Toplantının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Davutoğlu, “Türkiye’nin çantasındaki formül Esad’sız yönetim mi?” sorusu üzerine, “Cenevre anlaşmasının uygulamaya konulabilmesi için bazı temel hususların aydınlığa kavuşması için bazı formüller var. Burada bir geçiş hükümetinin kurulması konusunda prensip kararlar alınmıştır. Buna paralel olarak bu geçiş sürecinde rol alacak olanların her iki tarafın mutabakatıyla olması ve eli kana bulaşmış olanların bu sürece katılmamasıdır” dedi.
Geçiş hükümeti konusunda pek çok görüşmelerin yapıldığını ifade eden Davutoğlu, “Türkiye her zaman bu prensipler çerçevesinde bir an önce kalıcı çözümlerin bulunmadı için çaba sarf etti. Son gelişmelerde yine değişik formüller konusunda görüşmeler sürüyor. Bizim pozisyonumuz açık ve nettir. Suriye’de sürmekte olan zulmün bir an önce bitmesi ve Suriye halkının iradesinin yansıtıldığı güçlü bir Suriye’nin inşası için yeni bir süreç başlamasıdır” ifadesini kullandı.

CENEVRE GÖRÜŞMELERİ
Davutoğlu, Suriye Devlet Başkanı Esad’ın 2. Cenevre görüşmeleri için belirlediği isimlere ilişkin, “İsimler kamuoyunda paylaşılıyor ve konuşuluyor. Bizim bu konuda görüşümüz açıktır. Eli kana bulaşmamış olanların müzakerelerde yer alması lazım. Aksi takdirde suçlu ile suçsuzu aynı kefeye koymuş oluruz. Bu isimleri tek tek burada zikretmek doğru değil. Ancak Suriye halkına güven telkin edecek bir müzakerenin sürdürülmesi için mutlaka kişilerin katliamlarda yer almamış olması önemli bir kriterdir” dedi.
Davutoğlu, Suriyeli muhaliflerin de toplantıya katılacağını söyledi.

REYHANLI SALDIRISI
Bir gazetecinin, “Amerika ziyaretinizde Suriye’de savaşan aşırı uçlara karşı ortak bir tutum belirlendi mi?” sorusu üzerine Davutoğlu, “Suriye’de bu tarz hangi yapılanma olursa olsun Türkiye buna karşıdır. He şekilde ele alınır konuşulur. Genel olarak şüphe uyandıracak yapıdan kaçınmak lazım. Suriye halkına destek veririz. Suriye içinde eli kana bulaşmamış olanlara destek veririz. Herhangi bir şekilde teröre bulaşmış olanlara Türkiye’nin müsamaha göstermesi söz konusu değildir” ifadesini kullandı.
Davutoğlu, Suriye’de savaşan aşırı uç grupların Reyhanlı saldırısında yer aldığı şeklindeki iddialara ilişkin, “Kimse kafa bulandırmaya kalkışmamalı. Reyhanlı saldırısının failleri belirlenmiştir. Kimse Reyhanlı saldırısının gerçek katillerini örtmeye çalışmamalıdır. Bu yöndeki bazı hedef saptırmalar var” şeklinde konuştu.
(İHA)