BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,52
ALTIN 2.382,55
HABER /  GÜNCEL

Davutoğlu'ndan Kobani açıklaması!

El Cezire'de konuşan Ahmet Davutoğlu, Ortadoğu'daki IŞİD krizi ve Kobani kuşatmasına dönük soruları yanıtladı...

Abone ol

İNTERNETHABER.COM
Başbakan Ahmet Davutoğlu Katar merkezli Al Jazeera’ye verdiği mülakatta IŞİD krizi ve bölgedeki son gelişmeleri yorumladı. Türkiye'nin Suriye politikalarını anlatan Davutoğlu IŞİD'e destek iddialarına yanıt verdi. Davutoğlu, Kobani'deki IŞİD kuşatması ve Türkiye'ye dönük beklentiler için de "Peki Rakka düşerken neredeydiler? Carablus düşerken neredeydiler? Musul düşerken neredeydiler?" diye sordu.

"KOBANİ DÜŞSÜN İSTEMEYİZ AMA..."

Ayn-el Arab’ın (Kobani) düşmesi gerçekten bizi üzer ve düşmemesi için elimizden gelen katkıyı yaparız. Ama bütün yükün Türkiye'ye yüklenmesini kabul etmeyiz. Peki Rakka düşerken neredeydiler? Carablus düşerken neredeydiler? Musul düşerken neredeydiler? Musul düşerken biz konsolosumuzu geri çekmediğimiz için orada rehin verdik.

TÜRKİYE KOBANİ'YE MÜDAHALE EDECEK Mİ?

Türkiye, Suriye içindeki bir operasyonda koalisyon ile birlikte hareket etmeyi tercih eder. Ancak sınırımıza ve güvenliğimize dönük bir tehdit ya da saldırı olursa aynen yanıtı veririz. Bu konuda askerimize verilmiş talimatlar var zaten.

KOBANİ'DE SAVAŞMAK İSTEYEN KÜRTLER

Biz Türkiye'ye sığınan Suriyeli mültecilerden geri dönmek isteyen varsa engellemeyiz. Ama Türkiye vatandaşlarının Kobani'ye gitmesine izin veremeyiz. Vatandaşlarımızın güvenliği gereği buna göz yumamayız.

GÜVENLİ BÖLGENİN SINIRILARI NERESİ OLACAK?

Halep’in kuzeyinde, İdlib’in Türkiye sınırına yakın yerlerinde, Lazkiye’nin kuzeyinde, Haseke’nin belli bölgelerinde, Cerablus ve Kobani'de güvenli bölge ilan edilmesi gerekiyor.

"ESED İSRAİL'DEN FAZLA MÜSLÜMANI KATLETTİ"

IŞİD vahşeti ile sarsılan Ortadoğu dengeleri ve ABD öncülüğündeki koalisyonun gündemini yorumlayan Davutoğlu, Batı'nın Suriye'yi anlamadığını savundu. Bölge ülkelerine de seslenen Davutoğlu 'Ortadoğu ülkelerinin bilmesi gereken gerçek şu ki İsrail’in öldürdüğünden daha fazla Müslümanı Suriye rejimi katletti' dedi.

IŞİD REJİMİN YARATTIĞI BOŞLUKTA KENDİNE YER BULDU

IŞİD rejimin bu saldırıları arasında yanlız kalan boşlukta kendisine yer buldu. Türkiye bu krizin en başından itibaren, Suriye rejimini engellemeye çalıştı daha sonra da sivil halkı korumaya davet etti. O zaman bu seslenişimize kulak vermeyenler şimdi bu sivil halk için Türkiye'nin devreye girmesini bekliyorlar.

Suriye vatandaşları herhangi bir yardıma ihtiyaç duyduklarında Türkiye yanlarında olmuşlardır.

"MÜDAHALE KOBANİ'YE DEĞİL TÜM SURİYE'YE OLMALI"

Eğer gerçekten bir müdahaleye gerek varsa sadece Kobani'ye değil tüm Suriye'ye müdahil olması lazım. Nihayetinde Suriye'de IŞİD terörü öncesinde de yüzbinlerce insan öldürüldü. Kitle imha silahları kullanıldı. İnsanlar Suriye'den kaçmak zorunda kaldı. Bizim insani yardımlar konusunda sınırımız yoktur. Yaptık, yapmaya da devam edeceğiz.

"IŞİD'İ BAĞDAT VE ŞAM YÖNETİMLERİNİN SÜNNİ KARŞITLIĞI YARATTI"

Bağdat ve Şam'da oturanlar çok geniş bir sünni kesimi dışladığında kitleler maalesef farklı arayışlara yöneldi. Suriye rejimi IŞİD'i hiç bombaladı. Hiç saldırmadı. ÖSO'yu bombaladı, ÖSO geri çekildiğinde o boşluğu IŞİD doldurdu. PYD de IŞİD'le uzun süre yan yana yaşadı. Onlar da rejimle işbirliği yaptı. IŞİD bu yapı içinde ortaya çıktı. Bağdat'da Sünni politikacılar yanlızlaşınca Musul'da ortaya çıkan tepkiyi iyi kullandı. İstihbarat örgütleri böyle yapılara müdahil olmak ister her zaman ama IŞİD'in büyümesinde rejimin katkısını görmek lazım.

"IRAK VE SURİYE ORDULARI ULUSAL NİTELİĞİNİ KAYBETTİ"

Irak ve Suriye orduları ulusal niteliklerini kaybetti maalesef. Suriye ordusu mesela Rakka'ya İdlib'e savaş ilan etti. Suriye muhaliflerine yardımcı olmayanlar dolaylı olarak IŞİD'i silahlandırmış oldu. Musul'da ise sofistike silahlar eline geçti örgütün. Suriye ve Irak'ın dışlayıcı politikaları ve uluslararası dünyanın buna göz yumması IŞİD'e geniş bir alan açtı.

"TÜRKİYE'YE DÖNÜK IŞİD İDDİALARI ÇİRKİN BİR İFTİRADIR"

İslam bir barış dini olarak  IŞİD'in kullandığı yöntemler ile anılamaz. Bizim böyle bir yapıyla hiç bir ilişkimiz olamaz. Bu yapıyla gerçek bir ilişkisi olanlar Suriye rejimidir. Bizim IŞİD'le ilişkimiz olduğu iddiası çirkin bir iftiradır. Biz sadece ılımlı Suriye muhalefetine destek verdik, yine veririz.

"İRAN SURİYE REJİMİ ÜZERİNDEKİ NÜFUZUNU KULLANMALI"

Suriye rejimi bu kadar cinayetten hele hele kimyasal silahtan sonra görevde kalmasına müsaade edilirse bir daha böyle katliamlara engel olmak mümkün olmaz. Umarız İran Suriye rejimi üzerinde kendi nüfuzunu kullanır ve rejimin kendi halkı üzerindeki katliamlarına engel olur.

İRAN, HİZBULLAH VE RUSYA SURİYE'DEN ELİNİ ÇEKMELİ

Suriye rejimine destek için sahada İran'ın da olduğu doğrudur. Lübnan Hizbullah'ı da aynı şekilde. Yabancı savaşçılar konusunda ilkeli olmak gerekiyor. İran, Hizbullah, Rus güvenlik danışmanları da yabancıdır. Herkesin elini çekmesi lazım. Suriye'yi Suriye'ye bırakalım. Türkiye'deki Kürt gençlerinin de Suriye'ye giderek savaşmasını tasvip etmiyoruz biz. Herkesin de buna saygılı olmasını bekliyoruz.